Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία ενώ το Μακάρειο ασφυκτιά

Στο 90% η πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου με παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή ειδικοί και αρμόδιοι προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Το πέμπτο κύμα είναι επίσημα εδώ αφού τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν πέφτει κάτω από τις 5 χιλιάδες.

Όταν η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίστηκε στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από τα σύνορα της Κίνας, το παγκόσμιο βρέθηκε σε αναβρασμό. Η πανδημία ήταν ο νέος κοινός εχθρός για την ανθρωπότητα, που θα κρατούσε για αρκετό καιρό. Στην αρχή της πανδημίας η Κύπρος παρουσίαζε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, που όμως μας φαίνονταν βουνό. Έτσι το πρώτο lockdown ήρθε όταν τα κρούσματα έφτασαν τα 22. Οι αριθμοί ολοένα και αυξάνονταν και έτσι οι Κύπριοι επιδημιολόγοι συνιστούσαν όλο και πιο αυστηρά μέτρα. Τα μέτρα έφεραν κι άλλα μέτρα, και καταλήξαμε να βασίζουμε όλες τις ελπίδες μας στα νέα εμβόλια κατά του ιού. Αρχικά εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες μιας και κινδυνεύαν περισσότερο, ενώ σειρά πήραν και οι υπόλοιποι ενήλικες.

Στο πρόσφατο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι για ένα μέρος της διασποράς του ιού ευθύνονται τα παιδιά, μιας και οι νεαρές ηλικίες δεν μπορούν να εφαρμόσουν με απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, αφού ως γνωστόν κάθε ασθένεια, ιδίως η γρίπη, που διασπείρεται μέσω σταγονιδίων, εξαπλώνεται πιο εύκολα στα μικρά παιδιά γι’ αυτό και η έξαρσή της ξεκινά πάντοτε με την επιστροφή στα σχολεία. Έτσι οι αρμόδιοι επέτρεψαν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στα μικρά παιδιά, ώστε να αντιμετωπιστεί η διασπορά αλλά και οι νέες μεταλλάξεις που συνεχώς ανακαλύπτονται. Στόχος είναι επίσης η προστασία των παιδιών που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες. Οι αριθμοί κρουσμάτων στην Κύπρο ολοένα και αυξάνονται, με τους τελευταίους αριθμούς να αγγίζουν τις 5 χιλιάδες. Έτσι είμαστε και επίσημα πια στο πέμπτο κύμα κορωνοϊού.

Στο 83% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί παιδιών

Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν και επίσημα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού σε παιδια ηλικίας 5 έως 11 ετών στο νησί μας, ενώ παράλληλα τα μέτρα για τους πλήρως ανεμβολίαστους γίνονται αυστηρότερα, με την απαγόρευση πλέον εισόδου σε χώρους εστίασης, γάμους, βαπτίσεις και χώρους εστίασης των ξενοδοχειακών μονάδων. Οι εμβολιασμοί παιδιών ξεκίνησαν πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες. Οι παιδίατροι εμβολιάζουν ασταμάτητα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών σε «walk in» κέντρα, αλλά και με ραντεβού μέσω της πύλης εμβολιασμού.

Πάντως, τη δεύτερη μέρα του νέου έτους (2/1/2022) η κα Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι εμβολιάστηκαν μέσα σε μια μέρα 940 παιδιά. Με ευχαρίστηση σημείωσε ότι το 83% των εμβολιασμών έχει ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζεται κανονικά η σκληρή δουλειά από τους παιδίατρους. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στον συνολικό αριθμό του πληθυσμού της ελεύθερης περιοχή της Κύπρου έχουν πραγματοποιηθεί 1.541.159 εμβολιασμοί μέχρι τις 23/12.21, εκ των οποίων οι 664.971 αφορούν στην 1η δόση εμβολιασμού, 607.884 στη 2η δόση και 268.304 στην 3η δόση.

Θα πρέπει ωστόσο οι γονείς και οι κηδεμόνες να μην ξεχνούν ότι πρέπει να συνοδεύουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό καθώς απαιτείται η υπογραφή και των δυο γονέων ή κηδεμόνων.

Ρεκόρ νοσηλευόμενων παιδιών στο Μακάρειο

Ραγδαία η αύξηση εισαγωγής παιδιώνμε κορωνοϊο στο Μακάρειο Νοσοκομείο, την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά σε αυτές τις ηλικίες. Συγκεκριμένα νοσηλεύονται 10 παιδιά, εκ των οποίων το μικρότερο είναι μόλις ενός μηνός και το μεγαλύτερο 13 ετών. Τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά είναι ηλικίας κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δρος Αβράμ Ηλία στο ΚΥΠΕ, «είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ποτέ για νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό, ο προηγούμενος αριθμός ήταν επτά παιδιά το καλοκαίρι».

Πολύ ανησυχητική τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, αφού οι εισαγωγές παιδιών με κορωνοϊο αυξάνονται, ενώ η πληρότητα στους θαλάμους βρίσκεται στο 90%. Εάν όμως χρειαστεί, τα παιδιά με κορωνοϊό θα φιλοξενηθούν στο κέντρο αναφοράς για τον παιδικό πληθυσμό για νοσηλεία COVID-19. «Έστω κι αν κάποια παιδιά σήμερα θα λάβουν εξιτήριο, η ροή των εισαγωγών για τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να αυξάνεται αφού βρισκόμαστε στη δίνη του πέμπτου κύματος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ηλία.

Υπενθυμίζεται στους γονείς ότι τα κύρια συμπτώματα κορωνοϊού που πρέπει να τους ανησυχήσουν εάν εμφανιστούν στα παιδιά τους, κατ' αρχάς ο πυρετός ως κυρίαρχο σύμπτωμα, ενώ επίσης παρουσιάζουν συνήθως ανορεξία, γαστρεντερικές διαταραχές και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Για να χρήζει νοσηλείας ένα παιδί θα πρέπει να είναι κάτω των δυο μηνών και να παρουσιάζει πυρετό, είτε είναι θετικό στον κορωνοϊο είτε όχι.

Ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω 5ου κύματος

Ο Δρ Ηλία προέτρεψε όλους τους γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, αναφέροντας ότι με τον μη εμβολιασμό «εκτός από την υγεία των παιδιών που θέτουμε σε κίνδυνο, θέτουμε σε κίνδυνο και την ομαλή επανέναρξη των σχολείων».

Με βάση τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετα τη συνάντηση των επιδημιολόγων με τον ΠτΔ χθες, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχομένη Δευτέρα ενώ αλλάζει η συχνότητα της διενέργειας rapid test σε δυο φορές τη βδομάδα. Παράλληλα, τα παιδιά θα πρέπει να διατηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις, να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής και να φορούν τη μάσκα προστασίας τους.

Υποστηρίξτε τη