Παραπολιτικά

Η μικρή νήσος με τα μεγάλα εγκλήματα

Με άγριο φόνο μάς αποχαιρέτησε το 2021, για να μας θυμίσει ότι η παρανομία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί έξω και να κάνει αισθητή την παρουσία της, ακόμη και εν καιρώ πανδημίας. Τη φορά αυτή δολοφονήθηκε στη Λάρνακα ένας 53χρονος, πρώην πεθερός τού άλλως «Μαριούθκια», ο οποίος είχε επίσης δολοφονηθεί τον περασμένο Απρίλιο, και πατέρας μάρτυρα κατηγορίας σε μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών. Στον ανελέητο πόλεμο της νύχτας, οι εγκληματίες δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ζωές και το απέδειξαν ακόμη μια φορά.
Σαν να παρακολουθείς αστυνομική σειρά στην τηλεόραση, που διαδραματίζεται σε κάποιαν άλλη χώρα, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη δικιά μας και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εγκλήματος. Εμείς είμαστε μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη. Και συχνά βλέπουμε φοβερά εγκλήματα, που σοκάρουν την κοινωνία. Μόλις πρόσφατα είχαμε και τις στυγερές δολοφονίες δύο αλλοδαπών γυναικών στον Κάτω Αμίαντο. Όταν ανατρέξει κάποιος στα αρχεία, διαπιστώνει ότι στη νήσο των αγ(ρ)ίων, μόνο την τελευταία δεκαετία, είχαμε απίστευτα εγκλήματα. Ξεκινώντας από το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, που ακολουθήθηκε, μερικά χρόνια αργότερα, από τετραπλό φονικό, επίσης στην Αγία Νάπα. Τριπλό φονικό είχαμε και στη Λεμεσό, το 2015, με θύματα τρεις νέους, ενώ το 2019 γνωρίσαμε και τον πρώτο κατά συρροήν δολοφόνο της Κύπρου, που σκότωσε με τον ειδεχθέστερο τρόπο επτά αλλοδαπές (μεταξύ τους και δύο κοριτσάκια 6 και 8 ετών). Η δεκαετία σημαδεύθηκε και από άλλους στυγερούς φόνους, όπως εκείνον του ζεύγους Χατζηγεωργίου, με κίνητρο τη ληστεία. Είναι σκληρό και οδυνηρό να επαναφέρουμε στη μνήμη μας τέτοια τραγικά περιστατικά, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ζούμε στον Παράδεισο.

Στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, έχουμε έναν κύκλο αίματος που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και είναι βέβαιο ότι δεν θα κλείσει έτσι εύκολα, αφού η βασική αιτία που τον τροφοδοτεί εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ο τεράστιος τζίρος από τα ναρκωτικά, τον τζόγο, την πορνεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ο επόμενος φόνος είναι δεδομένος. Το ερώτημα είναι ποιανού και πότε...

ΜΠΟΞΕΡ