Παραπολιτικά

Κλειστά αφτιά σε... πουρούδες

Άντε, όσοι πήρατε, πήρατε. Ο Πρόεδρος το ξεκαθάρισε. Από την πρώτη Νοεμβρίου δεν θα γίνονται δεκτά νέα αιτήματα, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον Προϋπολογισμό του κράτους. Αυτό, βεβαίως, γίνεται λόγω του ότι εισερχόμαστε στο τελευταίο τρίμηνο της προεκλογικής περιόδου και πολλοί είναι εκείνοι που σουρουντίζονται να υποβάλουν αιτήματα και να τα διεκδικήσουν και με δυναμικούς τρόπους.

Ανέκαθεν οι προεκλογικές περίοδοι προσφέρονταν για να λειτουργεί ένα... λαϊκό παζαράκι, όπου τα κόμματα συναγωνίζονταν σε προσφορές προς διάφορες επαγγελματικές τάξεις και προς όσους περνούσαν έξω από τη Βουλή και έπαιζαν την πουρού τους. Από την πρώτη Νοεμβρίου, όσες πουρούδες και να παίξουν έξω από το Προεδρικό, ο Νίκαρος δεν πρόκειται να τις ακούσει. Ευτυχώς ο Πρόεδρος δεν ακολούθησε το δόγμα «αν πας καλύτερα στην οικονομία απ’ ό,τι ήλπιζες, δώστα όλα για να πας καλύτερα... στις επόμενες εκλογές».

Ούτως ή άλλως, ο κ. Αναστασιάδης δεν διεκδικεί νέα θητεία, οπότε και να δυσαρεστήσει κάποιες επαγγελματικές ή άλλες τάξεις, δεν θα έχει κανένα κόστος. Δεν ξέρω αν το οποιοδήποτε κόστος μεταφερθεί... στον Αβέρωφ, ως πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος.

Θυμίζουμε ότι μορατόριουμ στην ικανοποίηση αιτημάτων κατά την προεκλογική περίοδο είχε εισαγάγει και ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης, ενώ και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε θέσει όρια στην κυβερνητική παροχολογία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μετρούμε ώσπου φθάνει το πάπλωμα».

Φαντάζομαι ότι η κυβερνητική απόφαση, να μη γίνονται δεκτά αιτήματα από την πρώτη Νοεμβρίου, δεν δεσμεύει τους προεδρικούς υποψηφίους, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να εμφανίζονται χουβαρντάδες και να υπόσχονται ικανοποίηση αιτημάτων εάν ανέλθουν στον Λόφο του Προεδρικού. Απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής αξιοπιστίας εάν θα υλοποιήσουν κιόλας τις υποσχέσεις τους σε περίπτωση εκλογής τους.

Έχουμε, όμως, και μιαν απορία. Μαζί με το μορατόριουμ στην ικανοποίηση προεκλογικών αιτημάτων από την πρώτη Νοεμβρίου, η Κυβέρνηση θα βάλει φραγμό και στις... προσλήψεις και προαγωγές ημετέρων, μέχρι την ημέρα της ττενέκκας; Απλώς ρωτάμε...

ΜΠΟΞΕΡ