Κόμματα

Αβέρωφ: Ο Συναγερμός δεν κατεβάζει ταμπέλες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι για μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας, για το ζήτημα της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην Έμπα αλλά και για την επόμενη μέρα των εκλογών σε περίπτωση που δεν εκλεγεί

Στην παρουσία του στο Μεσημέρι και Κάτι, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια αλλά και την ενδεχόμενη διαδοχή του στην ηγεσία του ΔΗΣΥ την επομένη των εκλογών.

«Ο Συναγερμός δεν κατεβάζει ταμπέλες»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σχολιάζοντας την περίπτωση «αποκαθήλωσης» της ταμπέλας του ΔΗΣΥ από το κτίριο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην Έμπα της Πάφου, δήλωσε πως καμία ταμπέλα δεν έχει κατέβει.

«Ο Συναγερμός» είπε ο κ. Νεοφύτου, «δεν κατεβάζει ταμπέλες. Ο Συναγερμός αναρτά και ιδεολογία και θέσεις και απόψεις».

Η φήμη για το κατέβασμα της ταμπέλας, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου δεν είναι αληθής.

Για το ζήτημα της τοπικής οργάνωσης του ΔΗΣΥ Έμπας, με σαφείς νύξεις προς τον κ. Χριστοδουλίδη, είπε πως τα «νέα ήθη» τα οποία παρακάμπτουν τις κομματικές διαδικασίες, «δεν θα τα ακολουθήσουμε». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «ούτε ο Μακάριος έκανε εκδηλώσεις έξω από τα γραφεία του Ευδόκα, ούτε ο Ευδόκας έξω από τα γραφεία του Μακαρίου όπως επίσης ούτε Συναγερμικός έξω από Λαϊκές Οργανώσεις».

«Ο Χριστοδουλίδης», είπε «είναι ο υποψήφιος πολιτικών χώρων και προσωπικοτήτων που δεν μιλιούνται μεταξύ τους [...] Γίνεται κάποιος να είναι Συναγερμικός και ανεξάρτητος και υποψήφιος αυτών που έβριζαν τον Συναγερμό και την Κυβέρνηση».

Ο Αβέρωφ δεν θα φύγει από την πολιτική

Επιπλέον, αναφερόμενος στου όποιος δελφίνους για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως «αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε, αλλά ότι και αν συμβεί, ο Αβέρωφ δεν θα φύγει από την πολιτική».

Κυκλοφοριακό

Για το πρόβλημα του κυκοφοριακού, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι παράλληλα με τα μακροχρόνια σχέδια που άλλα είναι σε εξέλιξη και άλλα πρόκειται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται στο μέλλον, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ειδικότερα για την περίπτωση της Λευκωσίας είπε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα πάρκινγκ που βρίσκονται στην περιφέρεια του αστικού πυρήνα για να σταθμεύουν εκεί οι πολίτες και να παίρνουν λεωφορεία τα οποία κάθε μερικά λεπτά θα εκκινούν προς διάφορες κατεύθυνσης εντός του κέντρου πόλης. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι όπως είπε το πάρκινγκ του ΓΣΠ ή του Μακαρίου Σταδίου. Επιπλέον θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διάφορα «αντικίνητρα» για κυκλοφορία οχημάτων εντός του κέντρου των πόλεων όπως γίνεται σε άλλε μεγαλουπόλεις όπου χρειάζεται σε ορισμένα σημεία, ειδική άδεια για κυκλοφορία οχημάτων με αυξημένου κόστους. Ωστόσο το σημαντικότερο μέτρο όπως είπε ο κ. Νεοφύτου αφορά στα ωράρια και την ανάγκη διαφοροποιήσεις των ωραρίων σε δημόσια σχολεία, την εφαρμογή τηλεργασίας και του ελαστικού ωραρίου στον δημόσιο τομέα προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ακρίβεια – Υψηλά ενοίκια και κόστος διαβίωσης

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού κόστους διαβίωσης ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως είναι χρήσιμη και θα ωφελήσει τους πολίτες η επέκταση του κοινωνικού κράτους που εφαρμόστηκε ήδη από την απερχόμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο ΓεΣΥ, στις επιδοτήσεις ποσοστού του κόστους σε νηπιαγωγεία και σταθμούς για τα μικρά παιδιά. Πέραν απ’ αυτά ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ πρότεινε, όπως μέρος των συνεισφορών (φόρων) για τους χαμηλά αμειβόμενους να πληρώνεται από το κράτος. Επιπλέον, προτείνει την εφαρμογή μιας φόρμουλας που αφορά το όριο του αφορολόγητου εισοδήματος και την αναπροσαρμογή του κατ’ αναλογία με τον πληθωρισμό.

Μεταναστευτικό

Μιλώντας για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε πως όταν μιλά για φράχτη, εννοεί ένα σύνθετο τρόπο αποτροπής και φύλαξης, που σε ορισμένα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης θα γίνεται με επιτήρηση από drones, αλλού φυσικό φράκτη αλλού ηλεκτρονική επιτήρηση κ.α. Τα σημεία στα οποία θα μπει το ένα ή το άλλο αποτρεπτικό μέσο, θα το αποφασίσει αρμόδια ομάδα τεχνοκρατών. Παράλληλα με την αναγκαία επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης στις αιτήσεις ασύλου, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν και διμερείς συμφωνίες για επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών. Τις επόμενες μέρες όπως είπε, αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τη Δημοκρατία του Κονγκό για υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας.