Αναλύσεις

Η τουρκική προπαγάνδα να γυρίσει «μπούμερανγκ»

Άθελά της η τουρκική προπαγάνδα, παραδέχθηκε και επιβεβαίωσε τις ελληνικές θέσεις: Ότι καθημερινά, πάνω από το Αιγαίο και μέσα στο FIR Αθηνών, διεξάγονται παραβιάσεις από την τουρκική αεροπορία είτε με μαχητικά αεροσκάφη είτε με UAV’s

Η γεμάτη αντιφάσεις τουρκική πολιτική χειρίζεται με μαεστρία την προπαγάνδα, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ακόμα και τα στρατιωτικά.

Το δημοσίευμα του Anadolu, το οποίο αφιλτράριστα πέρασε και στον ελληνικό / ελληνοκυπριακό Τύπο και έκανε λόγο για «παράνομη ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων σε νήσους του Αιγαίου από την Ελλάδα», αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτής της τακτικής.

Βεβαίως οι εικόνες λήφθηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος BayraktarTB2, και διέρρευσαν στο τουρκικό προπαγανδιστικό μέσο Anadolu, από το ίδιο το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, μετά από οδηγίες της τουρκικής κυβέρνησης και του ιδίου του Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα έκανε λόγο για μεταφορά στην Λέσβο 23 τροχοφόρων οχημάτων στις 18 Σεπτεμβρίου και 18 οχημάτων στη Σάμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, τα οποία απέκτησε η Ελλάδα δωρεάν, από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Προφανής σκοπός της Άγκυρας, αν συνυπολογίσει κανείς τη συμπερίληψη των ΗΠΑ στη ρητορική τους εναντίον της Ελλάδος, είναι η δημιουργία μιας κάποιας κατάστασης / θέματος / ζητήματος, τόσο για το απαράδεκτο αίτημα της αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων, όσο και για τη στενή συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας.

Στη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας, η παρουσία ελληνικών στρατευμάτων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, υποτίθεται ότι παραβιάζει διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923. Η ανάγνωση και η εν μέρει αποδοχή της τουρκικής προπαγάνδας γίνεται μόνο από αδαείς, καθώς η Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, προβλέπεται ρητά η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, το Άρθρο αναφέρει ότι «σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις θα περιοριστούν στο κανονικό σώμα που θα κληθεί για στρατιωτική θητεία, το οποίο μπορεί να εκπαιδευτεί επιτόπου, καθώς και σε μια δύναμη χωροφυλακής». Ο μοναδικός περιορισμός που επιβάλλει το άρθρο 13 για την Ελλάδα στα εν λόγω νησιά, είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης και στρατιωτικών οχυρώσεων.

Επί του πρακτέου, η πράξη που φωτογράφισαν οι Τούρκοι, και την πλάσαραν ως απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα παραβιάζει κάποια συνθήκη, αποτελεί καθημερινή δραστηριότητα των φρουρών του Αιγαίου, ωστόσο και πάλι η Ελλάδα δεν οφείλει σε κανέναν εξηγήσεις για τις εσωτερικές της στρατιωτικές διαδικασίες.

Αντίθετη ανάγνωση…

Άθελά της η τουρκική προπαγάνδα παραδέχθηκε και επιβεβαίωσε τις ελληνικές θέσεις. Ότι καθημερινά πάνω από το Αιγαίο και μέσα στο FIR Αθηνών διεξάγονται παραβιάσεις από την τουρκική αεροπορία είτε με μαχητικά αεροσκάφη είτε με UAV’s. Και πάλι το Άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 έρχεται σαν κατάρα να υπενθυμίσει ότι «η τουρκική κυβέρνηση θα απαγορεύσει στα στρατιωτικά της αεροσκάφη να πετούν πάνω από τα εν λόγω νησιά».

Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο, οι φωτογραφίες από το τουρκικό UAV να λήφθηκαν εντός του FIR Κωνσταντινουπόλεως. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πράξη, μόνο ως εχθρική μπορεί να εκληφθεί, από ένα κράτος «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ.

Η εχθρική συμπεριφορά της Άγκυρας αποσκοπεί στη διατήρηση της έντασης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας, αναγκάζοντας ακόμη και τις νομοθετικές Αρχές των ΗΠΑ να επανέλθουν τρεις φορές μέσα σε ένα μήνα, για να υπενθυμίσουν την πάγια αμερικανική θέση ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Ακόμα ένας σκοπός που εξυπηρετείται από την εχθρική συμπεριφορά της Άγκυρας, είναι το «άδειασμα» της τουρκικής αντιπολίτευσης και το ανεύθυνο αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων. Εντούτοις, το πιο σημαντικό, το οποίο Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν, είναι να γυρίσουν σαν «μπούμερανγκ» την τουρκική προπαγάνδα και να μην επαναπαύονται σε χλιαρές δηλώσεις περί «εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας».

ΛΕΣΒΟΣ tourkiki propaganda.jpg
Εικόνα στον λιμένα Λέσβου στις 18 Σεπτεμβρίου 2022



Το αναμάσημα της τουρκικής προπαγάνδας…

Από τις απαρχές της ύπαρξης του ηλεκτρονικού Τύπου σε Ελλάδα και Κύπρο, διαδίδονται οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, αλόγιστα. Πιο απλά, ο Τύπος σε Ελλάδα και Κύπρο μεταδίδει αυτά που η Άγκυρα θέλει να μεταδώσει στο ελληνικό και ελληνοκυπριακό ακροατήριο.

Η μεταφορά των στρατιωτικών οχημάτων σε ελληνικά νησιά αναμεταδόθηκε από τον εγχώριο Τύπο όπως ήθελε η Άγκυρα να μεταδοθεί, δηλαδή ότι η Ελλάδα παραβιάζει συνθήκες και ότι η Τουρκία παρακολουθεί, βλέπει και είναι κοντά στα γεγονότα.

Κάποιοι άθελά τους, άλλοι επειδή δεν γνωρίζουν και άλλοι σκοπίμως, έσπευσαν να δημιουργήσουν ζήτημα και να αναμασήσουν την τουρκική προπαγάνδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που δεν μπήκαν στον κόπο να αμφισβητήσουν το δημοσίευμα του Anadolu, υποστηρίζοντας, για λόγους αντιπολίτευσης, ότι η Τουρκία «ξεγυμνώνει» τις πράξεις της Αθήνας.

Άλλοι διαμαρτυρήθηκαν, ότι όντως η Ελλάδα αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά, με την απόσυρση των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-1, τα οποία θα σταλούν για να εξυπηρετήσουν τον Ουκρανικό Στρατό.

Το μοναδικό αφήγημα, που πηγάζει μέσα από το δημοσίευμα του Anadolu και το οποίο βεβαίως θα έπρεπε να αποτελεί το αφήγημα του ελληνικού και του ελληνοκυπριακού Τύπου, είναι ότι η Ελλάδα, όπως αποδείχθηκε, τηρεί τις συνθήκες και ότι θωρακίζει τα νησιά της.



* Κεντρική φωτογραφία: Το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ (L175) στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στον λιμένα Σάμου, εκφορτώνοντας 18 τεθωρακισμένα Μ1117.