Παραπολιτικά

Οι ηρωικές γυναίκες του Ιράν

Η σκοτεινή, ανελεύθερη, καταπιεστική, οπισθοδρομική φύση του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν εμφανίζεται ξεγυμνωμένη (χωρίς τσαντόρ) μετά την τελευταία δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που πέθανε από χτυπήματα στη διάρκεια κράτησής της από την «Αστυνομία Ηθών», επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντήλα της. Οι γυναίκες σε τέτοια υπερσυντηρητικά ισλαμικά καθεστώτα θεωρούνται κατώτερα όντα, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα, έρμαια των σκοταδιστικών ερμηνειών του ισλαμικού νόμου από φανατικούς μουλάδες.

Είναι χαρακτηριστική η δράση της «Αστυνομίας Ηθών» στο Ιράν. Τα μέλη της έχουν την εξουσιοδότηση να σταματούν στον δρόμο τις γυναίκες και να εξετάζουν το φόρεμά τους, εκτιμώντας σχολαστικά πόσες τούφες από τα μαλλιά τους φαίνονται, το μήκος των παντελονιών και των παλτών τους και την ποσότητα του μακιγιάζ που φορούν! Η τιμωρία, στην περίπτωση εντοπισμού μιας γυναίκας σε δημόσιο χώρο χωρίς μαντήλα, περιλαμβάνει σύλληψη, ποινή φυλάκισης, μαστίγωμα ή πρόστιμο!

Η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον άδικο θάνατο της Μαχσά Αμινί, έχει πάρει απρόσμενες διαστάσεις. Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν απίστευτες εικόνες με Ιρανές να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τις μαντήλες τους, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά και τον πόθο τους για ελευθερία και διεκδίκηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το ιρανικό ισλαμικό καθεστώς δεν πρόκειται, ασφαλώς, να επιτρέψει να επικρατήσει αυτή η γυναικεία επανάσταση, που ξεκίνησε από τα μαλλιά και απειλεί να μαδήσει τα γένια των αγιατολάδων. Ήδη δεκάδες διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από τη δράση της Αστυνομίας, ανάμεσά τους και η θαρραλέα 20χρονη Χαντίς Νατζαφίμ, που δέχτηκε έξι σφαίρες κι έγινε και αυτή σύμβολο του αγώνα των γυναικών.

Η μόνη ελπίδα είναι να αφήσει το σκληρό ισλαμικό καθεστώς μια χαραμάδα για να μπει έστω και λίγος αέρας ελευθερίας για τον καταπιεσμένο γυναικείο πληθυσμό. Για ενδεχόμενο ανατροπής του καθεστώτος ούτε λόγος να γίνεται. Οι φλεγόμενες μαντήλες δεν είναι αρκετές, δυστυχώς, για να κάψουν το παγιωμένο από το 1979 θεοκρατικό καθεστώς αυτών των φανατικών ισλαμιστών.

Και μια λεπτομέρεια. Ο στενότερος σύμμαχος του Ιράν είναι (ποιος άλλος;) ο νεο-οθωμανός σουλτάνος, Ερντογάν, ο οποίος απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ