Παραπολιτικά

Κάνεις αστεία στη βράση των εκλογών;

Κατά καιρούς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτοξεύει διάφορες αχρείαστες ατάκες, οι οποίες προκαλούν μικρές ή μεγάλες θύελλες. Το πράττει ενίοτε εν τη ρύμη του λόγου, ενίοτε πάνω στην έξαψη της στιγμής και ενίοτε σε μια προσπάθεια να κάνει χιούμορ. Στην τελευταία κατηγορία ενέταξε ο ίδιος την πρόσφατη ατάκα του, που συζητήθηκε έντονα, στο πλαίσιο ομιλίας του στο φιλανθρωπικό δείπνο του Μελάθρου Αγωνιστών, στην Παλώδια. Απευθυνόμενος στο ΔΣ του Μελάθρου, είπε: «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, δεδομένου ότι, όπως διαφαίνεται, θα είναι ένας εκ των τριών συνεργατών μου, θα έχω την επιρροή έτσι ώστε αυτή η αγάπη να μεταλαμπαδευτεί και να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο η κρατική συμπαράσταση».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο ίδιος εξήγησε (τρεις ημέρες αργότερα) ότι τελικά ήταν ένας... αστεϊσμός.

Αμάν! Όχι τέτοιου είδους αστεϊσμούς, στη βράση της προεκλογικής περιόδου, κύριε Πρόεδρε. Διότι δίνετε αφορμή για περιττές αντιπαραθέσεις, για παρεξηγήσεις, για παρερμηνείες. Ήταν ένας αστεϊσμός μεν, ατυχής δε. Και άτοπος και αδικαιολόγητος.

Πρώτα-πρώτα, έστω και ως αστεϊσμός, είναι υποτιμητικό για τους τρεις υποψηφίους να προδικάζει ο απερχόμενος Πρόεδρος ότι, περίπου, θα τους έχει στο τσεπάκι.

Ειδικά για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθεί από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, η ατάκα του Προέδρου ήταν κόκκινο πανί. Μα επιτρέπεται να πει ότι θα έχει επιρροή στον Μαυρογιάννη, αν εκλεγεί αυτός Πρόεδρος; Και τότε, ποια επιρροή θα έχει η... Εζεκία Παπαϊωάννου; Τώρα, θα μου πείτε, το γεγονός ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει για υποψήφιο έναν στενό συνεργάτη του απερχόμενου Προέδρου, τον οποίον το κόμμα πολεμά με κάθε τρόπο, είναι από μόνο του... ανέκδοτο.

Τέλος πάντων. Μια και ο Πρόεδρος του κράτους το έριξε στο καλαμπούρι, δικαιούται και μια σατιρική στήλη να διατυπώσει τα δικά της σκωπτικά σχόλια. Επινοήσαμε, λοιπόν, κάποιους συναφείς τίτλους που θα μπορούσαν να στεγάσουν την ατάκα του Προέδρου:

«Ουσιαστικά, πάει... για τρίτη θητεία ο Νίκαρος»!

«Ο Νίκαρος και οι... τρεις σωματοφύλακές του».

«Ο Πρόεδρος φεύγει, η... σκιά του μένει στον Λόφο».

«Νέος πιθανός Πρόεδρος ο... Νίκαρος Χριστοδουλίδης»!

ΜΠΟΞΕΡ