Κασουλίδης ο κλαμένος... αδύναμος κρίκος

ΑΝΤΙ να κλαψουρίζει στην παγκόσμια τηλεθέαση του Bloomberg, 27.9.2022, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Γλ. Κασουλίδης, ότι η Κύπρος αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο απέναντι στις εκτραχυνόμενες (τού «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ») τουρκικές πολεμικές απειλές εναντίον του Ελληνισμού, θα έπρεπε να ντρέπεται. Επειδή είναι οι εν Λευκωσία κυβερνώντες, εν οις και του λόγου του, που κατήντησαν έτσι την Κύπρο. Ενώ πρώτιστό τους καθήκον ήταν να την προπαρασκευάζουν διαρκώς. Ούτως ώστε να αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς κρίκους του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου. Ως προκεχωρημένη έπαλξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμπράκτως και εμπραγμάτως ικανή και πρόθυμη για τριμερείς ή και άλλες συμμαχίες, πλέον, και όχι μόνο για... συνεργασίες στην περιοχή.

ΔΕΚΑ συναπτά έτη 2013-2023 κυβερνά αυτόν τον... κρίκο, το κόμμα στο οποίο ανήκει κι ο ίδιος. Ο ΔηΣυ. Με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη. Και αντί να θωρακίσουν την Κύπρο με την πειστικότερη, υπό τις περιστάσεις, επιτεύξιμη, ένοπλη Αποτρεπτική Ισχύ, ως αξιόπιστο φόβητρο για τους επιβουλευομένους την Κυπριακή Δημοκρατία Τούρκους κατακτητές τού διακηρυγμένου κιόλας από τον Ερντογάν νεο-οθωμανικού επεκτατισμού, οι ίδιοι την αισθάνονται, την εκτιμούν και την διαλαλούν σε τέτοιο βαθμό «ξεβράκωτη» την Κύπρο, ώστε και ο υπουργός τους των Εξωτερικών να περιφέρεται στα παγκόσμια Bloomberg σαν μια από τις κλαίουσες μωρές παρθένες, εκλιπαρώντας τον οίκτο που αναλογεί στον... πιο αδύναμο κρίκο.

ΑΛΛΑ τι να περιμένει κανείς από πολιτικούς, διακεκριμένα προ πολλού εξέχοντα δείγματα των εγχώριων Ηττημένων Μυαλών; Εθελουσίως εγκλωβισμένους ανέκαθεν στην πολιτική των ψευδαισθήσεων.

- Οι οποίοι εκδαπάνησαν ολόκληρο σχεδόν τον πολιτικό τους βίο, με την αθεράπευτη πλάνη ότι θα επιτύχουν «αμοιβαίως [με τους Τούρκους Κατακτητές αμοιβαία] αποδεκτή συμβιβαστική λύση του Κυπριακού».

- Και την εξίσου αθεράπευτη πλάνη ότι θα καταφέρουν να πείσουν οψέποτε την πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού να αποκηρύξει το ΟΧΙ της του 2004 στη «λύση» Ανάν και να συρθεί στο ΝΑΙ για την μετατροπή της Κύπρου σε ισοτίμως συγκυριαρχούμενο διζωνικώς από τους Τούρκους οιονεί προτεκτοράτο.

Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ πολιτικός, νυν Υπουργός Εξωτερικών 74 χρόνων, Ιωάννης Γλ. Κασουλίδης, είχε θητεύσει από το 1991 βουλευτής του ΔηΣυ. Το 1993 ανέλαβε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του αειμνήστου Γλαύκου Κληρίδη. Το 1997 προήχθη σε Υπουργό Εξωτερικών, μέχρι το 2003. Από το 2004 ήταν ευρωβουλευτής του ΔηΣυ μέχρι το 2008, οπότε κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις οποίες όμως κέρδισε ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας. Το 2013, με την εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, ανέλαβε ξανά το Υπουργείο Εξωτερικών ώς το 2018 που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική. Αλλά επανήλθε τον Ιανουάριο του 2022 ξανά, τρίτη φορά ως υπ.Εξ.

Ο ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ήταν ο πολιτικός ο οποίος εκφόβιζε τον κυπριακό λαό ότι, εάν ψήφιζε ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το Σχέδιο Ανάν, τότε η Κύπρος θα υφίστατο μια... νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

- Ακόμη και η πλειοψηφία 66% των ψηφοφόρων του δικού του κόμματος δεν υπέκυψαν στο εν λόγω «μπούλινγκ» του Κασουλίδη και ψήφισαν ΟΧΙ.

- Πέρασαν 18 χρόνια, η Κύπρος δεν υπέστη (ακόμη) μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή. Υπέστη όμως να έχει και πάλι σήμερα Υπουργό Εξωτερικών τον Κασουλίδη. Για να... κλαίει και να οδύρεται διεθνώς, χωρίς να αισχύνεται, ότι η πατρίδα του κατήντησε ο... αδύναμος κρίκος.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ δεν είναι βεβαίως... προσωπικό, απλώς και μόνο του εν λόγω πολιτικού. Ούτε μόνο της κυβέρνησης στην οποία υπηρετεί. Ούτε ακόμη μονάχα της ηγεσίας του κόμματος, του ΔηΣυ, ένθα κι ο ίδιος διέλαμψε τέσσερεις ήδη δεκαετίες. Είναι πολύ ευρύτερο, σχεδόν... παγκομματικό, όπως δυστυχώς επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ουδεμία αποτελεσματική αντίρρηση ορθώθηκε έναντι της παραμέλησης της Αμυντικής Θωράκισης που προέκυψε αργά και διαδοχικά ύστερα από την εξαΰλωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη στην Αθήνα και μετέπειτα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι να υπενθυμίσουμε, ως άκρως ενδεικτική, και τη σύγκριση των πεπραγμένων αυτών των ίδιων πολιτικών και των κομμάτων τους και των κυβερνήσεών τους, σε δύο διαφορετικές περιόδους. Πάντα με επίκεντρο την εκάστοτε κατάσταση και τις αυξομειώσεις της Αποτρεπτικής Ισχύος και της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου. Στην μετρήσιμη κλίμακα από τον δυνατό ώς τον... αδύναμο κρίκο.

ΠΡΩΤΗ περίπτωση: Η περίοδος της υλικής και έμπρακτης ανάπτυξης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου, από το 1993 που το συνομολόγησαν η Αθήνα με Πρωθυπουργό τον αείμνηστο Ανδρέα Πανανδρέου και η Λευκωσία με Πρόεδρο τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, έως το 2001 που το κατήργησε στην πράξη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Όστις είχε επιβάλει ήδη από το 1998 και την εξορία των κυπριακών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κρήτη.

- Είναι χαραγμένοι στη μνήμη και διατηρημένοι σ’ ετοιμότητα στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς οι ραγδαίοι από το 1996 ρωσικοί εξοπλισμοί που πέτυχε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία με παγκομματική προθυμία. Ενισχύοντας επιπρόσθετα τα γαλλικά από το 1987 οπλικά της συστήματα.

- Δεν λησμονούνται οι ετήσιες τότε κοινές ασκήσεις Νικηφόρος - Τοξότης, στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα, των κυπριακών και των ελλα-δικών μας ενόπλων δυνάμεων.

- Το ανυψωμένο αγωνιστικό φρόνημα και το αίσθημα ασφάλειας του λαού, απέναντι στις τουρκικές απειλές.

- Αποτρεπτική Ισχύς, η οποία συνέδραμε έτσι ώστε η Τουρκία, που απειλούσε με «άνευ ορίων αντίδραση» εναντίον της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να... κάτσει τελικά στ’ αβγά της.

ΔΕΥΤΕΡΗ περίπτωση: Η τωρινή. Μετά από δέκα οσονούπω χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔηΣυ, την ώρα που αποχαλινωμένος εν παροξυσμοίς ο Ερντογάν απειλεί καθημερινά να βγάλει και το σχοινί και το παλούκι εναντίον των νησιών μας στο Αιγαίο και ο ίδιος γνωρίζει ότι η αναβαθμισμένη Αποτρεπτική Ισχύς της Αθήνας τον διαβεβαιώνει εμπράκτως ότι θα σπάσει τα μούτρα του αν το τολμήσει, η Λευκωσία περιφέρεται με οδυρόμενο τον υπουργό της των Εξωτερικών ότι είναι ο... κλαμένος αδύναμος κρίκος. Μοιάζει απίστευτο:

- Την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγουν συχνές και διαδοχικές ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ και τα Ραφάλ της Γαλλίας, με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου και της Ελλάδος, ο των Εξωτερικών της υπουργός της Κύπρου Κασουλίδης μοιρολογεί σε παγκόσμια τηλεθέαση ότι είναι ο... αδύναμος κρίκος.

- Την ώρα που οι περιστάσεις το έφεραν - εξαιτίας και των «αγκαζέ» προς τον Πούτιν επιδόσεων του Ερντογάν - να αρθεί το από το 1987 εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο τής ανέκαθεν θωπεύουσας τους Τούρκους Κατακτητές υπερδύναμης των ΗΠΑ και, άρα, δύναται πλέον ακόμη και η... προεδρική φρουρά του Αναστασιάδη να αγοράσει (αν ίσως τα κρίνει καταλληλότερα) και πιστόλια made in USA, ο υπουργός του διάγει σε παραλυσίες φόβου και τρόμου, εθελουσίως αποδυναμωμένου... κρίκου!

Vae victis - ουαί τοις ηττημένοις και στα Ηττημένα Μυαλά τους, είναι ίσως ο καταλληλότερος τίτλος που τους αξίζει...