Παραπολιτικά

Να μη χάσουμε... το τρένο

Μπορεί κάποια μέρα η Κύπρος να αποκτήσει σιδηρόδρομο; Δεν μπορώ να σας πω σίγουρα, αλλά ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Γιάννης Καρούσος, είναι αισιόδοξος ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο. Βέβαια, ο ίδιος δεν προλαβαίνει να το υλοποιήσει, γιατί εγκαταλείπει το... τρένο της εξουσίας σε τέσσερεις μήνες, αλλά μπορεί να ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες που να βάζουν το νερό στο αυλάκι. Ήδη, ο κ. Καρούσος έθεσε το θέμα ενώπιον της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών, Αντίνα Βάλεαν, με την οποία συζήτησε και πιθανούς τρόπους συγχρηματοδότησης του έργου, που σίγουρα θα είναι πολυδάπανο.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών (και... Καθημερινής Ταλαιπωρίας), «υπάρχουν οι μελέτες και έγινε αρκετά καλή προεργασία, ενώ γνωρίζουμε ότι με ελαφρύ σιδηρόδρομο μπορούν να ενωθούν οι κύριες πόλεις της Κύπρου και το αεροδρόμιο».

Το πρώτο βήμα έγινε. Ελπίζουμε ότι θα γίνει και το επόμενο και ότι δεν πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία, όπως το... τελεφερίκ του Τροόδους.

Είναι γεγονός ότι τυχόν σιδηροδρομική σύνδεση των πόλεων θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους διακινούμενους καθημερινά, αλλά και αναμένεται να αμβλύνει το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ενώ θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.

Αφού υπάρχουν ήδη οι σχετικές μελέτες και έχει γίνει αρκετά καλή προετοιμασία, όπως δήλωσε ο κ. Καρούσος, θα αναμένουμε να δούμε τους επόμενους μήνες, προτού αποχωρήσει η νυν Κυβέρνηση, να βάλει τις μελέτες στις... ράγες της εφαρμογής τους.

Στο κάτω-κάτω, ας θυμηθούμε ότι οι Άγγλοι αποικιοκράτες, με τα μέσα της τότε εποχής, κατάφεραν να φτιάξουν σιδηρόδρομο που λειτούργησε από το 1905 έως το 1951, είχε μήκος 122 χιλιομέτρων και ένωνε τη Λευκωσία με την Αμμόχωστο, τη Μόρφου και την Ευρύχου. Αν μας έμεινε κανένα κατάλοιπο από την οργανωτική ικανότητα και τον προγραμματισμό των Άγγλων, ίσως μπορέσουμε να φτιάξουμε τελικά κι εμείς τον δικό μας σιδηρόδρομο.

Επί του παρόντος, ας περιοριστούμε στα... χριστουγεννιάτικα τρενάκια, που κάνουνε βόλτες στους δρόμους των πόλεων κατά την εορταστική περίοδο και βλέπουμε...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ