Κόμματα

Με λίστα τεσσάρων οι Οικολόγοι

Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης θα περάσουν από τη βάσανο της συνδιάσκεψης των περίπου 70 μελών των Οικολόγων

Εν μέσω πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων και συμπαθειών, καλείται το Κίνημα Οικολόγων να διαλέξει τον εκλεκτό του, για τις προεδρικές εκλογές. Με όλα τα δεδομένα να συντείνουν πως μια συλλογική, μαζική απόφαση, είναι ένα αρκετά δύσκολο ενδεχόμενο, απόρροια, φυσικά, της ιδεολογικής πολυδιάσπασης που παρατηρείτο διαχρονικά και γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Τέσσερεις υποψήφιοι στη «λίστα»

Η Κεντρική Επιτροπή, όπως πληροφορείται η «Σ», έχει τελικά καταλήξει σε τέσσερεις κύριες υποψηφιότητες, οι οποίες θα τεθούν στην κρίση της Εκλογικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος και η οποία απαρτίζεται από την Κεντρική Επιτροπή και τα μέλη των Επαρχιακών Επιτροπών. Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης θα περάσουν από τη βάσανο της συνδιάσκεψης των περίπου 70 μελών των Οικολόγων, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι.

Η Κεντρική Επιτροπή θεώρησε πως θα ήταν ορθότερο να υπάρξουν περισσότερες επιλογές, δεδομένων και των τάσεων που υπάρχουν, αντί να προτείνει δύο υποψήφιους ή να θέσει ερώτημα για στήριξη ή όχι ενός υποψηφίου. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, πως τα πολλά ονόματα δυσκολεύουν κατά πολύ την υπέρβαση του 60% του συνόλου των ψήφων, για να μπορέσει το Κίνημα, βάσει καταστατικού, να καταλήξει σε έναν εκλεκτό. Από την άλλη, διαμηνύεται πως η απόφαση αυτή προτεραιοποιήθηκε, καθώς, αφενός είναι δημοκρατικότερη και, αφετέρου, οι πολλές τάσεις θα μπορούσαν να εκφραστούν επίσης με λευκή ψήφο ή αποχή, εγείροντας παράλληλα και εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η ψήφος θα είναι μυστική, ενώ θα προηγηθούν τοποθετήσεις από όσα μέλη το θελήσουν. Σκοπός, όπως υπογραμμίζουν κομματικές πηγές, είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες ζυμώσεις που δύνανται να φέρουν το κίνημα σε μια κατά το μέγιστο συλλογική σύμπλευση. Την προηγούμενη εβδομάδα διακινήθηκαν μάλιστα απόψεις ηλεκτρονικά, για καλύτερη προετοιμασία και αναλυτικότερες τοποθετήσεις.

Ανώτερα στελέχη του κόμματος, καλούμενα να δώσουν τις δικές τους εκτιμήσεις, παραδέχονται πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, και ένα «καθαρό» αποτέλεσμα είναι απομακρυσμένο σενάριο. Παραπέμπουν, δε, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν το Κίνημα κατευθύνθηκε στον 1ο γύρο των εκλογών, με απόφαση για ψήφο κατά συνείδησιν (2013). Σε αντίθεση, φυσικά, με το 2018, όταν το 83% ψήφισαν υπέρ του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τις ψήφους σε Αναστασιάδη, Λιλλήκα και Μαλά να ήταν λιγότερες από το δάκτυλο του ενός χεριού.

Προτετελεσμένο ναυάγιο

Στο μεταξύ, καμία έκπληξη δεν έφερε το «ναυάγιο» των τεσσάρων «μικρών (Δημητριάδης, Χριστοφίδης, Πρωτοπαπάς, Ηλιάδης) για μια κοινή υποψηφιότητα, ιδιαίτερα μετά και την αποτυχία τους να προσεγγίσουν τα κόμματα που δεν είχαν πάρει τις τελικές τους αποφάσεις. Όπως πληροφορείται η «Σ», οι πρακτικές δυσκολίες που επικαλέστηκαν σε σχέση με την καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης για διενέργεια δημοσκόπησης, η οποία θα έδινε και το χρίσμα στον «έναν», δεν ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα. Οι υποψήφιοι - παρά τις φιλότιμες ενδεχομένως προσπάθειες - δεν καταφέραν να παραμερίσουν την προσωπική τους θέση, ενώ, στην πορεία, φαίνεται να προέκυψαν και ιδεολογικοπολιτικές διαφορές. Όλοι, πάντως φαίνεται να συνεχίζουν κανονικά τον προεκλογικό τους. Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς φέρεται να ήταν ο πρώτος που πήρε την απόφαση, προκαλώντας και την έκπληξη των υπολοίπων, ενώ, το ύφος και το λεκτικό της μετέπειτα ανακοίνωσης του Αχιλλέα Δημητριάδη δεικνύει και τη δυσαρέσκειά του. Ανέφερε, ενδεικτικά, ότι «αποδέχθηκε εισήγηση για διενέργεια δημοσκόπησης, παρά το γεγονός ότι όλες οι υπάρχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν με σαφήνεια τις τάσεις».

Ο Γιώργος Κολοκασίδης γνωρίζει πως μια στήριξη από το Κίνημα Οικολόγων, αν και δύσκολο σενάριο, θα έδινε ώθηση στην υποψηφιότητά του. Έχει, εξάλλου, δηλώσει πως δεν θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων συστημικό, ούτε μέρος αυτού που αποκαλεί «κομματοκρατία», εξ ου και ήταν το μόνο που συνάντησε. Πρόσωπα από το περιβάλλον του εκτιμούν πως μια τέτοια στήριξη, σε συνδυασμό με την παρουσία του στο debate του «Σίγμα», που την αξιολογούν ως «πολύ καλή», θα δώσει σημαντικές ανάσες. Τον θεωρούν δε τον νικητή του debate, καθώς «κατάφερε να διαφοροποιηθεί αισθητά από τους ανθυποψηφίους του, χωρίς να εμπλακεί σε τοξικές αντιπαραθέσεις». Εκτιμάται δε πως σε αυτήν την εκλογική μάχη, οι «μικροί» δεν θα ξεφουσκώσουν στο τέλος, αλλά θα κερδίσουν, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λόγω της δεδηλωμένης συναγερμικής του ταυτότητας, δεν αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει όλες τις ψήφους αντίδρασης.

Κόμματα: Τα βρίσκουν σκούρα με τις συσπειρώσεις

Τις δυσκολίες των κομμάτων να πετύχουν υψηλά νούμερα συσπείρωσης καταδεικνύει η πρόσφατη δημοσκόπηση του ΡΙΚ, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη. Σχεδόν το ½ (48%) των Συναγερμικών στηρίζουν Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ η στήριξη προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη περιορίστηκε σε λίγο κάτω από το 1/3 (30,5%). Το προσφερόμενο «πεδίο στόχος» είναι πλέον μόλις το 17%, που δηλώνει ακόμη αδιευκρίνιστη ψήφο. Κάτι που, όμως, δεν είναι αρκετό να δώσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου σημαντική ώθηση. Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα μεταστροφής και σε αυτό ποντάρει ο κ. Νεοφύτου, αλλά, από την άλλη, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως σε περιπτώσεις εσωκομματικής διένεξης, η κρυφή ψήφος προς όφελος του «αποστάτη» είναι, επίσης, τακτικό φαινόμενο.

Μπορεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να απολαύει αποδοχής από ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας, ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχει ισχυρή διείσδυση στις βάσεις των κομμάτων που τον στηρίζουν. Στο ΔΗΚΟ η συσπείρωση για τον εκλεκτό του κόμματος είναι στο 61%, ενώ στη ΔΗΠΑ 56%. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης η ΔΗΠΑ είχε μόνο εισηγηθεί τον υποψήφιο στο Πολιτικό Γραφείο, κάτι που επιτρέπει προβλέψεις για κάτι καλύτερο. Τα πράγματα στην ΕΔΕΚ είναι κάπως καλύτερα, καθώς, αν και με περισσότερες ιδεολογικές διαφωνίες και εν μέσω μεγάλων εσωκομματικών τριβών, η συσπείρωση είναι στο 66,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν διαρροές και προς «άλλες υποψηφιότητες», πλην των πέντε δημοσκοπικά πρώτων. Όπως παραδέχονται κομματικές πηγές, υπάρχει μια ανησυχία, καθώς επιβάλλεται να έχουν υψηλές συσπειρώσεις. Έτσι, εξάλλου, θα κεφαλαιοποιήσουν οφέλη σε σχέση με την κυβερνητική τους εμπλοκή. Την ώρα, μάλιστα, που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει λόγο για κυβέρνηση αρίστων και όχι κατ’ ανάγκην κομματικών, τα κόμματα θέλουν πάση θυσία να δείξουν ισχυρή παρουσία.

Το ΑΚΕΛ δικαιούται να χαμογελά, καθώς η επιλογή της ηγεσίας του κόμματος φαίνεται να αγκαλιάζεται σταδιακά από τη βάση. Περιορίστηκε αισθητά η επιρροή Χριστοδουλίδη (14%) και Δημητριάδη (3%), με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να απολαμβάνει ήδη το 74%. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μια ισχυρή συσπείρωση, αν δεν συνοδευτεί με σημαντική στήριξη από ανένταχτους ή από άλλους χώρους, δεν οδηγεί τον υποψήφιο στον Β΄ γύρο με σιγουριά.

Σκούρα φαίνεται να τα βρίσκει το ΕΛΑΜ, με τη συσπείρωση προς τον αρχηγό του κόμματος να δείχνει μόλις 46%, ενώ στον Νίκο Χριστοδουλίδη 33,5. Αποδεικνύοντας πως δεν υπήρχε ποτέ σκληρή ιδεολογική ψήφος, αλλά, «χαλαρή» στήριξη από ένα συνονθύλευμα της ευρύτερης δεξιάς. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαρροές προς τον Γιώργο Κολοκασίδη, αφού η κατηγορία «λοιποί» παίρνει μόλις 3,5%. Ο οποίος τάσσεται επίσης ενάντια στη ΔΔΟ αλλά δεν χρησιμοποιεί έναν αμιγώς «δεξιό και νεοφιλελεύθερο λόγο». Στελέχη του ΕΛΑΜ, ωστόσο, αμφισβητούν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης και αναφέρουν ότι τα δικά τους δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα, διευκρινίζοντας ότι το 46% του ποσοστού του (2021) είναι περισσότερο από το 2,5% που δίνεται στον Χρίστου.