Παραπολιτικά

Εμείς τι κάνουμε για το περιβάλλον;

Μια εξαιρετικά σημαντική, από όλες τις απόψεις, διεθνή Σύνοδο φιλοξένησε από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή η Κύπρος. Μια Σύνοδο που έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα και ανησυχεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκείνο του περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο όπου ακούμε απειλές μέχρι και για χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Σύνοδος θα πρέπει να δώσει την αφορμή και για μας εδώ στην ξερονησίδα μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα όσα δεν κάναμε όλα αυτά τα χρόνια για να αναβαθμίσουμε την πολιτική του κράτους μας για το περιβάλλον, αλλά και να αναδείξουμε την ανάγκη ατομικής ευθύνης από τον καθέναν από εμάς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι γνωστό ότι εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε πρωταθλητές στην... σκυβαλοδρομία (παραγωγή σκυβάλων) και εξασφαλίζουμε το τενεκεδένιο μετάλλιο διεθνώς.

Διαθέτουμε επίσης εργοστάσια που σκορπούν τον καρκίνο στις γύρω περιοχές.

Εξάλλου κάποιοι εμπρηστές καίνε περιοχές με σημαντική συμβολή στο περιβάλλον, όπως η πρόσφατη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Φασούρι. Για να μην πούμε για τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές στον Αρακαπά και πιο πριν στην περιοχή Σολέας.

Δεν ξέρω αν κάποιοι σύνεδροι στη διεθνή Σύνοδο πήραν κάποια γεύση και... μυρωδιά από το κυπριακό περιβάλλον και είχαν την ευκαιρία να αναπνεύσουν τα «αρώματα» από κάποια εκ των συχνών πυρκαγιών στον σκυβαλότοπο στο Βατί. Και φυσικά πιθανόν να είδαν και τα σκουπίδια που πετάνε οι Κύπριοι από τα παράθυρα των αυτοκινήτων και μαζεύονται ένθεν και ένθεν των αυτοκινητοδρόμων.

Τέτοιες σύνοδοι, πάντως, προσφέρουν και τη μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε το φοβερά επικίνδυνο για την Κύπρο ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής στον γειτονικό μας ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου της Τουρκίας. Ελπίζω να έγινε η κατάλληλη ενημέρωση από τους δικούς μας αρμοδίους.

Τέλος, πρέπει να υποδείξουμε ότι έχει τεράστια σημασία να μάθουμε στα παιδιά μας από νωρίς την ανάγκη σεβασμού προς το περιβάλλον. Αλλά πρώτα οφείλουμε να αποκτήσουμε εμείς την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση, με την οποία είμαστε μονίμως τσακωμένοι.

ΜΠΟΞΕΡ