Παραπολιτικά

Θα αλλάξει η «εξαίρετη» εικόνα;

Η εικόνα μιας δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι είναι «εξαίρετοι», διατηρήθηκε, όπως αναμενόταν, και το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το συγκεκριμένο έτος, το 95% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως «εξαίρετοι» και στα οκτώ στοιχεία αξιολόγησης και μόλις εννιά από τους 12.005 υπαλλήλους αξιολογήθηκαν με χαρακτηρισμό «μη ικανοποιητικά» (και αυτοί μόνο σε μερικά στοιχεία της αξιολόγησής τους). Λογικά, εάν πέρσι το 95% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως εξαίρετοι, θα πρέπει, κατ’ αναλογίαν, να δεχτούμε ότι και η Δημόσια Υπηρεσία λειτούργησε με «εξαίρετο» τρόπο, κατά 95%. Εδώ γελάτε όσο θέλετε, χωρίς... αξιολόγηση.

Εν πάση περιπτώσει, από την πρώτη του νέου χρόνου θα τεθεί σε εφαρμογή νέο σύστημα αξιολόγησης των κρατικών υπαλλήλων, που θα αντικαταστήσει το σύστημα το οποίο παρέμενε αναλλοίωτο από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά πόσον το νέο σύστημα θα φέρει δραματικές αλλαγές που θα καταστήσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων πιο αξιόπιστη, δικαιότερη και αντικειμενικότερη, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.

Όμως, σκεφτείτε έναν τμηματάρχη ή άλλον αξιολογητή, ο οποίος μέχρι τώρα αξιολογούσε σχεδόν όλους τους υφισταμένους του ως «εξαίρετους». Με ποια λογική θα έρθει τώρα, με το νέο σύστημα, και να τους εμφανίσει ως κάτι λιγότερο από «εξαίρετους»; Τώρα, βέβαια, δεν θα υπάρχουν οι χαρακτηρισμοί «εξαίρετος», «ανεπαρκής» κ.λπ. Η βαθμολογία θα είναι, πλέον, αριθμητική. Αλλά και πάλι δεν θα μπορούν να απέχουν οι «εξαίρετες» αξιολογήσεις του παρελθόντος από τις επόμενες. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επέλθουν κοσμογονικές αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία, της οποίας οι «ασθένειες» είναι πολλές, αλλά πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια, έστω και με αργά βήματα, για να έχουμε μια δημόσια υπηρεσία που να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά, γρήγορα και φιλικά τον πολίτη. Μια δημόσια υπηρεσία στην οποία θα προσλαμβάνονται και θα προάγονται οι άριστοι και όχι οι ημέτεροι και οι έχοντες μέσον. Μια Δημόσια Υπηρεσία που θα είναι πραγματικά και όχι... fake εξαίρετη!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ