Παραπολιτικά

Βύρα... τις άγκυρες!

Βλέποντας στα τηλεοπτικά δελτία εκείνες τις νέες πλημμύρες στη Λάρνακα, φαντάστηκα τον Δήμαρχο της πόλης, Ανδρέα Βύρα, να επιβαίνει σε... πλεούμενο, σε κεντρική περιοχή της πόλης και να δίνει το παράγγελμα «Βίρα (ή καλύτερα... Βύρα) τις άγκυρες και αποπλεύσαμε για... Καμάρες»! Κάπου εκεί, στις Καμάρες, ίσως θα μπορούσε να κατασκευαστεί και μια δεύτερη... μαρίνα.

Είναι γεγονός ότι πλημμύρες είχαμε και έχουμε και σε άλλες πόλεις, αλλά φαίνεται ότι η φήμη της Λάρνακας ως πόλης του... Κατακλυσμού, προσελκύει τους περισσότερους κατακλυσμούς του υδρομετεωρολογικού έτους. Οι Σκαλιώτες εξακολουθούν να πληρώνουν τις κακοτεχνίες, τις ανικανότητες των αρμοδίων, τις ανευθυνότητες και την απρονοησία του παρελθόντος. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι εδώ και κάποια χρόνια αντιμετωπίζει και η Κύπρος όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, που φέρνουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού μέσα σε λίγην ώρα, καθιστώντας την αντιμετώπιση των πλημμυρών εξαιρετικά δύσκολη.

Το 2011, όταν και πάλι είχε πλημμυρίσει η πόλη του Ζήνωνα, καταγράφηκε μια ευφυής ατάκα περαστικού οδηγού, η οποία έμεινε στην ιστορία: «Να κατουρήσει ο στρούθος, πνίουνται ούλλοι»! Από τότε πολλοί στρούθοι κατούρησαν στη Λάρνακα και είχαμε μεγάλες πλημμύρες και το 2014 και το 2016. Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκή, όπως φάνηκε από τις νέες πλημμύρες. Ωστόσο, αν δεν εκτελούνταν και αυτά τα έργα, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν χειρότερη. Για την οριστική επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών στην πόλη των Φοινικούδων, προγραμματίζονται νέα έργα, τα οποία αναμένεται να την οχυρώσουν αποτελεσματικά σε τρία χρόνια.

Μέχρι τότε, κύριε Βύρα μου, θα πρέπει να σκεφτείτε τρόπους να... αξιοποιήσετε τις πλημμύρες. Ας πούμε οργανώνοντας κάτι ανάλογο με το... Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Αγίας Νάπας. Με... γόνδολες α λα Βενετία να διασχίζουν την πόλη σας!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ