Παραπολιτικά

Ο «αρουραίος» που προκαλεί

«Αρουραίος των υπονόμων» ο Ερντογάν! Όχι, δεν το είπε αυτό ο Μητσοτάκης, ούτε κάποιος Έλληνας σχολιαστής. Το είπε ο Αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε τις προσφυγικές ροές. Η αναφορά αυτή εξόργισε, ασφαλώς, την τουρκική κυβέρνηση, που κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη και προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας.

Αλλά και λίγα τού είπε ο Γερμανός πολιτικός. Ο ισλαμοφασίστας δεν είναι μόνο αρουραίος. Είναι και δηλητηριώδης οχιά και λύκος και ύαινα και ό,τι άλλο αιμοβόρο ζώο υπάρχει. Αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστή η παρομοίωση με ζώα, καθώς φαίνεται να ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Ντοστογιέφσκι, ότι «ένα άγριο ζώο δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο αιμοβόρο όσο ένα ανθρώπινο ον».

Αλλά το γεγονός ότι ένας Γερμανός πολιτικός, και μάλιστα ο δεύτερος τη τάξει στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αποκάλεσε δημοσίως τον Πρόεδρο της Τουρκίας «αρουραίο των υπονόμων», δίνει και το μέτρο της δυσαρέσκειας, της δυσφορίας και της αγανάκτησης με την οποία αντιμετωπίζουν τις προκλητικές συμπεριφορές του Ερντογάν πολλοί πολιτικοί, αλλά και κυβερνήσεις, στην Ευρώπη. Ακόμη και πέραν του Ατλαντικού.

Όλοι τον έχουν καταλάβει, αλλά δυστυχώς τον ανέχονται ακόμη να παίζει τα παιχνίδια του, να απειλεί με πόλεμο τους γείτονές του, να μιλά προσβλητικά για άλλες κυβερνήσεις, ακόμη και την αμερικανική, και να συνεχίζει το φλερτ του με τον Πούτιν και προσφάτως με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις.

Πριν από κάποια χρόνια, μια ολλανδική εφημερίδα είχε παρουσιάσει τον Ερντογάν ως πίθηκο να συνθλίβει μια τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο, η οποία δημοσίευσε επικριτικά σχόλια για τον ίδιο.

Τώρα ο «πίθηκος» συμπεριφέρεται σαν πανίσχυρος Κινγκ Κονγκ, απειλώντας με τη «δύναμή» του την Ελλάδα, σε καθημερινή βάση, με κάθε ευκαιρία, αλλά και χωρίς ευκαιρία.

Κάποιος θα πρέπει, επιτέλους, να τον μαζέψει και να τον βάλει εκεί όπου ανήκει. Σε ζωολογικό κήπο!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ