Ο κ. Boris Johnson σε δυσκολίες…

Τον τελευταίο καιρό ο Πρωθυπουργός του ΗΒ κ. Boris Johnson αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στη χώρα του.

Μιλούν για τις δοσοληψίες που είχε με έναν χρηματοδότη του κόμματός του και επίσης για parties που διοργάνωνε στο Downing Street το 2020 σε εποχή lockdown.

Εν τούτοις ώς τώρα οι Βρετανοί συγχωρούν ορισμένα ατοπήματα του πρωθυπουργού τους, τον χαρακτήρα του old boy τον οποίον πολλοί συμπαθούν. Φαίνεται ότι του συγχώρεσαν προς το παρόν τη διαχείριση της πανδημίας, που έφερε έναν αριθμό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη, ήτοι 150.000 νεκρούς.

Εν τούτοις τελευταίως ο κ. Johnson έκανε και άλλα ατοπήματα με το να αυξήσει τους φόρους και επίσης για μιαν εποχή με το να αρνηθεί ότι έκαμνε parties στο Downing Street σε παράβαση των νόμων για την πανδημία.

Όλα αυτά είχαν την επίδρασή τους στο εκλογικό σώμα, αφού στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2021 οι συντηρητικοί απέτυχαν σε μιαν εκλογή σε περιοχή που κυριαρχούσαν προηγουμένως. Το δε Εργατικό κόμμα είναι από τότε πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Η κατάσταση αυτή μαζί με άλλα γεγονότα έριξαν τη δημοτικότητα του κ. Johnson σε σημείο μάλιστα που μερικοί τον καλούσαν να παραιτηθεί. Οι δε αντίπαλοί του για την ηγεσία του κόμματός του, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Truss και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Sunak ετοιμάζονται για τη διαδοχή (βλ. Cecile Ducourtieux, “Les obstacles s’ accumulent sur la route de Boris Johnson”, Le Monde, 14 janvier 2022, σελ. 27).

Βεβαίως δεν πρέπει κανένας να υποτιμά τον κ. Johnson και τις ικανότητές του για να επιζήσει.

Από την άλλη μεριά έχει απογοητεύσει τους Brexiteers γιατί πολύ λίγα από αυτά που περίμεναν πραγματοποιήθηκαν. Νέες εμπορικές συμφωνίες με ξένες χώρες δεν έγιναν, παρά μόνο με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Όλες οι ελπίδες για απαλλαγή από τα κακά των Βρυξελλών δεν έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού έχουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν διαβατήριο για να ταξιδεύσουν στην ΕΕ και βρίσκονται πάντα σε διαμάχη, με την τελευταία για τη Β. Ιρλανδία.

Ο παράδεισος που τους υποσχόταν ο κ. Johnson με την εγκατάλειψη της ΕΕ απεδείχθη προς το παρόν μια χείμερα. Το ίδιο και η μαζική μείωση των φόρων. Το συντηρητικό κόμμα έχει χάσει επίσης μετριοπαθή στοιχεία, τα οποία η πολιτική του κ. Johnson εξεδίωξε από το κόμμα.

Ο δε κ. Johnson προσπαθεί γι’ ακόμα μια φορά να επιβιώσει στο 10 Downing Street. Θα τα καταφέρει;