Παιδεία

Μια στοίβα προβλήματα στην Παιδεία

Στόχος της νέας χρονιάς είναι να οδηγηθούν στην επίλυσή τους αρκετά θέματα που επηρεάζουν διαχρονικά όλη την εκπαιδευτική διαδικασία

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκεται το νέο σύστημα διορισμών, στο οποίο απαντώνται σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα πάντα με τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς

Κάθε πρόβλημα παραμένει όμορφα τυλιγμένο με λαμπερό χαρτί και κόκκινη κορδέλα και καλά στριμωγμένο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Παιδείας. Καθένα αναμένει το ξετύλιγμά του και την αφοσίωση στην επίλυσή του. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία παραδέχεται τη σωρεία ζητημάτων που επηρεάζουν όλη την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτει ως στόχο την κατάρτιση ενός σύγχρονου Εθνικού Σχεδίου Παιδείας. Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς της Μέσης νιώθουν να ασφυκτιούν μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι εξετάσεις τετραμήνων, ενώ παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία παρεμποδίζεται από τόσους άλλους εξωγενείς παράγοντες.

Μεγάλη η λίστα

Πληθώρα προβλημάτων κατέγραψε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε μόλις πριν από λίγες μέρες, η οποία διαπίστωσε ότι σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στην ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς επίσης και στις συνθήκες εργασίας που συνεχίζουν εδώ και χρόνια, βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές και εκπαιδευτική διαδικασία να επηρεάζονται κατά τρόπο αρνητικό.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκεται το νέο σύστημα διορισμών, στο οποίο απαντώνται σημαντικά προβλήματα, σύμφωνα πάντα με τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς. «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού έχουν διαφανεί προβλήματα και στρεβλώσεις, που επηρεάζουν αρνητικά τους συναδέλφους και από τους δύο καταλόγους, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον. Τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε να μη διογκωθούν και να καταστούν δυσεπίλυτα, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί επανειλημμένως στο ΥΠΠΑΝ, χωρίς να υπάρξει μέχρι τώρα η κατάλληλη ανταπόκριση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, οι οποίοι παραμένουν εργασιακά ακάλυπτοι όπως προνοεί ο νόμος του 2016. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σχολείο για περισσότερο από 10 χρόνια. Παράλληλα ο τεράστιος αριθμός των συμβασιούχων καθηγητών προκαλεί αρκετά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και όχι μόνον. Ο μέσος όρος στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ανέρχεται στο 5%, ενώ στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 13%. Εισήγηση των εκπαιδευτικών είναι η δημιουργία περισσότερων μόνιμων οργανικών θέσεων, γεγονός που θα περιορίσει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού.

Αξιολόγηση της αξιολόγησης (;)

Αναντιστοιχία παρατηρούν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί μεταξύ των πλαισίων μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, επανέλαβε γι’ ακόμη μια φορά στη «Σημερινή» την επίπονη διαδικασία κάλυψης της ύλης. «Το γεγονός αυτό υποχρεώνει τους διδάσκοντες καθηγητές σε έναν ατέλειωτο αγώνα δρόμου απλώς και μόνο για κάλυψη της ύλης, αφήνοντας στο περιθώριο την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Παράλληλα, οι μαθητές κατευθύνονται προς μια στείρα απομνημόνευση χωρίς χρόνο «χώνεψης» της γνώσης. Η αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθημάτων και τάξεων καθίσταται πλέον επιτακτική, όπως αναφέρουν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί, και θεωρούν αδικαιολόγητη την άρνηση του ΥΠΠΑΝ για πραγματοποίηση συναντήσεων μεταξύ των Συνδέσμων Ειδικοτήτων και των οικείων Επιθεωρητών για τα Πλαίσια Μάθησης Λυκείου, πράγμα το οποίο δεν συμβάλλει στην εύρυθμη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, οι μαθητές μετά τη διαμαρτυρία τους στο Προεδρικό Μέγαρο με πάγιο αίτημα την αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος δείχνει απάθεια μπροστά στην πίεση, το άγχος και τις επιπτώσεις του στους μαθητές, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους. Η ΠΣΕΜ ζητά επίσης άμεσα την παρουσίαση της αξιολόγησης του θεσμού αυτού που «εφαρμόζεται» εδώ και τρία χρόνια. Μια αξιολόγηση που γίνεται, αλλά παραμένει εσωτερική, όπως μας διαβεβαίωσε το ίδιο το ΥΠΠΑΝ.

Υπερπληθυσμός μαθητών στα σχολεία

Ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ο υπερπληθυσμός μαθητών σε αριθμό Γυμνασίων και Λυκείων σε σχέση με την πραγματική χωρητικότητά τους, γεγονός που προκαλεί σωρεία προβλημάτων παρεμποδίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. «Η πολιτική του ΥΠΠΑΝ είναι να τοποθετεί προκατασκευασμένες αίθουσες στους σχολικούς χώρους. Αυτό δεν αποτελεί λύση και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε ο κ. Χατζησάββας υπογραμμίζοντας την υποχρέωση του Υπουργείου να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και υγείας εντός των σχολικών χώρων για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ακόμη ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η κατανομή των μαθητών εντός των αιθουσών διδασκαλίας, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ. Αναλφάβητα παιδιά ή μαθητές με στήριξη ή με αντικοινωνική συμπεριφορά δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο τμήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Ο αυξημένος αριθμός μαθητών με τέτοια χαρακτηριστικά στο ίδιο τμήμα, δεν επιτρέπει στον διδάσκοντα καθηγητή να φέρει σε πέρας το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο. Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να εξετάζει με κάθε προσοχή τέτοιου είδους προβλήματα και να προβαίνει σε σημαντική μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα εκείνα με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά.

Και, επιτέλους, κλιματιστικά!

Γι’ ακόμη μια φορά θεωρείται απαραίτητη η υπενθύμιση για το άκρως αυτονόητο: την τοποθέτηση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας. Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στον τόπο μας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών. «Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στις 23.09.20 ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής την πολιτική απόφαση για τοποθέτηση κλιματιστικών, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει την όποια διαδικασία υλοποίησης της απόφασης αυτής».

Όλα τα πιο πάνω ζητήματα κρίνονται πολύ σοβαρά από τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς και καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει δράση. Σε αντίθετη περίπτωση, και αν κριθεί αναγκαίο, δεν θα διστάσουν να λάβουν δυναμικά μέτρα, ώστε τα προβλήματα αυτά να οδηγηθούν στην επίλυσή τους.

Στόχος Επιτροπής Παιδείας η… αναβαθμισμένη Παιδεία!

Ανησυχίες εκφράζει και η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για τα θέματα που μαζεύτηκαν και για τα οποία χρειάζεται να σηκώσει κάποιος άμεσα μανίκια. Τα προβλήματα στην Παιδεία είναι μεγάλα και πρέπει να εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας για επίλυσή τους, δήλωσε στη «Σημερινή» ο βουλευτής της Επιτροπής Παιδείας, Ανδρέας Αποστόλου. «Είναι κοινά αποδεκτό πως θα πρέπει να γίνει μια σφαιρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη συνολική αξιολόγηση και θα πρέπει με τη συμβολή εξειδικευμένων τεχνοκρατών από Κύπρο αλλά και από εξωτερικό, να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο, ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Παιδείας, το οποίο να καθορίζει το μοντέλο ενός σύγχρονου Δημόσιου Σχολείου για τις επόμενες δεκαετίες».

Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου. Τρία θέματα, τα οποία άμεσα θα πρέπει να συζητηθούν στην Επιτροπή, είναι, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, «πρώτον, η αναβάθμιση και επέκταση της εφαρμογής του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου σε περισσότερα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια. Δεύτερον, η στήριξη των μαθητών με αναπηρίες ή με μαθησιακές δυσκολίες με τελικό στόχο τη σωστή εφαρμογή της ενιαίας εκπαίδευσης, όπου θα δίνονται σε αυτά τα παιδιά οι εύλογες προσαρμογές και η στήριξη για τη συμμετοχή τους ως ίσα προς ίσα σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, και, τρίτον, η αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού ενισχύοντας το νομικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας ορθά τη σχετική νομοθεσία αλλά παράλληλα και την παραγωγή ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού για την ορθή κατάρτιση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών».

Νέο Εθνικό Σχέδιο Παιδείας στα σκαριά

Καλά τα λόγια και οι εξαγγελίες, αλλά υπάρχει δρόμος μέχρι την υλοποίησή τους, ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς. «Ξέρετε γιατί; Γιατί από το 1 δις 300 εκατομμύρια που ξοδεύουμε για την εκπαίδευση, μεγάλο μέρος πηγαίνει σε λάθος τρόπους και χώρους. Υπάρχει ένα απίστευτα μεγάλο μισθολόγιο, που είναι μεν αναγκαίο, αλλά στο τέλος μένουν λιγότερα για την ίδια την εκπαίδευση».

Χρειάζονται χρήματα για κτηριακές εγκαταστάσεις, για τη δημιουργία του ολοήμερου σχολείου, για τη στήριξη της Παιδείας, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς. «Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα ούτε για κτηριακές εγκαταστάσεις, ούτε για να πληρώνουμε άλλους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τις ανάγκες του ολοήμερου». Πρέπει να πάρουμε το νήμα από την αρχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. «Πρέπει να πείσουμε τους συνδικαλιστές ότι η εκπαίδευση αφορά τα παιδιά μας. Πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Παιδείας, το οποίο δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει επιτέλους να αναρωτηθούμε ποιους ανθρώπους θέλουμε να παράγει το σχολείο. Με γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα μόνο για εργασία, ή ανθρώπους ενεργούς πολίτες με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Χρειάζεται λοιπόν να κοπιάσουμε όλοι για να τα πετύχουμε».