Παραπολιτικά

Νήσος γερόντων

Η Κύπρος γερνάει και δεν υπάρχει ανανέωση του πληθυσμού της, αφού καταγράφεται αρνητικός ρυθμός γεννήσεων. Το θέμα απασχόλησε και την ειδική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό, όπου αναφέρθηκε ότι οι ηλικίες άνω των 65 έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις νεότερες ηλικίες. Αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς υπογεννητικότητας, σε κάποια χρόνια από σήμερα θα είμαστε μια νήσος γερόντων. Προσπαθήστε να φανταστείτε εκείνη την εποχή.

Στη μελλοντική Βουλή μας, ας πούμε, θα έχουμε βουλευτές... από 70 και άνω. Ουσιαστικά δεν θα μιλάμε για Βουλή, αλλά για... Γερουσία. Οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες θα περιλαμβάνουν μια... οικιακή βοηθό, που θα τους αλλάζει τα πάμπερς, και μια προσωπική ιατρό, που θα τους μετράει την πίεση. Θα ανεβαίνει στο βήμα του νομοθετικού σώματος ο βουλευτής για να αγορεύσει: «Κύριοι συνάδελφοι, έχω να φέρω ενώπιόν σας μια σοβαρή καταγγελία. Αλλά μέχρι να ανεβώ στο βήμα, ξέχασα ποια είναι η καταγγελία»...

Όσο για τις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα θα ψάχνουν για υποψηφίους... στα γηροκομεία. Ο μελλοντικός Κύπριος πολιτικός θα είναι νέος στα 60 του, ώριμος στα 70 του, σοφός στα 80 του και Πρόεδρος στα 90 του!

Θα αυξηθεί επίσης κατά πολύ το όριο αφυπηρέτησης, για να σωθεί το συνταξιοδοτικό. Οι εργαζόμενοι θα αφυπηρετούν πλέον στα 80. Οπότε θα διαφοροποιήσει και η ΠΑΣΥΔΥ τα αιτήματά της, που θα περιλαμβάνουν δωρεάν μπαστούνια στους χώρους εργασίας, ημίωρο διάλειμμα για χαμομήλι και περισσότερες τουαλέτες, αφού θα αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων... με συχνουρία.

Η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική. Για να μη φθάσουμε, λοιπόν, στο πιο πάνω σενάριο, ας φροντίσουμε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα τη μάστιγα της υπογεννητικότητας.

Γερνάει η Κύπρος; Χμ. Το... κυπριακό πρόβλημα να δείτε πόσο γερνάει. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο το γεγονός πως έχουμε ως υπουργό Εξωτερικών έναν... γεροντολόγο;

ΜΠΟΞΕΡ