Αναλύσεις

Κρίση στον ΔΗΣΥ: «Ο νικητής τα παίρνει όλα»

Άμεσο ήταν ωστόσο και το μήνυμα Αβέρωφ προς την βάση του κόμματος, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν να τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Νίκο Χριστοδουλίδη: «Οι προεδρικές εκλογές δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας. Είναι θέμα αντίληψης, πολιτικής κατεύθυνσης και - κυρίως – ικανοτήτων για να κουμαντάρει κάποιος τη χώρα», ανέφερε στην ομιλία του

Ανατροπή προκύπτει στην εσωκομματική αντιπαράθεση του κυβερνώντος κόμματος, σε σχέση με το χρίσμα του υποψηφίου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Με την κίνηση του Προέδρου του κόμματος να επιχειρεί να «στερήσει» από τον Νίκο Χριστοδουλίδη το κύριο επιχείρημα που φέρεται ο δεύτερος να επικαλείται σε κομματικά και μη πηγαδάκια, ως προς την αποφυγή καθόδου του ως εν δυνάμει υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, μέσω των κομματικών οργάνων.

Δηλαδή, το ότι μια τέτοια κάθοδος, όπως και η ανοιχτή αντιπαράθεση, θα τον οδηγούσαν σε ένα ανέξοδο παιχνίδι με προδιαγεγραμμένο τέλος, καθώς ο Αβέρωφ Νεοφύτου ελέγχει την κομματική ελίτ. «Γνωρίζω ότι στα διάφορα που μου προσάπτουν είναι ότι ελέγχω καταστάσεις για να πετυχαίνω πάντα τους στόχους μου. Για τις εσωκομματικές διαδικασίες υποστηρίζουν ότι ελέγχω την ψηφοφορία στο Ανώτατο Συμβούλιο και γι’ αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφεύγει να θέσει υποψηφιότητα εντός του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

Ως εκ τούτου, η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να καλέσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να καταθέσει την υποψηφιότητά του, με κριτή το σύνολο των μελών του κόμματος, που αριθμούν 51 χιλιάδες, και όχι το Ανώτατο Συμβούλιο, που αριθμεί περί τα 2 χιλιάδες, όπως εξάλλου ήταν και η απόφαση του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, θεωρείται μια κίνηση «όλα ή τίποτα», με τον νικητή να τα παίρνει όλα. Με σκοπό, φυσικά, να δοθεί τέλος στην εσωκομματική αντιπαράθεση και να οδηγηθεί η δεξιά παράταξη σύσσωμη στην νίκη.

Άμεσο ήταν ωστόσο και το μήνυμα Αβέρωφ προς την βάση του κόμματος, που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν να τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στον Νίκο Χριστοδουλίδη: «Οι προεδρικές εκλογές δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας. Είναι θέμα αντίληψης, πολιτικής κατεύθυνσης και - κυρίως – ικανοτήτων για να κουμαντάρει κάποιος τη χώρα», ανέφερε στην ομιλία του.

Τα μακρά κοντά εγίναν

Η Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου είναι η τελευταία μέρα υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσμα του υποψηφίου της Πινδάρου, στις προεδρικές εκλογές. Το κάλεσμα ήταν σαφές: «Αν τη Δευτέρα λοιπόν ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταθέσει την υποψηφιότητά του, εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως το δήλωσα και το επαναλαμβάνω θα πράξω εγώ, τότε να ανοίξουμε τη διαδικασία στο σύνολο των μελών του κόμματος».

Μάλιστα, επικαλούμενος το καταστατικό του κόμματος και παίζοντας τα ρέστα του, θέτει στην εξίσωση και την Προεδρία του κόμματος, καλώντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποδείξει εμπράκτως την πλήρη κομματική του ταύτιση. Αμέσως μετά την κατάθεση της ανταγωνιστικής υποψηφιότητας, ο κ. Νεοφύτου θα παραιτηθεί, προκηρύσσοντας ταυτόχρονα την Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Ο νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης θα είναι και Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιός μας για την Προεδρία της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Το χαρτί του κομματικού πατριωτισμού και η «ττενέκκα» ως η μόνη ενδεδειγμένη επίλυση διαφορών

Πέραν, ωστόσο, της προσπάθειας της ηγεσίας του κόμματος να θέσει στο προσκήνιο τις κινήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ως εξόχως αντικομματικές, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, κάποιοι επιλέγουν «να μην εκτίθενται και να μην τοποθετούνται σε κανένα ζήτημα», ενώ «η εξουσία έχει και την ανάλογη ευθύνη, την οποίαν αναλαμβάνει και έχει υποχρέωση για τη συνοχή της παράταξης», διαφαίνεται ακόμη κάτι. Η προσπάθεια να «καθαρίσει» το όνομα του Προέδρου του κόμματος, μέσω της μόνης «καθαρής» οδού. Σε μια συμβολική επίκληση στην κομματική αυθεντία, με τα μηνύματα προς την βάση να είναι διάχυτα, ο Πρόεδρος του κόμματος έδειξε τον ιστορικό ηγέτη της παράταξης, Γλαύκο Κληρίδη, προτάσσοντας τη συμβουλή του ότι η «ττενέκκα», η κάλπη δηλαδή, είναι πάντα η καλύτερη και η σωστή και η αξιόπιστη δημοσκόπηση.

Ανέφερε, εξάλλου, χαρακτηριστικά, ότι «προσωπικά δεν μπορεί να δεχθεί να είναι Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης και, την ίδια ώρα, να τίθεται από τον οποιονδήποτε θέμα αμφισβήτησης για το εάν είναι άξιος και αποδεκτός ως υποψήφιος από τη βάση του κόμματός του».

Δεν έλειψαν και οι ευθείς βολές, κατά του δυνητικού ανθυποψηφίου του, αναφέροντας ότι κάποιοι αποφεύγουν την αντιπαράθεση και ευνοούν «σκοτεινές μάχες» και «πολέμους του ψιθύρου που ζημιώνουν την παράταξη». Εξηγώντας, απέδωσε αυτές τις ενέργειες στην προσπάθεια κάποιων «να μην εκτίθενται και να μην τοποθετούνται σε κανένα ζήτημα. Να μην αποκαλύπτονται επισήμως, για να μπορούν να πατούν ταυτόχρονα και στις δύο βάρκες: τόσο της κομματικής νομιμοφροσύνης, όσο και της ανεξάρτητης "αντισυστημικής" πορείας».

Η απάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη

Κληθείς να σχολιάσει από το Σίγμα το κατά πόσον θα απαντήσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης περιορίστηκε στο ότι «θα ενημερώσει όταν θα κάνει κάτι». Οι διαρροές, οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις για το τι τελικά θα πράξει ο Υπουργός Εξωτερικών, όπως και για τις παρασκηνιακές διεργασίες που προηγήθηκαν γι’ αυτή την απόφαση, δίνουν και παίρνουν. Η παρέμβαση του Προεδρικού φέρεται – πάντως – να ήταν καθοριστικής σημασίας. Τα κοντά μακρά εγίναν.

Οι υπόλοιποι το «διασκεδάζουν»

Τα υπόλοιπα κόμματα, ιδίως το ΑΚΕΛ, φαίνεται να διασκεδάζουν την εσωκομματική αυτή αντιπαράθεση. Τόσον ο νυν Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, όσο και ο τέως Γ.Γ. Άντρος Κυπριανού, με ένα ελαφρύ μειδίαμα, έκαναν λόγο για επίσπευση των διαδικασιών από τον ΔΗΣΥ, ενώ οι ίδιοι «δεν έχουν την ανάγκη που νιώθει ο κ. Νεοφύτου για να αποκλείσει άλλους από το ίδιο του το κόμμα».

Σε κάθε περίπτωση, μια εσωκομματική αντιπαράθεση, με κυρίαρχο το στοιχείο που απειλεί την συνοχή του κόμματος υποθάλποντας πραγματικές ή ψευδεπίγραφες ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, είναι αυταπόδεικτο πως κοστίζει πρωτίστως στο ίδιο το δοκιμαζόμενο κόμμα. Μια πιθανή διάσπαση, προφανώς και θα αναδείξει προνομιακά το αντίπαλο δέος, δίνοντάς του ενδεχομένως το χαρτί να συνομιλήσει με καλύτερους όρους με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το ΔΗΚΟ.