Παραπολιτικά

Με μαχαίρια στο γήπεδο...

Έγραφα την περασμένη Κυριακή ότι οι χούλιγκαν επέστρεψαν έξω από τα γήπεδα, ενώ μέσα στα γήπεδα, κατά κανόνα, αποφεύγονται τα επεισόδια. Δεν μπορούσα να προβλέψω ότι η διαπίστωση αυτή θα διαψευδόταν παταγωδώς μέσα στο στάδιο ΓΣΠ, με ένα σοβαρό επεισόδιο κατά τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καρμιώτισσας. Έναν αγώνα που χαρακτηριζόταν ως χαμηλού κινδύνου. Και όμως. Γίναμε μάρτυρες ενός επικίνδυνου φαινομένου πάνω στις κερκίδες, της απειλής χρήσης μαχαιριού μήκους 21 εκατοστών εναντίον οπαδών του ΑΠΟΕΛ από ένα άτομο, το οποίο αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν Ιρανός που βρισκόταν παράνομα στην Κύπρο, δεν διέθετε κάρτα φιλάθλου και δεν πέρασε από κανέναν έλεγχο. Και το χειρότερο. Ήταν μέλος της προσωπικής φρουράς παράγοντα της ομάδας της Καρμιώτισσας.

Το περιστατικό αυτό επανέφερε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο όσων εισέρχονται στα γήπεδα. Ειδικά στα θεωρεία, όπου κάθονται οι παράγοντες των ομάδων, ουσιαστικά δεν γινόταν μέχρι τώρα κανένας έλεγχος, αφού εθεωρείτο δεδομένο ότι αυτοί, ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης, δεν θα επέτρεπαν να υπάρχει ανάμεσά τους υποψία, έστω, ανάμειξης σε πράξεις βίας ή διευκόλυνσης τέτοιων πράξεων, με τη μεταφορά απαγορευμένων αντικειμένων μέσα στο γήπεδο.

Η απουσία, ωστόσο, τέτοιου ελέγχου θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία στον αγώνα ΑΠΟΕΛ-Καρμιώτισσας, καθώς ο Ιρανός κουβαλούσε μαζί του δυο μαχαίρια και φυσικά δεν το έκανε για να... κόψει καμιά τούφα από τα μαλλιά του για να συμπαρασταθεί στις συμπατριώτισσές του που διαδηλώνουν κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Εν πάση περιπτώσει, το επεισόδιο αυτό ας γίνει η αφορμή για να αλλάξουν πολλά στον τομέα της ασφάλειας των γηπέδων. Κι αν οι χουλιγκανισμοί συνεχιστούν, ας ληφθούν και ακραία μέτρα, όπως η απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων.

Υπάρχει, βέβαια, και το ευρύτερο ζήτημα της σαθρής βάσης, πάνω στην οποία στηρίζεται το κυπριακό ποδόσφαιρο, με παράγοντες που δεν έχουν και τόσο καθαρά αθλητικές προθέσεις, με ύποπτες διασυνδέσεις, με στημένους αγώνες, με απαράδεκτες διαιτησίες, με παραγκωνισμό των Κυπρίων ποδοσφαιριστών και πολλά άλλα. Γενικά, το κυπριακό ποδόσφαιρο νοσεί, όπως νοσούν και η κυπριακή πολιτική ζωή και η κυπριακή κοινωνία. Το μαχαίρι που βγήκε στο ΓΣΠ, υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να μπει μαχαίρι και να αφαιρέσει τα κακώς κείμενα του φούρπου.

ΜΠΟΞΕΡ