Αναλύσεις

Ποιοι θα ζουν τελικά σε αυτό το νησί;

Δεν γεννούμε, αλλά γερνούμε σε αυτό το νησί – Σταθερά μειωμένες οι γεννήσεις, πλέον, με το πρόβλημα της γήρανσης να φαντάζει τεράστιο – Επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων

Γερνά ο πληθυσμός της Κύπρου! Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που τα τελευταία χρόνια φανερώνουν ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν λέει να βρει τη λύση του. Λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να γεννήσουν τρίτο παιδί -μην αναφέρουμε καν το τέταρτο (!), ενώ παράλληλα λιγοστεύουν οι εργαζόμενοι και αυξάνονται οι συνταξιούχοι.

Γι’ ακόμη μια φορά η Ad Hoc Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος επισημαίνει την ανησυχία για το ποσοστό γεννήσεων, σε συνάρτηση με το ποσοστό των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Άμεσες λύσεις ζητούνται για το ζήτημα και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, η οποία φέρνει απρόβλεπτες συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού αναφέρεται ως πλέον σοβαρό. Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, μόλις το 16% του πληθυσμού ανήκει στις ηλικίες 0-14 χρονών. Παράλληλα, το ποσοστό των ηλικιών άνω των 65 ξεπέρασε το ποσοστό των νεαρών, φτάνοντας στο 16,3%. Το 67,7% αφορά τις ηλικίες 15-64, που θεωρούνται ηλικίες που μπορούν να εργαστούν.

Αύξηση γεννήσεων τώρα

Μπορεί η Κυβέρνηση να προχώρησε στην παραχώρηση κάποιων κινήτρων, όπως η αύξηση του επιδόματος τέκνου, αύξηση άδειας μητρότητας, υιοθέτηση άδειας πατρότητας, και άλλα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει τεράστιο, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών μένουν στο ένα παιδί.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε πως η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται σε δύο παράγοντες. «Πρώτα απ’ όλα είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και δεύτερον η μείωση της γονιμότητας. Σήμερα η αναλογία εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους είναι 3 προς 1 και αναμένεται να γίνει 2 προς ένα συνταξιούχο τα επόμενα χρόνια».

Στήριξη και αύξηση ορίου συνταξιοδότησης

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον κ. Αλαμπρίτη, είναι η αναθεώρηση του εθνικού φορέα δημογραφικής πολιτικής. «Είναι ένα πλάνο διετές που έχουμε ήδη παραδώσει αναθεωρημένο και περιμένουμε να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό περιελάμβανε 35 δράσεις, από τις οποίες κάποιες έγιναν και κάποιες δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, λόγω πανδημίας».

Μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα στηρίζει την αύξηση των γεννήσεων αλλά και την επέκταση της επαγγελματικής ζωής, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία και να δοθούν κίνητρα για επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ. Την ίδια ώρα θα πρέπει να επεκταθεί το όριο συνταξιοδότησης με την παραχώρηση κινήτρων, ώστε οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας να μένουν περισσότερο στην απασχόληση.

«Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση με εισηγήσεις στην επόμενη συνεδρία της Βουλής. Προτάσεις που αφορούν τη στήριξη νέων ζευγαριών, των πολυτέκνων οικογενειών, τη στήριξη των γεννήσεων με παραχώρηση ενός εφάπαξ ποσού για το 3ο και το 4ο παιδί και πολλά άλλα».

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η γονική άδεια με απολαβές, όπως ανέφερε ο κ. Αλαμπρίτης. «Αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα είναι ότι κάποιος μπορεί να πάρει γονική άδεια αλλά χωρίς απολαβές. Όμως, με το νομοσχέδιο που θα περάσει στη Βουλή, πλέον θα μπορεί να παραχωρείται η γονική άδεια μετ’ απολαβών».