Παραπολιτικά

Άντε, και του χρόνου τα 63 της!

Εξήντα δύο ετών ήδη η Κυπρούλα μας. Που κατάφερε, μέσα από Συμπληγάδες και Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, να επιβιώσει, να αναγνωρίζεται διεθνώς, να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μερικά χρόνια ίσως και της... Οργάνωσης Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, λέμε τώρα. Και βεβαίως κατάφερε να μην είναι... «εκλιπούσα», όπως την εμφανίζουν οι Τούρκοι. Κανονικά το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έπρεπε να είναι το πεζούνιν. Έπρεπε να είναι ο... κάττος ο εφτάψυχος!

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Κυπρούλα μας έχει επιζήσει. Και μπορεί αυτήν την περίοδο να μη τσακώνονται Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το Κραν Μοντανά, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε εκείνες τις συνομιλίες, μόλις σώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί να γιορτάζει σήμερα τα εξηκοστά δεύτερα γενέθλιά της και όχι να τελεί το... ετήσιο μνημόσυνό της!

Και μάλιστα πήρε και δώρο γενεθλίων από τους Αμερικανούς, την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν μας έκαναν κανένα αξιόλογο δώρο. Το αντίθετο. Κάποιοι από αυτούς, φρόντισαν να δημιουργήσουν κλίμα βαρύ για τα γενέθλια της Κυπρούλας, με την κηδεία της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου.

Φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπονομεύεται μόνον από τους τρίτους. Φροντίζουμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, είτε με αποφάσεις που δημιουργούν συνθήκες εξίσωσης του νόμιμου κράτους με το ψευδοκράτος είτε με ενέργειες που σπιλώνουν το όνομα της χώρας διεθνώς.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η εξηκοστή δεύτερη επέτειος της Ανεξαρτησίας βρίσκει τα κόμματα, ως είθισται, διασπασμένα. Με την ευκαιρία των γενεθλίων της Κυπρούλας, μαζεύτηκαν χθες γύρω από το τραπέζι με την τούρτα της για να της ευχηθούν και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε έναν άγριο... τουρτοπόλεμο μεταξύ τους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε αυτήν τη στιγμή να ευχηθούμε στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι να εξακολουθήσει να... υπάρχει, για να γιορτάσει και τα εξηκοστά τρίτα γενέθλιά της!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ