Υγεία

Μελέτη για εμβολιασμούς κατά της COVID-19: Παρενέργειες και «nocebo»

Η έρευνα του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess αφορά στις παρενέργειες του εμβολιασμού για την COVID-19, που δεν προκύπτουν από το εμβόλιο καθ' εαυτό, αλλά από το φαινόμενο «nocebo»

Σύμφωνα με τα Κέντρα για Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών των ΗΠΑ [CDC] περίπου το 77% των εμβολιασθέντων με Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά τον εμβολιασμό τους (για παράδειγμα κούραση, πονοκέφαλο, πυρετό και μυαλγίες). Ωστόσο, βάσει νέας έρευνας φαίνεται ότι περίπου τα 2/3 των παρενεργειών που προκύπτουν μετά τον εμβολιασμό δεν προέρχονται από το ίδιο το εμβόλιο, αλλά από το φαινόμενο «nocebo» (αρνητικό «placebo» - Το «nocebo» γενικότερα αφορά σε αίσθηση δυσάρεστων παρενεργειών έπειτα από χορήγηση εικονικής θεραπείας).

Η έρευνα διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess [BIDMC] στη Βοστόνη (του Harvard Medical School) και βασίστηκε σε εξέταση δεδομένων από 12 κλινικές μελέτες εμβολίων COVID-19. Βάσει της μελέτης, φάνηκε ότι το ποσοστό ατόμων που ανέφεραν συμπτώματα από τους κανονικά εμβολιασθέντες και από όσους έλαβαν εικονική δόση, ήταν περίπου το ίδιο (22.802 και 22.578 αναφορές αντιστοίχως). Περίπου το 1/3 των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και τους χορηγήθηκε εικονικό εμβόλιο, ανέφεραν ότι βίωσαν παρενέργειες όπως πονοκέφαλο και φαγούρα. Από όσους έλαβαν την εικονική πρώτη δόση, περίπου το 35% ανέφερε συστημικές [systemic] παρενέργειες, ενώ από όσους εμβολιάστηκαν κανονικά, αντίστοιχες παρενέργειες ανέφερε περίπου το 46%. Στη δεύτερη δόση, οι λήπτες της εικονικής δόσης ανέφεραν συστημικές παρενέργειες σε ποσοστό 32%, ενώ οι εμβολιασμένοι κατά 61%. Εκτιμάται ακόμα ότι περίπου το 76% των παρενεργειών στους εμβολιασμένους, αφορούν σε συμπτώματα «nocebo».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of the American Medical Association» [JAMA]. Ο Ted J. Kaptchuk που συμμετείχε στην έρευνα και στη συγγραφή του σχετικού άρθρου, εξήγησε ότι συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η κούραση προκύπτουν συχνά από το φαινόμενο «nocebo». Τα συγκεκριμένα συμπτώματα καταγράφονται σε πολλά ενημερωτικά φυλλάδια για τον εμβολιασμό και υπάρχουν ενδείξεις ότι «αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποδίδουν εσφαλμένα στο εμβόλιο κοινά καθημερινά αισθήματα ή να τους προκαλούν άγχος και ανησυχία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εγρήγορση για ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Η βασική συγγραφέας του σχετικού άρθρου στο JAMA, Julia W. Haas, η οποία συμμετέχει στις δοκιμές «placebo» του BIDMC, δήλωσε σχετικά: «Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες έπειτα από εικονική θεραπεία είναι συχνό φαινόμενο σε τυχαιοποιημένες [randomized] ελεγχόμενες δοκιμές. Η συστηματική συλλογή στοιχείων σχετικά με τις αντιδράσεις του φαινομένου “nocebo” στις δοκιμές εμβολίων είναι σημαντική για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 παγκοσμίως, ιδίως διότι οι ανησυχίες για τις παρενέργειες καταγράφονται ως ένας από τους λόγους που ο κόσμος διστάζει να εμβολιαστεί».

Πηγές: hms.harvard.edu (18 Ιανουαρίου 2022) | New York Post (20 Ιανουαρίου 2022) | The Jerusalem Post (20 Ιανουαρίου 2022)