Παιδεία

Test για πόσο to stay;

Επιλέγουν το σχολείο από την καραντίνα οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές - Τι λέει το μέτρο μια βδομάδα μετά την εφαρμογή του – Αύριο η αξιολόγησή του

Οι περισσότεροι μαθητές φαίνεται να επέλεξαν να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες, έστω και αν θεωρήθηκαν επαφές κρούσματος. Μια εβδομάδα μετρά η εφαρμογή του Test to Stay και οι αριθμοί μίλησαν. 5.464 μαθητές κατεγράφησαν ως στενές επαφές, ενώ από αυτούς, οι 3.118 χρησιμοποίησαν το μέτρο για να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες. Από αυτούς, οι 30 εντοπίστηκαν ως θετικά περιστατικά.

Με θετικό μάτι εξακολουθεί να βλέπει το μέτρο ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος δήλωσε πως με την εφαρμογή του μέτρου χιλιάδες παιδιά παραμένουν στα σχολεία, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες γονείς παραμένουν στις εργασίες τους αντί να προσέχουν τα παιδιά που είναι στενές επαφές.

Τις επιφυλάξεις τους διατηρούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις που αναμένουν αύριο Δευτέρα τη συνάντησή τους με τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση του μέτρου αυτού.

Ελεύθεροι το πρωί, περιορισμένοι το απόγευμα

Εξακολουθεί να επικρατεί η ανησυχία στους εκπαιδευτικούς κύκλους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου αυτού. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια και την υγεία όλων μέσα στα σχολεία. «Μαθητές που είναι στενές επαφές και ανεμβολίαστοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στα σχολεία μας και υπάρχει ο κίνδυνος να διασπείρουν τον ιό σε συμμαθητές και καθηγητές τους, ενώ από την ώρα που σχολνούν θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό».

Χωρίς, ωστόσο, ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να εφαρμόστηκε στην πράξη το μέτρο αυτό, μετά την απόφαση για εξαίρεση του εκπαιδευτικού προσωπικού από τη διαδικασία αυτή. «Έγινε αποδεκτό το αίτημά μας να μην εμπλακούμε σε αυτήν τη διαδικασία, εφόσον ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι ήδη επιβαρυμένος με τα υπόλοιπα καθήκοντα που προκύπτουν από διαδικασίες που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα. Τα παιδιά που θεωρούνται στενές επαφές βρίσκονται στο σχολείο στο οποίο υπάρχει κινητή μονάδα δειγματοληψίας, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8. Παρατηρήσαμε ότι προσήλθε η πλειοψηφία των μαθητών. Το πρόβλημα που φαίνεται να εντοπίζεται είναι μόνο σε μερικά σχολεία, όπου μπορεί να συναθροίζονται αρκετοί μαθητές».

Τι γίνεται αν η επαφή μετατρέπεται σε κρούσμα;

Από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του μέτρου εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε σχολεία όλων των βαθμίδων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, η ανησυχία είναι εύλογη, εφόσον «αυτοί οι μαθητές κυκλοφορούσαν ελεύθερα στα σχολεία ώσπου να εντοπιστούν ως κρούσματα. Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν αυτά τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να εντοπιστούν άλλες τόσες επαφές και δεν αποκλείεται αυτοί οι μαθητές να έχουν διασπείρει τον ιό σε άλλους συμμαθητές ή εκπαιδευτικούς. Αγωνία μας είναι για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

Αμετάκλητη θέση των εκπαιδευτικών είναι η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία. Ωστόσο, αυτό προνοεί και την προστασία και την ασφάλεια που πρέπει να ενυπάρχει κατά τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. «Αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 5 χιλιάδες μαθητές ως επαφές και από αυτούς οι περισσότεροι παραμένουν στο σχολείο με το νέο μέτρο, άρα θεωρείται ως θετικό το ότι παραμένουν σε πλήρη λειτουργία τα σχολεία. Όμως αυτές οι μερικές χιλιάδες είναι ένα ελάχιστο ποσοστό μπροστά στις 100.000 μαθητών που φοιτούν σήμερα στα σχολεία. Τέτοια εποχή μάλιστα ενδέχεται να απουσιάζουν πολύ περισσότεροι για άλλους λόγους υγείας ή γενικά για άλλους προσωπικούς λόγους».

Την αυριανή συνάντηση για αξιολόγηση του μέτρου αναμένει η ΟΕΛΜΕΚ αλλά και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οργανωμένοι γονείς με τους αρμόδιους φορείς Υπουργείου Υγείας και Παιδείας, ώστε να κατατεθούν ερωτήματα, διευκρινίσεις και χρονοδιαγράμματα για το νέο αυτό μέτρο, το οποίο ετοιμάζεται να προωθηθεί και σε άλλες δομές.

Τετράμηνο σε λιγότερες από 60 ημέρες

Και ενώ μπήκαμε στο δεύτερο μισό της σχολικής χρονιάς, οι εκκρεμότητες του Υπουργείου για όσο απομένει, δεν φαίνεται να έχουν καλυφθεί. Όσοι μαθητές Λυκείου και Τεχνικών Σχολών δεν αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνων, λόγω Covid 19, έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν στη Β’ σειρά εξετάσεων, που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή.

Όσο για τους υπόλοιπους μαθητές, αυτοί επιστρέφουν στα θρανία αύριο Δευτέρα και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν επανάληψη της ύλης του Α’ τετραμήνου, ενώ ουσιαστικά εισήλθαν στο Β΄ τετράμηνο. Ο κ. Χατζησάββας εξήγησε ότι διανύουμε την εβδομάδα ανατροφοδότησης, σύμφωνα με τις οδηγίες που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας. «Τα παιδιά θα μπαίνουν στις τάξεις και θα επιλύουν με τη βοήθεια του καθηγητή τους τα γραπτά δοκίμια αξιολόγησης, με βάση τον οδηγό διόρθωσης. Έτσι θα μπορούν να εντοπίσουν λάθη και να γίνονται στοχευμένες παρατηρήσεις». Όσο για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ή διευκρίνιση.

Αναμένεται νέα ύλη;

Από την αρχή της χρονιάς -ή πριν από το τέλος της προηγούμενης καλύτερα- οι εκπαιδευτικές οργανώσεις «φώναζαν» για αναπροσαρμογή της ύλης, εφόσον σε συνθήκες πανδημίας έβλεπαν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την εκπαιδευτική διαδικασία. Αν και έγιναν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, εντούτοις τα παιδιά εισέρχονται σε ένα αρκετά κουτσουρεμένο τετράμηνο -γύρω στις 60 ημέρες διδακτικό χρόνο- χωρίς να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την ύλη, εφόσον η υφιστάμενη δεν μπορεί να ακολουθηθεί, λόγω απουσίας χρόνου.

Ο κ. Χατζησάββας τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται και που έρχεται να επιλυθεί στην έναρξη του β’ τετραμήνου. «Οι επιθεωρητές έστειλαν την Παρασκευή που μας πέρασε τις εισηγήσεις τους αναφορικά με τα πλαίσια μάθησης, τα οποία χρήζουν αναπροσαρμογής. Εμείς με τη σειρά μας τα αποστείλαμε στους συνδέσμους ειδικοτήτων και μέχρι αύριο θα αποσταλούν οι εισηγήσεις πίσω». Στόχος είναι μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου να καταλήξουν για το ποια θα είναι η τελική διδακτέα ύλη που πρέπει να ακολουθήσουν οι καθηγητές και οι μαθητές.