Η ΝτιΚάρλο και ο... τράουλλος

Μου θύμισε την περίφημη «τραγικωμωδία» του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» η ανακοίνωση ότι η Βοηθός Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα επισκεφθεί την Κύπρο, για διερευνητικές επαφές, σε άγνωστο μέχρι στιγμής χρόνο.

Στο έργο του Μπέκετ, το οποίο, σημειωτέον, ανήκει στο «θέατρο του παραλόγου», δυο τύποι περιμένουν κάποιον με το όνομα Γκοντό, ο οποίος δεν έρχεται ποτέ.

Στη δική μας παράσταση, που εμπίπτει στην «πολιτική του παραλόγου», δυο τύποι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ, περιμένουν την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο να έρθει στο νησί. Αυτή θα έρθει μεν κάποια μέρα, αλλά θα είναι ως να μην ήρθε ποτέ, αφού είναι βέβαιο ότι θα φύγει απολύτως άπρακτη, όπως όλοι οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών. Θυμηθείτε εκείνη τη φουκαριάρα την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία πηγαινοερχόταν στο νησί και προσπαθούσε να γαλέψει τον τράουλλον, όπως λέμε και στα χωριά μας, για να υποδείξουμε τη ματαιοπονία ενός εγχειρήματος.

Την ίδια αποστολή αναλαμβάνει τώρα η κυρία ΝτιΚάρλο. Είναι αξιοθαύμαστη η αισιοδοξία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, κατά την πρόσφατη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, έπεισε τον Γκουτέρες να στείλει την Βοηθό του στην Κύπρο, για να ακούσει από το στόμα του παπαγάλου του Ερντογάν ότι δεν συζητά τίποτε άλλο πέρα από την αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και λύση δύο κρατών. Και να της επαναλάβει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει με τίποτε να έρθει στην Κύπρο κάποιος... «Γκοντό», δηλαδή κάποιος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα.

Πάντως, εάν η κυρία ΝτιΚάρλο έρθει στην Κύπρο πριν από τις δικές μας προεδρικές εκλογές, ο Τατάρ θα αρπάξει την ευκαιρία για να ρίξει σε μας την ευθύνη της αναμενόμενης αποτυχίας της αποστολής της, λόγω των εκλογών, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι και ο μάστρος του έχει εκλογές και δεν του επιτρέπει όχι μόνο να συζητήσει, αλλά ούτε καν να σκεφτεί ότι θα συζητήσει με τη δική μας πλευρά.

Ας έρθει, λοιπόν, η κυρία ΝτιΚάρλο. Ο... τράουλλος περιμένει.

ΜΠΟΞΕΡ