Κόστος Ζωής

Μπρος πετρέλαιο θέρμανσης… και πίσω ρεύμα

Την ενεργειακή κρίση συνεπεία του πολέμου, το κάθε νοικοκυριό θα την ζήσει για τα καλά στο πετσί του σε δύο μήνες. Από τη μια το πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου το κόστος έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με πέρσι, και από την άλλη η επιλογή των κλιματιστικών, που θα «φουσκώσει» κι άλλο τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς της ΑΗΚ

«Τσουχτερός» θα είναι ο φετινός χειμώνας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές, όπως έχουν διαμορφωθεί αυτό το διάστημα, ήδη προκαλούν ίλιγγο στους πολίτες. Θα δυσκολευτούν να πληρώσουν το κόστος ενός πολύ βασικού αγαθού και οι επιλογές εκτός του ότι είναι λίγες, είναι και ασύμφορες οικονομικά. Σχολιάζοντας στη «Σ» τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι «τέτοιες τιμές μάλλον δεν τις είδαμε ξανά στην Κύπρο». Ερωτηθείς για το τι προβλέψεις κάνει για τους χειμερινούς μήνες, δήλωσε ότι «ουδείς μπορεί να κάνει από τώρα ασφαλείς προβλέψεις, παρά μόνο μέχρι το τέλος του Νοέμβρη». Πρόσθεσε πως «το επόμενο διάστημα θα βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να αυξομειώνονται ελάχιστα. Ωστόσο, για τον Δεκέμβριο και πιο μετά δεν μπορώ να γνωρίζω. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πολίτες θα φτάσουν σε δυσμενή θέση».

Σύγκριση τιμών 2018-2022

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με τους καταναλωτές ν’ ανησυχούν ήδη για το πώς θα ζεστάνουν το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους, τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων, του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 7 Οκτωβρίου άγγιξε τα €1,393 το λίτρο, τιμή διπλάσια από την περσινή, που εκινείτο περίπου στα 0,655. Από την αρχή του χρόνου -πριν από τον πόλεμο δηλαδή- η τιμή έφτασε τα 0,936 όταν άρχισε και ο πληθωρισμός να βάζει μπρος τις μηχανές, φθάνοντας σχεδόν τα επίπεδα του Οκτώβρη του 2018. Την επόμενη διετία, 2019 και 2020, κατέγραψε μείωση η τιμή. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2019, το πετρέλαιο θέρμανσης άγγιξε τα €0,847 και στις 13 Μαρτίου του 2020 -πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας- είχε φτάσει τα €0,786. Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, «η κατανάλωση φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί αισθητά, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώσει».

mpros thermansi kai pisw revma.JPG

Ασύμφορες οι εναλλακτικές λύσεις

Όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιλέξουν άλλη μέθοδο να ζεστάνουν το χώρο τους, θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά. Η λύση του κλιματιστικού και της ηλεκτρικής σόμπας είναι «πανάκριβη» επιλογή, καθώς το ρεύμα μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 70%, εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Εάν βασιστούν σε αυτές τις λύσεις οι καταναλωτές, θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι λογαριασμοί που θα έρθουν θα είναι «παραφουσκωμένοι». Με αυτό το κόστος οι πολίτες στρέφονται και σε άλλες λύσεις αλλά και σ’ αυτές βρίσκουν μπροστά τους την ακρίβεια. Όσοι διαθέτουν τζάκι και θέλουν να αγοράσουν καυσόξυλα, θα πρέπει να πληρώσουν τα διπλάσια απ’ ό,τι πλήρωσαν πέρσι.