Αύξηση περιστατικών βίας σε σχολεία
Το λεγόμενο bullying αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία, με τους καθηγητές και τους γονείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν έξαρσή του

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, με πρωταγωνιστές κυρίως μαθητές. Το λεγόμενο bullying αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο στα σχολεία, με τους καθηγητές και τους γονείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν έξαρσή του.
«Στα σχολεία δεν υπάρχει τιμωρία, αλλά συγκάλυψη»
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μιλώντας στη «Σημερινή» ανέφερε ότι τα περιστατικά βίας στα σχολεία αυξήθηκαν από τον περασμένο Μάιο, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν έχουν προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον και δεν τηρούνται οι κανονισμοί όσο αφορά την ευπρεπή εμφάνιση.
Επισήμανε ότι οι καταγγελίες αφορούν κυρίως παραβατική συμπεριφορά και συναισθηματική αστάθεια. «Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αυξητική πορεία. Βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις σχολικές μονάδες που μπορεί να έχουν τέσσερα και πέντε πειθαρχικά συμβούλια τον χρόνο. Ακόμη έχουμε μέσα του Οκτώβρη και υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά παραπτώματα και γι’ αυτό μαθητές παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά συμβούλια».
Ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται ενέργειες για να καταπολεμηθούν αυτού του είδους τα φαινόμενα στα σχολεία, είπε ότι τα προγράμματα που υπάρχουν δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Εμείς είδαμε ότι τα προγράμματα που γίνονται όσον αφορά την πρόληψη τέτοιων περιστατικών απ’ ό,τι φαίνεται δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ίσως θα ήταν καλό οι αρμόδιες Αρχές να προχωρήσουν σε μιαν αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων.
»Οι διάφορες διαλέξεις, συνέδρια και βιωματικά εργαστήρια ίσως δεν είναι αυτά που θέλουμε για ν’ ανταποκριθούν οι γονείς και τα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Δεν κέντρισε το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων γονέων για να παραστούν σε αυτά τα σεμινάρια. Όσες προσπάθειες κάναμε για να επιμορφώσουμε τα μέλη μας για θέματα bullying, νεανική βία, αλκοόλ, ναρκωτικά και κάπνισμα το ενδιαφέρον ήταν πολύ ελάχιστο. Αντίθετα το ενδιαφέρον είναι από γονείς που δεν χρειάζονται αυτήν τη στήριξη».
Εξήγησε ότι υπάρχει αδυναμία όσον αφορά τα μέτρα καταστολής, «ναι είναι ανήλικοι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοια περιστατικά και δεν μπορεί να τους αγγίξει η νομοθεσία, αλλά τους αφήνουμε ατιμώρητους και χωρίς συνέπειες. Ίσως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και αυτά τα παιδιά που προχωρούν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές να τιμωρούνται για να νιώθουν τη συνέπεια και να είναι παράδειγμα και για τους υπόλοιπους».
Στην ερώτηση αν καταγγέλλονται τα περιστατικά βίας στα σχολεία, απάντησε ότι υπάρχουν και κάποια που δεν καταγγέλλονται, γιατί εκφοβίζουν τους εκπαιδευτικούς πως αν καταγγείλουν στη διεύθυνση του σχολείου το περιστατικό μπορεί να τους κάνουν ζημιές στο αυτοκίνητό τους.
Επιπλέον ανέφερε ότι μαθητές δεν θέλουν να «καρφώνουν» κάποιο συμμαθητή τους γιατί μετά θα έχουν άλλες συνέπειες, διευκρινίζοντας πως σε κάποια περιστατικά υπάρχει αδυναμία στον εντοπισμό τους.
«Υπάρχει μια απειθαρχία στην κοινωνία και βλέπουμε ότι μεταφέρθηκε και στα σχολεία. Στα σχολεία δεν υπάρχει τιμωρία, υπάρχει συγκάλυψη, πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, και να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται αυστηρές τιμωρίες. Στο τελευταίο περιστατικό με τους εξωσχολικούς, οι μαθητές έχουν παραβεί πολλούς κανόνες, το να καλέσεις εξωσχολικούς στο σχολείο να έρθουν να προκαλέσουν βλάβη σε συμμαθητή σου είναι πρωτάκουστο. Τέτοιου είδους μαθητές δεν έχουν θέση σε σχολικές μονάδες».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχει αδράνεια από την πλευρά των αρμοδίων.
Ανησυχία για την αύξηση παραβατικών συμπεριφορών
Ανησυχία για τα περιστατικά βίας στα σχολεία εκφράζει στη «Σ» και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.
«Είναι ανησυχητικό ότι κάθε εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς παρουσιάζονται φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών εντός των σχολείων. Η οργάνωσή μας έστειλε επανειλημμένα επιστολές στον Υπουργό Παιδείας με συγκεκριμένες εισηγήσεις, που στόχο έχουν την πρόληψη και την καταστολή της ενδοσχολικής βίας.
»Τα προβλήματα παραβατικών συμπεριφορών από μερίδα μαθητών φαίνεται να προκαλούνται από παιδιά που τα κουβαλούν από έξω, μέσα στις σχολικές μονάδες και λύνουν τις διαφορές τους εντός των σχολείων, όπως το συγκεκριμένο περιστατικό στο Λύκειο της Λάρνακας».
Ανέφερε ότι το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά, τα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα εντός της οικογένειας, οι κακές συναναστροφές και τα κακά πρότυπα που μιμούνται, φαίνεται να τα αποπροσανατολίζουν από αυτό το οποίο είναι το σωστό και πρέπει να κάνουν.
«Παρατηρούμε μιαν αύξηση των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας και πρέπει οπωσδήποτε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει τα μέτρα του. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που κάνει η οργάνωσή μας, η τελευταία ενέργεια από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ήταν να μας απαντήσει με διάφορες δικλίδες που εφαρμόζονται στα σχολεία για αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση των προγραμμάτων που υπάρχουν, για να δούμε αν κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε ο κ. Χατζησάββας.
Διευκρίνισε ότι ένας από τους παράγοντες που οδηγεί τους μαθητές σε παραβατική συμπεριφορά είναι ο υπερπληθυσμός στις σχολικές μονάδες. «Δεν επιτρέπεται να έχουμε σχολεία των 860 μαθητών, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των μαθητών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για να αναπτυχθούν παραβατικές συμπεριφορές.
»Κατά συνέπειαν θα πρέπει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσει τις αποφάσεις για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες δομές στις σχολικές μονάδες και διαφοροποίηση της ύλης για μαθητές που για κάποιους λόγους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολεύονται με τις υφιστάμενες κατευθύνσεις».
Την ίδια ώρα υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο θεσμός της οικογένειας. «Ο θεσμός αυτός έχει υποστεί, κυρίως στα αστικά κέντρα, μια ριζική μεταλλαγή. Οι αυξημένες υποχρεώσεις αναγκάζουν και τους δύο γονείς να εργαστούν και να είναι μακριά από τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να στερούνται την απαραίτητη γονική φροντίδα».
Τόνισε ότι οι γονείς πρέπει να στηρίζουν τα παιδιά τους και να γνωρίζουν με ποιους συναναστρέφονται, γιατί η οικογένεια είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες.
«Η Αστυνομία προχωρεί στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων»
Από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, κληθείς να σχολιάσει πώς αντιμετωπίζουν καταγγελίες που αφορούν βία σε σχολεία, ανέφερε ότι διερευνώνται όλα τα επεισόδια εκεί όπου υπάρχουν καταγγελίες.
«Βάσει νομοθεσίας, όπου εντοπίζονται τέτοια περιστατικά, ασχέτως της ηλικίας των μαθητών ή των προσώπων που εμπλέκονται, εφόσον κάτω των 14 δεν έχουν κάποια ποινική ευθύνη, θα πρέπει ανεξαιρέτως να ενημερώνεται η Αστυνομία.
»Σίγουρα θα πρέπει να ενημερώνονται και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας καθώς επίσης και οι Διευθύνσεις των σχολείων και το Υπουργείο Παιδείας. Η Αστυνομία προχωρεί στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων αυτών σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες».
Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν καταγγελίες που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως η Αστυνομία ανέλαβε τη διερεύνηση των υποθέσεων.