Υγεία

Μπήκαμε στην εποχή των ιώσεων

Λίγο η αλλαγή του καιρού, λίγο το άνοιγμα των σχολείων «βοήθησαν» πολύ στη διασπορά των ιώσεων - Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για το ενδεχόμενο συνύπαρξης της γρίπης με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

Ήδη αρκετές ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά. Μπορεί ο χειμώνας να μην εμφανίστηκε ακόμη, ωστόσο και η ελάχιστη αλλαγή του καιρού σε συνδυασμό με την έναρξη των σχολείων οδηγούν τα παιδιά στον παιδίατρο. Γι’ ακόμη έναν χειμώνα κάνουν λόγο για πρόκληση οι ειδικοί, αφού η συνύπαρξη της γρίπης με τον COVID-19 ενδέχεται να προκαλέσει αρκετή ταλαιπωρία.

Ξεκίνησαν οι ιώσεις

Άρχισαν την εμφάνισή τους οι ιώσεις στα μικρά παιδιά. Αυτό πιστοποιεί με δηλώσεις της στην εφημερίδα «Σημερινή» η παιδίατρος Δρ Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου. «Τα παιδιά, που είναι πιο ευάλωτα, επηρεάζονται πιο εύκολα και μεταδίδουν πιο γρήγορα τους ιούς, το ένα στο άλλο. Ειδικά τώρα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βλέπουμε ότι άρχισαν τα παιδιά να ταλαιπωρούνται με διάφορες ιογενείς λοιμώξεις».

Ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, όπως ανέφερε η Δρ Παφίτη, εφόσον «μπαίνει» χωρίς ιδιαίτερα μέτρα, αποστάσεις, μάσκες, την ώρα που ο COVID-19 δεν μας έχει εγκαταλείψει. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν τα βρέφη και τα νήπια. «Τα σημερινά νήπια είναι αυτά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και φέτος είναι η πρώτη χρονιά στο σχολείο. Αυτά θα αντιμετωπίσουν περισσότερες ιώσεις».

Απαραίτητη η προστασία από τη Γρίπη Α

Μπορεί να είναι μεμονωμένα τα περιστατικά εποχικής γρίπης αυτόν τον καιρό, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι ήρθαν νωρίτερα από το αναμενόμενο. Λογικό, λένε οι ειδικοί, αφού η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε», όπως εξήγησε η παιδίατρος, «είναι να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των παιδιών άνω των έξι μηνών με το εμβόλιο κατά της γρίπης Α».

Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα 65 ετών και άνω, σε παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών, σε άτομα άνω των 15 ετών με επιβαρυντικούς παράγοντες, σε εγκύους και θηλάζουσες. Παράλληλα, η καλή διατροφή και άσκηση είναι αυτά που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τον δικό μας αλλά και του παιδιού. «Θα πρέπει φροντίζουμε τα παιδιά να λαμβάνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Η άσκηση επίσης βοηθά πολύ στο ανοσοποιητικό. Στον χώρο θα πρέπει να υπάρχει καλός αερισμός, είτε είναι στο σχολείο είτε στο σπίτι, και φυσικά θα πρέπει να περιορίζουμε τα παιδιά σπίτι, όταν αυτά έχουν συμπτώματα πυρετού, διάρροιας και εμετού. Να παρακολουθούμε το παιδί μας και αν δεν έχει όρεξη ή διάθεση, καλύτερα να μην το στέλνουμε σχολείο».

Τρομάζει η συνύπαρξη Γρίπης Α και COVID-19

Τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα όταν ενδεχομένως κάποιοι νοσήσουν παράλληλα και με τις δύο αυτές ιώσεις. «Θα πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση. Η Γρίπη Α παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αυτά του κορωνοϊού, γι’ αυτό επιβάλλεται να ελεγχόμαστε με τεστ. Οι περισσότεροι όμως που νοσούν με Γρίπη Α παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ενδέχεται να μην παρουσιάσουν τόσο έντονα συμπτώματα».

Είναι πολύ πιθανό φέτος να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό περιστατικών Γρίπης Α στον παιδικό πληθυσμό, ιδιαίτερα γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια τα μικρά παιδιά δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Επανήλθε δριμύτερη

Τα τελευταία δύο χρόνια τα κρούσματα της γρίπης παρέμειναν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τα μέτρα κατά της πανδημίας, οι αποστάσεις, οι μάσκες και η εφαρμογή της ατομικής υγιεινής την «εξαφάνισαν», για λίγο όμως.

Φαίνεται, ωστόσο, αυτή να «ξύπνησε» νωρίτερα από το αναμενόμενο και να αρχίζει δειλά-δειλά να διασπείρεται, με την έξαρση να υπολογίζεται κατά τον Νοέμβριο.

Οι ειδικοί φαίνεται να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο παρουσίας ενός νέου κύματος κορωνοϊού μαζί με τη γρίπη, αφού η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να καταστεί αφόρητη γι’ ακόμη μια φορά, ιδιαίτερα κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Από τη στιγμή που εισερχόμαστε στη χειμερινή περίοδο χωρίς μάσκες, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όπως ανέφερε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση σε ιώσεις που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό και αυτό λόγω της κατάργησης της μάσκας. Σύσταση προς τις ευάλωτες ομάδες κάνουν οι ειδικοί, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε διευθέτηση του ραντεβού τους με τον προσωπικό τους ιατρό, ώστε να τους χορηγηθεί το εμβόλιο της γρίπης.

170.000 εμβόλια κατά της γρίπης

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης από προσωπικούς ιατρούς τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μηνός.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ευάλωτες ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου και παρέχεται δωρεάν σε:

– Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω.

– Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών συμπεριλαμβανομένων.

– Άτομα άνω των 15 ετών που παρουσιάζουν έναν ή/και περισσότερους από τους πιο κάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:

>> Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες (Χρόνια Πνευμονική Νόσος (ΧΑΠ), Χρόνια Πνευμονική ή Κυστική Ίνωση).

>> Καρδιακή νόσο (Συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία ή/ και υπερτασική καρδιακή νόσος, αρρυθμίες), με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

>> Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή ανοσοκατασταλτικής/ ανοσοτροποποιητικής θεραπείας).

>> Μεταμόσχευση οργάνων.

>> Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες).

>> Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

>> Νοσογόνος Παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο) με δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40 kg/m2.

>> Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια.

>> Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα (Νοσήματα του εγκεφάλου και της ΣΣ, εγκεφαλική παράλυση, επιληψία (σπασμοί), εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, νοητική αναπηρία (Intellectual disability), μέτρια και σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή (Moderate to severe developmental delay), μυϊκή δυστροφία, σοβαρός τραυματισμός σπονδυλικής στήλης).

– Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες.

– Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

Για προληπτικούς λόγους συστήνεται όπως εμβολιαστούν άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.