Υγεία

Βιγκανουάριος 2022: Η βίγκαν πρόκληση του ενός μηνός

Μια νέα πρόκληση ξεκινά με την αυγή του 2022 – αυτή του «Βιγκανουαρίου», ή «Veganuary» στα αγγλικά. Η πρόκληση είναι να δοκιμάσει κάποιος τα οφέλη μιας βίγκαν διατροφής για ένα μήνα.

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει αν θέλει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και να περάσει επιτυχώς σε μια βίγκαν δίαιτα;

Σύμφωνα με την Caroline Igo του «CNet», ο Ιανουάριος είναι ο τέλειος μήνας για να δοκιμάσει κάποιος κάτι καινούργιο και η ΜΚΟ «Veganuary» πιστεύει πως αυτό το καινούργιο μπορεί να είναι μια δίαιτα βίγκαν.

Η βίγκαν διατροφή αποκλείει όλα τα φαγητά που περιλαμβάνουν κρέας, ψάρι, γαλακτοκομιά, αυγά και άλλα ζωικά προϊόντα. Ο Βιγκανουάριος είναι μια πρόκληση για αυτή τη φυσική διατροφή για ολόκληρο τον μήνα για να μπει κάποιος στη νέα χρονιά με μια ρέσκια νοοτροπία.

Ο Βιγκανουάριος μπορεί να είναι μια νέα τρέντι ιδέα, αλλά η νέα βίγκαν διατροφή μπορεί να μετεξελιχθεί σε νέο τρόπο ζωής. Από το 2014 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τα όσα προτάσσει ο Βιγκανουάριος. Η ΜΚΟ «Veganuary» αναφέρει ότι περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι από 200 χώρες συμμετέχουν και ξεκινούν μια νέα βίγκαν δίαιτα το 2021. Με τις ελπίδες να αυξηθεί ο αριθμός αυτός το 2022, η ΜΚΟ καλεί τον καθένα να δεσμευτεί από φέτος.

Τα οφέλη μιας βίγκαν δίαιτας

Η Caroline Igo αναφέρει πως οι βίγκαν δίαιτες δεν κάνουν για όλους. Υπάρχουν όμως οφέλη από μια καλά ισορροπημένη βίγκαν δίαιτα, ιδιαίτερα αυτή που αποτελείται από άφθονα μη-επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα.

Η αρθρογράφος συνοψίζει τα οφέλη της βίγκαν δίαιτας σε τέσσερα σημεία:

1. Καλή για το περιβάλλον: Η βίγκαν διατροφή είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κάποιος την επιβάρυνση που ασκεί στον πλανήτη Γη, σύμφωνα με τον Joseph Poore, συγγραφέα μιας μελέτης στο «Science» το 2018, όπου ανέλυσε την επίδραση περίπου 40,000 φαρμών παγκοσμίως. Όχι μόνο οι βίγκαν δίαιτες παράγουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου, αλλά επίσης εξοικονομούν πηγές, όπως νερό και γη.

2. Λιγότερη κατανάλωση ζάχαρης: Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την τάση να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα βασισμένα σε φυτά. Η απάλειψη τέτοιων φαγητών από τη δίαιτά σας μειώνει και την κατανάλωση ζάχαρης. Υψηλά ποσοστά ζάχαρης συσχετίζονται με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες.

3. Πιο υγιής καρδιά: Τα κορεσμένα λίπη είναι η κύρια αιτία της υψηλής χοληστερόλης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Hearth Association). Η ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών μειώνεται δραστικά σε δίαιτες που δεν περιλαμβάνουν καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση λιγότερων κορεσμένων λιπαρών μειώνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

4. Ένας υγιεινός τρόπος απώλειας βάρους: Ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά. Η μείωση της κατανάλωσης τέτοιων φαγητών μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σας. Διάφορες μελέτες, σύμφωνα με το «Cnet», έχουν δείξει ότι οι βίγκαν δίαιτες είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση του βάρους, σε σύγκριση με χορτοφαγικές ή παμφάγες διατροφικές συνήθειες.

Βίγκαν προτάσεις σε Τραμπ-Μπάιντεν

Τον Οκτώβριο, μια άλλη ΜΚΟ, η Million Dollar Vegan, πρότεινε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δεσμευτεί πως θα γίνει βίγκαν για ένα μήνα.

Σύμφωνα με την Sally Ho της ιστοσελίδας «Green Queen», η ίδια πρόταση είχε γίνει και τον Οκτώβριο του 2020 στον τέως Πρόεδρο Τραμπ, μαζί με το σλόγκαν «Make America Healthy Again». Όπως γράφει στο βιβλίο της η πρώην εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Stephanie Grisham, ο Τραμπ απέρριψε τη πρόταση λέγοντας «θα ανακατώσει την χημεία του σώματος, το μυαλό σου… και αν χάσω έστω και ένα εγκεφαλικό κύτταρο, την γ**ήσαμε.»

Το κείμενο δεν αναφέρει αν τελικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε την πρόκληση.