Παραπολιτικά

Η κοινωνία των πολιτών αναδύεται

Ζούμε σε μια εποχή εντυπωσιακής ευαισθητοποίησης της κυπριακής κοινωνίας για όλα τα θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα για όσα έχουν να κάνουν με κοινωνικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν και να σέβονται τις ευαισθησίες της κοινωνίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να αγνόησε αυτές τις ευαισθησίες ή να μην τους έδωσε τη δέουσα σημασία, σε σχέση με την απάνθρωπη δολοφονία του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, αποφασίζοντας να απομακρύνει από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα, με πρόσχημα ότι έκανε δηλώσεις για το θέμα. Αλλά η κοινωνία επικρότησε και υποδέχθηκε με ευγνωμοσύνη τις αναφορές του κ. Μάτσα, που της έδωσαν την ευκαιρία να πληροφορηθεί την αλήθεια την οποία κάποιοι έκρυβαν για 17 χρόνια.

Αυτό που λέμε «κοινωνία των πολιτών» βρίσκει πλέον τον δρόμο της και διεκδικεί τον ρόλο της στα δρώμενα του τόπου. Πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά. Και μάλιστα η κοινωνία των πολιτών ίσως αναδείξει και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις ποικίλες αρνητικές πτυχές τους, συμβάλλουν στους κοινωνικούς προβληματισμούς και την κοινωνική αφύπνιση, βάζοντας στο στόχαστρό τους όσα σαθρά εντοπίζονται στη χώρα μας.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και αυτό καταγράφηκε ανάγλυφα και στην τελευταία δημοσκόπηση του «Σίγμα» για τις προεδρικές εκλογές, όπου στον πίνακα αναφορικά με «το κυρίαρχο συναίσθημα για την κατάσταση της χώρας», η απογοήτευση και η αγανάκτηση υπερέχουν όλων των υπολοίπων.

Αυτή η απογοήτευση και η αγανάκτηση δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν, πόσω μάλλον από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η κοινωνία των πολιτών φαίνεται να επιβάλλει σιγά-σιγά την ατζέντα της και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η κοινωνία απαιτεί προαγωγή της χρηστής διακυβέρνησης, λογοδοσία, διαφάνεια, περισσότερη δικαιοσύνη, μεγαλύτερη ανθρώπινη προσέγγιση και προστασία από τον κρατικό αυταρχισμό. Μαζί, βεβαίως, με την ικανοποίηση των αυξημένων κοινωνικών αναγκών.

Η φωνή της κοινωνίας των πολιτών ακούγεται όλο και πιο δυνατή, όλο και πιο ευκρινής. Όσοι δεν την ακούν, θα ξεπεραστούν από τα γεγονότα.

ΜΠΟΞΕΡ