Υγεία

Με ημερομηνία λήξης η «ανοσία της αγέλης»

Δρ Πέτρος Καραγιάννης: Η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί, γιατί τα αντισώματα πέφτουν σε βάθος χρόνου

Μία νότα αισιοδοξίας προσδίδει στην κοινότητα η καθοδική πορεία των κρουσμάτων, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη προσοχή και σοβαρότητα, ώστε να μην υπάρξει νέα έξαρση που θα φέρει εκ νέου πισωγύρισμα. Εξάλλου, όπως δήλωσε στη «Σημερινή» το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, η ανοσία της αγέλης, ή τουλάχιστον η ανοσία που φαίνεται ότι έχει κτιστεί στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα -από τη μια με την αύξηση των εμβολιασμών και από την άλλη με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει νοσήσει- δεν θα κρατήσει για πάντα.

Η καθοδική πορεία των κρουσμάτων

Πριν από μερικές εβδομάδες, και συγκεκριμένα από τις 27 Δεκεμβρίου 2021, είδαμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκρήγνυται, ξεκινώντας αρχικά από τα 1.925 κρούσματα (από 912 που ήταν την αμέσως προηγούμενη ημέρα) και φτάνοντας μέχρι και τα 5.048 κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Απ’ εκεί και έπειτα οι αριθμοί κυμαίνονταν εκεί, με αποκορύφωμα την 4η Ιανουαρίου 2022, όταν τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν στα 5.457. Η καθοδική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου 2022, όταν αυτά έπεσαν στα 3.515, με τη μεγάλη μείωση να έρχεται στις 16 Ιανουαρίου 2022, όταν ανακοινώθηκαν 1.971 κρούσματα. Μετέπειτα οι αριθμοί κυμαίνονται πέριξ των 2.000 ημερησίως. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και η σταθεροποίηση του ποσοστού θετικότητας στο 2% και του δείκτη αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είναι κάτω του 1.

Οι λόγοι της μείωσης

Μετά τη μείωση αυτή είδαμε να διίστανται οι απόψεις για το πόσο θα κρατήσει. Από τη μια υπάρχει η άποψη ότι πλέον έχουμε κτίσει ένα γερό τείχος ανοσίας, που μπορεί να επιφέρει το τέλος του εφιάλτη, και από την άλλη οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε ακόμη δρόμο, καθώς νέες μεταλλάξεις βρίσκονται στο κατώφλι μας.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» και κληθείς να απαντήσει ποιαν άποψη από τις δύο ενστερνίζεται, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «το γεγονός ότι το παρόν κύμα πέφτει είναι κυρίως λόγω του τείχους ανοσίας και του γεγονότος ότι οι τρίτες δόσεις των εμβολίων έχουν κάνει το θαύμα τους. Όταν έχουμε κρούσματα, για παράδειγμα, στα γηροκομεία και δεν νοσηλεύονται οι ασθενείς, είναι πολύ σημαντικό. Αυτό μας δείχνει ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτρέπουν τις νοσηλείες».

Τώρα, όπως είπε, το αν θα προκύψει ένα νέο στέλεχος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η υφιστάμενη ανοσία είτε από τα εμβόλια είτε από νόσηση είναι αρκετή. Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως «ενόσω παρέρχεται ο χρόνος, αυτό το τείχος ανοσίας θα αρχίσει να πέφτει. Επομένως, η ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να επιτευχθεί γιατί τα αντισώματα πέφτουν σε κάποιο στάδιο, διότι η νόσηση από κορωνοϊούς δεν προκαλεί μακροχρόνια ανοσία». Από την άλλη, σημείωσε, με τα εμβόλια φαίνεται ότι μετά την ενισχυτική δόση υπεραυξάνονται τα επίπεδα των αντισωμάτων και ότι παρέχουν περισσότερη ανοσία. Αν όμως κάποιος νόσησε από «Δέλτα» και μετά ξανανόσησε με «Όμικρον», αυτό το γεγονός από μόνο του δεν φαίνεται να του παρέχει ιδιαίτερη ανοσία αλλά μπορεί να τον προστατέψει από τη βαριά νόσηση, πρόσθεσε. «Παρόλο που κάποιος θα ανέμενε ότι η φυσική νόσηση θα παρείχε περισσότερη ανοσία, φαίνεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα», συμπλήρωσε ο Δρ Καραγιάννης.

Ερωτηθείς πού αποδίδει τη μείωση των κρουσμάτων και κατ’ επέκτασιν τη μείωση του ποσοστού του δείκτη θετικότητας στο 2% και του δείκτη αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα είναι κάτω του 1, απάντησε ότι πλέον η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά υψηλή και εμποδίζει τη μετάδοση. Φαίνεται, συνέχισε, ότι δεν είναι τόσοι πολλοί οι ευάλωτοι για να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού. Επίσης, πρόσθεσε, αν σκεφτεί κανείς ότι τους 3 τελευταίους μήνες είχαμε σχεδόν 100 χιλιάδες κρούσματα, δηλαδή το 1/9 του πληθυσμού νόσησε, άρα στο παρόν στάδιο έχει ανοσία.

Περαιτέρω, σε ερώτηση τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία που έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους για αρκετή ώρα, ο Δρ Καραγιάννης τόνισε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα μέτρα αυτοπροστασίας. Κυρίως τη χρήση μάσκας σε άγνωστο περιβάλλον με συγχρωτισμό, το πλύσιμο των χεριών μας, τη χρήση αντισηπτικού και την τήρηση των αποστάσεων.

Εμβόλια: Ξεπεράσαμε τον στόχο του ΠΟΥ

Στα θετικά, σύμφωνα με τον Δρα Καραγιάννη, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ξεπεράσει ήδη τον στόχο εμβολιασμού για την Covid-19 του 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022 που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα τελευταία στοιχεία της περασμένης εβδομάδας λένε πως περάσαμε το 73% στον γενικό πληθυσμό και φτάσαμε στον ενήλικο πληθυσμό το 83%. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου 2022, συνολικά 647.652 άτομα στην Κύπρο έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, συνολικά 611.805 άτομα έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και με τις 2 δόσεις (1 εφάπαξ δόση για το εμβόλιο Janssen), ενώ συνολικά 359.517 άτομα έλαβαν ενισχυτική δόση. Στην ηλικιακή ομάδα 5-11 χρονών 3.780 παιδιά έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ συνολικά 370 παιδιά έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα.