Κόστος Ζωής

Ψάχνει κατεύθυνση η αγορά: Πού θα κινηθούν ρεύμα, πετρέλαιο, βασικά αγαθά

Λόγο για νέες επερχόμενες μειώσεις κάνουν οι υπεραγορές - Σταθεροποίηση βλέπει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι τιμές αρκετών προϊόντων βρίσκονται ήδη σε δυσβάστακτα υψηλά επίπεδα

Σε μια προσπάθεια να βρει κατεύθυνση βρίσκεται η αγορά. Η μικρή έστω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των τιμών των καυσίμων δημιουργούν ελπίδες ότι θα επέλθουν μειώσεις στις τιμές βασικών προϊόντων. Πάντως, οι τιμές είναι κατά πολύ αυξημένες σήμερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δηλαδή στις αρχές του χρόνου.

Οι υπεραγορές σημειώνουν ότι ήδη καταγράφονται μειώσεις σε ορισμένα προϊόντα, ενώ εξαιτίας του ανταγωνισμού, ο οποίος λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή στον συγκεκριμένο κλάδο, δεν αποκλείεται να υπάρξει τάση και να δούμε περαιτέρω μειώσεις στο άμεσο μέλλον. Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος των Καταναλωτών αν και δεν αναμένει μαζική μείωση στις τιμές των προϊόντων, εντούτοις διαπιστώνει μείωση σε κάποια προϊόντα, αλλά και αυξήσεις σε κάποια άλλα, ενδεικτικό του γεγονότος ότι ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση στην αγορά.

16.10 ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΝ .png

Σύγκριση τιμών

Στο Παρατηρητήριο Τιμών, που ετοιμάζει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο σε προϊόντα όπως αγγουράκια και ντομάτες, στο χαλλούμι ΠΟΠ και στον κυπριακό καφέ, ενώ μειώσεις εντοπίζονται σε ορισμένα είδη ψαρικών, λαδιού, ενώ φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση στις τιμές γάλακτος και ψωμιού.

Ωστόσο, σε πίνακα που ετοίμασε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου συγκρίνονται οι τιμές που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2022, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία, εντοπίζονται σημαντικές αυξήσεις στην πλειοψηφία των προϊόντων, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή» ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, έκανε λόγο για ήδη μειωμένες τιμές σε αρκετά προϊόντα που διαθέτουν οι υπεραγορές, αλλά και για μειώσεις που αναμένεται να επέλθουν στο επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, μετά τη σταθεροποίηση των τιμών των προϊόντων που διαθέτουν οι υπεραγορές, επήλθαν μειώσεις σε αρκετά προϊόντα, ενώ εξαιτίας του ανταγωνισμού ο οποίος λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στον συγκεκριμένο κλάδο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και πιθανό να δούμε και άλλες μειώσεις στο επόμενο διάστημα. Ως Σύνδεσμος, διευκρίνισε ο κ. Χατζηαδάμου, δεν μπορούμε να επέμβουμε σε εμπορικής φύσης ζητήματα και να προκαταλάβουμε ότι θα επέλθουν αυξήσεις ή μειώσεις σε τιμές προϊόντων. Αυτό εξαρτάται από την κάθε υπεραγορά και την τιμολογιακή πολιτική που αποφασίζει να ακολουθήσει. Αλλά, συνέχισε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των υπεραγορών, είναι ασφαλές να πούμε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις στις τιμές αρκετών προϊόντων, όπως επίσης αναμένεται να υπάρξουν και κάποιες αυξήσεις, καθώς δεν μπορούν να μειωθούν οι τιμές σε όλα τα προϊόντα. Παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχει και το θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος φαίνεται να έχει πιάσει οροφή και σταδιακά να αποκλιμακώνεται, κάτι που συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών

Ζητήσαμε και το σχόλιο του προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριου Δρουσιώτη σε σχέση με την πορεία των τιμών των βασικών προϊόντων, καθώς και τις εκτιμήσεις του για την παραπέρα κατεύθυνση που θα πάρουν. Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξουν μειώσεις σε μαζική μορφή, δηλαδή μεγάλες μειώσεις σε όλα τα προϊόντα. Εκείνο που αναμένεται είναι κάποιες υπεραγορές να προχωρήσουν σε μειώσεις ορισμένων προϊόντων. Άλλωστε, σημείωσε, σχολιάζοντας και προηγούμενες τοποθετήσεις του κ. Χατζηαδάμου, ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να δεσμεύσει τις ίδιες τις υπεραγορές σε μειώσεις τιμών, αφού η κάθε υπεραγορά ακολουθεί τη δική της τιμολογιακή πολιτική.

Κληθείς να δώσει τις προβλέψεις του για το πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι χωρίζει τα προϊόντα σε τρεις βασικές κατηγορίες. Στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Όσον αφορά το ρεύμα, ο κ. Δρουσιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα μια μικρή μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου της τάξης του 5%, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Σε σχέση με το πετρέλαιο, εκεί είναι δυσκολότερο να γίνουν προβλέψεις, αφού το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μείωση στις τιμές, αλλά πρόσφατα παρατηρήθηκε μια μικρή άνοδος, ανέφερε. Για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Δρουσιώτης εκτίμησε ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις τιμές.

Πάντως, πέραν των όποιων μειώσεων καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές ορισμένων προϊόντων, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι στο ευρύτερο πλαίσιο οι τιμές κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, προτού δηλαδή ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίπεδα τα οποία, όπως υπογράμμισε, είναι δυσβάστακτα για μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. Το θετικό σημείο που μπορεί να καταγραφεί, κατέληξε, είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να σταμάτησε την ανοδική του πορεία και καταγράφονται πλέον σημάδια μείωσής του.

Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται από την πλευρά του ο Λουκάς Αριστοδήμου. Μιλώντας προ ημερών στο «Σίγμα» και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εκτίμησε ότι τόσο το ρεύμα όσο και τα καύσιμα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά όσον αφορά τις τιμές τους. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι από τη μια το γεγονός της συνεχιζόμενης πτώσης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, και από την άλλη η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι οι τιμές θα πέσουν.