Διεθνή

Ελβετικός Στρατός: Απαγορεύει το WhatsApp, στροφή σε ελβετική εφαρμογή

Απαγορεύει WhatsApp, Signal και Telegram ο Ελβετικός Στρατός. Στροφή προς την ελβετική εφαρμογή Threema για βελτίωση της ασφάλειας και της αποτροπής διαρροής δεδομένων σε τρίτους. Το πρόβλημα με τις «ένστολες» selfies από νεοσύλλεκτες και βίντεο με viral γκάφες και ατυχήματα.

Ο Ελβετικός Στρατός απαγορεύει πλέον τη χρήση της εφαρμογής WhatsApp για τα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται σε υπηρεσία σε μια προσπάθεια ασφάλειας και αποτροπής διαρροής δεδομένων σε τρίτους.

Η απαγόρευση, η οποία επιβεβαιώθηκε επίσημα από τον στρατό, επεκτείνεται και σε άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Signal και το Telegram.

Ο λόγος της αλλαγής στην πολιτική είναι η ασφάλεια δεδομένων.

Το αρχηγείο ενημέρωσε με e-mail τους διοικητές μονάδων για την αλλαγή, προτείνοντας όπως οι στρατιώτες υπό τις διαταγές τους αντικαταστήσουν τις ξένες εφαρμογές με την ελβετική εφαρμογή Threema που εδρεύει στην χώρα.

39365375_highres.jpg

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, Daniel Reist, η πρόταση ισχύει «για όλους», συμπεριλαμβανομένων των κληρωτών που υπηρετούν, καθώς και των εφέδρων που επιστρέφουν για επανεκπαίδευση.

Τα ερωτήματα γύρω από τη χρήση των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων προέκυψαν κατά την περίοδο που ο Ελβετικός Στρατός συνέδραμε στις προσπάθειες διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και του εμβολιαστικού προγράμματος. Παρατηρήθηκε η ανάγκη βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών.

sw-07316ea30f.jpg

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε και στα επίσημα ΜΚΔ των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει πως η επικοινωνία για θέματα που αφορούν την υπηρεσία μπορεί να γίνεται μέσω της Threema, συμπεριλαμβανομένων και των κλήσεων, «χωρίς να αφήνονται ψηφιακά ίχνη».

Ο Ελβετικός Στρατός θα καλύψει το κόστος εγγραφής στο Threema, που τιμάται στα 4 ελβετικά φράγκα (περίπου €3,85), και που ήδη χρησιμοποιείται από άλλες δημόσιες υπηρεσίες της Ελβετίας.

Το Threema χρησιμοποιείται μέχρι στιγμής από περίπου 10 εκατομμύρια χρήστες και είναι σχεδιασμένο ώστε να μην μαζεύει πολλά δεδομένα χρήστη και δεν χρηματοδοτείται από διαφημίσεις. Η εταιρεία αναφέρει ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα και όλες οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες end-to-end.

Εφαρμογές όπως το WhatsApp υπόκεινται στο νόμο US Cloud Act, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που διατηρούν εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, έστω και αν αυτά τα δεδομένα διατηρούνται σε διακομιστές εκτός της χώρας.

Μετρήσεις αναφέρουν πως το WhatsApp είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογής επικοινωνίας μεταξύ των ηλικιών 16-64 στην Ελβετία.

Ένστολες selfies & viral γκάφες

Το 2016 ξέσπασε ένα μικρό σκάνδαλο στις τάξεις του στρατού, με τους ηγήτορες να διατάζουν παύση της λήψεως σέλφι και ανάρτησης φωτογραφικών στα ΜΚΔ, καθώς και αναρτήσεων «ρατσιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου».

Όπως αναφέρθηκε τότε, υπήρχε ένα «ιδιαίτερο πρόβλημα με γυναίκες νεοσύλλεκτες που φωτογράφιζαν εμμονικά τους εαυτούς τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας και τις αναρτούσαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους». Ελβετικές εφημερίδες είχαν αναδημοσιεύσει πολλές από τις φωτογραφίες.

dailymail0002.jpg

Ο εκπρόσωπος Daniel Reist δήλωσε τότε: «Υπάρχει μια πολύ σαφής πολιτική: Όχι φωτογραφίες με στολή. Όποιος θέλει να βγάλει φωτογραφία πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον διοικητή. Εάν αναρτηθεί χυδαία ανοησία, ή σεξιστικό ή ρατσιστικό υλικό, θα καλέσουμε τη Στρατονομία. Αλλά αν δημοσιευθούν θετικές εμπειρίες, αυτό δεν βλάπτει τον στρατό.»

swis-stratiotes-4.jpg

dailymail0001.jpg

Στις φωτογραφίες που αναρτούσαν μερικές από τις κοπέλες χρησιμοποιούσαν τα hashtags #proud (περήφανη) και #strong (δυνατή).


Άλλο ζήτημα που είχε προκύψει τον ίδιο χρόνο, ήταν τα βίντεο στρατιωτών με διάφορες γκάφες τους. Μια συλλογή από αυτά με τίτλο «The Best of Swiss Army» έγινε viral. Στα βίντεο περιλαμβάνονται ατυχήματα με στρατιωτικά οχήματα, επικίνδυνα ακροβατικά, ύπνος εν ώρα υπηρεσίας και η… αναπαράσταση του Star Wars.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Christoph Brunner, είπε πως τέτοια βίντεο αποτελούν «παραβίαση της κοινής ευπρέπειας» και «προσβολή του κύρους της στολής». Προειδοποίησε πως η Στρατονομία θα μπορούσε να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που τα ανέβασαν.

Σημερινή Security (07/01/2022), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: AFP (06/01/2022), “Swiss army knifes WhatsApp at work” || SwissInfo (05/01/2022), "Swiss army restricts use of messenger apps" || Schweizer Armee, Facebook page, post 29/12/2021 || MailOnline (07/12/2016), “Swiss army chiefs order new female recruits to stop posting selfies after images emerge of them lying on bed and pole dancing”, Hannah Al-Othman.