Ενέργεια

CEO Gazprom: Μεγάλο μέρος του Nord Stream ίσως χρειάζεται αντικατάσταση

Αναφορές για πιθανή ανάγκη αντικατάστασης ολόκληρου τομέα των αγωγών Nord Stream – Συνομιλίες Τουρκίας–Ρωσίας για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να εγκαινιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Αλεξέι Μίλλερ, CEO της Gazprom, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό Channel One ότι μεγάλο μέρος του αγωγού Nord Stream που υπέστη ζημιές πρόσφατα ίσως χρειαστεί αντικατάσταση. Την ίδια ώρα, η Ρωσία σχεδιάζει ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα προκλήθηκαν ζημιές στο σύστημα των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Έρευνα για το περιστατικό είναι υπό εξέλιξη. Η Ρωσία χαρακτήρισε το συμβάν ως «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», δείχνοντας ως υπεύθυνη τη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για δολιοφθορά.

>> Διαβάστε επίσης: «Άνευ προηγουμένου» ύποπτες ζημιές στον Nord Stream - Aνησυχία για την ενεργειακή ασφάλεια

«Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να αποκατασταθούν οι εργασίες έπειτα από μια τέτοια πράξη τρομοκρατίας, χρειάζεται στην πραγματικότητα να αποκοπεί ένα μεγάλο μέρος του αγωγού, σε μεγάλη απόσταση, και να κατασκευαστεί ένας νέος τομέας», εξήγησε ο CEO της Gazprom. Εξήγησε, επιπλέον, πως το γεγονός ότι ο αγωγός έχει γεμίσει με θαλασσινό νερό σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αποκατάσταση των ζημιών του Nord Stream θα διαρκέσει για πέραν του ενός έτους.

Η Τουρκία στο ενεργειακό πλάνο της Μόσχας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με δηλώσεις του της περασμένης Τετάρτης προέκρινε την Τουρκία ως την καλύτερη οδό για να διοχετευτούν οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από τις ζημιές που παρουσιάστηκαν στον Nord Stream. Πρότεινε, λοιπόν, να δημιουργηθεί στην Τουρκία κόμβος φυσικού αερίου.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πούτιν, ο Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. Ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να ενισχύσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω της δημιουργία αγωγού, που θα λειτουργεί παράλληλα με τον TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Προσέθεσε δε, ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος έχει ήδη εκπονηθεί.


* Κεντρική φωτογραφία: Reuters/Maxim Shemetov/File Photo

Reuters