Παραπολιτικά

Η ττενέκκα σαν τύμπανο πολέμου

Όποτε ανοίξεις την τηλεόραση, πέφτεις πάνω σε έναν ή περισσότερους υποψήφιους Προέδρους να μιλάνε. Σε ντιμπέιτ, σε πρωινάδικα, σε μεσημβρινάδικα, σε βραδινά, σε ελαφρές εκπομπές, σε σοβαρότερες εκπομπές, σε τοκ σόου, σε μεγάλους σταθμούς, σε μικρότερους σταθμούς. Διερωτώμαι πόση προεκλογική... «πίτσα» μπορεί να τρώει καθημερινά σε υπερβολικές ποσότητες ο τηλεθεατής-ψηφοφόρος, χωρίς να του κάθεται στο στομάχι.

Εν τω μεταξύ, το προεκλογικό κλίμα έχει στραβώσει και φαίνεται να έχουμε εισέλθει και σε φάση ξεκατινιάσματος, με σοβαρούς υπαινιγμούς και ανοίκειες επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Άρχισε να πέφτει και λάσπη. Σε περιορισμένες ποσότητες τώρα, σε μεγαλύτερες ίσως αύριο. Και φυσικά κάτω από τη λάσπη είναι μοιραίο να θαφτεί και ο όποιος πολιτικός πολιτισμός.

Ήρεμα, παίδες! Πολιτικός πολιτισμός δεν σημαίνει ότι για χάρη της καρέκλας ρίχνουμε... καρέκλες ο ένας εναντίον του άλλου.

Έχουμε ενώπιόν μας ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό, όπου κατά κανόναν ο κάθε υποψήφιος, αντί να ξεκινήσει λέγοντας τις δικές του θέσεις και αναπτύσσοντας το δικό του όραμα, ξεκινά παραθέτοντας τις θέσεις των ανθυποψηφίων του, για να τις κατακεραυνώσει.

Συνήθως οι συζητήσεις οδηγούνται μακριά από την ουσία των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία και καταλήγουν σε διαγωνισμό ατάκας και εντυπώσεων.

Έχεις την αίσθηση ότι κάποιοι παίρνουν την ττενέκκα και την χτυπάνε σαν να είναι... τύμπανο πολέμου. Για να προσελκύσουν την προσοχή των ψηφοφόρων, αλλά και για να καλύψουν, με τον θόρυβο, αυτά που προσπαθεί να πει ο αντίπαλος.

Από τα μέχρι στιγμής διάφορα ντιμπέιτ σχηματίσαμε την εικόνα ότι οι υποψήφιοι παίζουνε κάτι σαν τον... «Ζίζιρον», το παραδοσιακό κυπριακό παιχνίδι του Πάσχα. Έχουνε βάλει στη μέση τον... Χριστοδουλίδη και τον βαράνε όλοι εναλλάξ.

Αν ο απλός πολίτης δεν είχε ένα σωρό προβλήματα πάνω στο κεφάλι του, ίσως και να διασκέδαζε με αυτά που βλέπει. Αλλά πού τέτοιο κέφι;

Πρέπει, ταυτόχρονα, να σημειωθεί ότι, ενώ οι «παίκτες» μέσα στο γήπεδο προσπαθούν με κάθε τρόπο να φανατίσουν και τους οπαδούς πάνω στην κερκίδα, η προσπάθειά τους πάει του βρόντου.

Εκείνο, πάντως, που με τρομάζει είναι η προοπτική να φθάσει η προεκλογική περίοδος στο τέλος της και να φθάσουν και τα πολιτικά μας ήθη στον πάτο τους...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ