Συνεντεύξεις

Νίκος Νουρής: Αν χρειαστεί, θ’ ανοίξουμε τις «πύλες», για να μην βουλιάξουμε

Έρχεται πλημμυρίδα, εάν η ΕΕ δεν συνδράμει ώστε να ανασχεθούν οι ροές

*«ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ» Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ.

*Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

*ΕΙΜΑΣΤΕ, ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤ’ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

*Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ «ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ» ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΔΑ

Έμμεση, πλην σαφή προειδοποίηση προς την ΕΕ για το Μεταναστευτικό απευθύνει ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε συνέντευξή του στη «Σημερινή», διαμηνύοντας πως οι Βρυξέλλες πρέπει να αντιληφθούν ότι, εάν δεν ανακοπούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, με τις κατάλληλες από μέρους της νουθεσίες προς την Τουρκία, τότε δεν είναι μακριά η στιγμή που η Κύπρος θα υποχρεωθεί να ανοίξει τις «πύλες του ευρωπαϊκού παραδείσου» προς τα άλλα κράτη μέλη, προκειμένου να αποφύγει την πλημμυρίδα.

Επισημαίνει, ακόμα, ότι η Πράσινη Γραμμή παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για συγκράτηση των προωθούμενων από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας πως μοναδική λύση του προβλήματος είναι ο περιορισμός των αφίξεων και η μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών. Αυτοί οι δύο τομείς, διευκρίνισε, αποτελούν και τη βασική προτεραιότητα του Υπουργείου για το 2022, όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Δηλώνει, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστησε σαφές σε πολιτικό επίπεδο ότι, παρά το γεγονός ότι η Πράσινη Γραμμή δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, εντούτοις, από τη στιγμή που αποτελεί τη δίοδο εισόδου στη Δημοκρατία χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, πρέπει να διαφυλαχτεί όπως τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα, καθώς η Κύπρος βιώνει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση, παραμένοντας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, με το ποσοστό τους, αθροιστικά με όσους έχουν ήδη λάβει καθεστώς, να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου.

Τέλος, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το 2022 θα είναι η χρονιά ορόσημο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων, οι οποιεσδήποτε μικρές καθυστερήσεις είναι μηδαμινές μπροστά στα άλματα που έχουν επιτευχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με τη συνεργασία και τη συμβολή τόσο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.


Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί...