Παραπολιτικά

Ο Πισσαρίδης, η Τουρκία και ο Sir Alan Duncan

Η ομογενειακή «Ελευθερία» Λονδίνου με μακροσκελές άρθρο της, στις 29 Σεπτεμβρίου 2022, επικρίνει τις πρόσφατες δηλώσεις του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη εναντίον του υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη και τονίζει μεταξύ άλλων: «…Ο κύριος Πισσαρίδης επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Είπε σε συνέντευξή του ότι «είχαμε μια μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και ο Πρόεδρός μας σηκώθηκε και έφυγε με παρότρυνση του Νίκου Χριστοδουλίδη, που αύριο μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος». Έπρεπε, είπε, να δείξουμε υπομονή και να μη σηκωθούμε να φύγουμε, καθώς για πρώτη φορά από το 1974 η Τουρκία παρουσίασε χάρτη στο Κυπριακό. Με λίγα λόγια, ο Νομπελίστας Πισσαρίδης υιοθετεί το τουρκικό αφήγημα για πράξη προδοσίας, διότι όποιος δεν θέλει λύση στο εθνικό μας θέμα είναι εκ των πραγμάτων προδότης.

Ωραία, ο Νομπελίστας δεν πιστεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν πιστεύει τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, δεν λαμβάνει υπόψη τι λέει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήταν παρών, δικαίωμά του να τους αποκαλεί όλους εμμέσως ψεύτες. Δεν είδε ούτε τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκαν; Αν τα είδε και τα διάβασε, τότε συνειδητά έρχεται και προπαγανδίζει το τουρκικό αφήγημα. Εκτός κι αν ο ίδιος δέχεται τις τουρκικές αξιώσεις για τη λύση του Κυπριακού, οπότε το θέμα αλλάζει. Σαφώς ο Τσαβούσογλου κάλεσε τους Ε/κ να παύσουν να βλέπουν όνειρα και να ξυπνήσουν, διότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι, τόνισε, εκτός συζητήσεως, όπως και η εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Τι άλλο θέλει ο κ. Πισσαρίδης για να πεισθεί;..

Ο κ. Πισσαρίδης, όμως, ταυτίζεται προφανώς και με τον επικεφαλής της 30μελούς (συν)βρετανικής αντιπροσωπίας του Φόρεϊν Όφις, τότε Υφυπουργό Ευρώπης, Sir Alan Duncan, που κηδεμόνευε τις διαπραγματεύσεις στα βουνά της Ελβετίας, ο οποίος έβγαλε το «άχτιν» του εναντίον του Αναστασιάδη, που δεν δέχθηκε τις τουρκο-βρετανικές αξιώσεις, εκθέτοντας στο βιβλίο του ακριβώς όσα ισχυρίζεται ο κ. Πισσαρίδης. Και ότι ο τότε Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής στη Λευκωσία ένιωθε… προδομένος!

Βλέπε άρθρο Φ.Α. «Σημερινή», 28.4.2021, «Το άχτιν του Alan Duncan, το ForeignOffice, o Stephen Lillie και η νέα πενταμερής».

Φανούλα Αργυρού