Παραπολιτικά

Θα την καταστρέψουμε πριν τον αστεροειδή;

Η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί συνδέεται με μια μελλοντική σωτηρία της ανθρωπότητας από ολοκληρωτική καταστροφή. Διαστημόπλοιο της NASA έπεσε εσκεμμένα πάνω σε έναν αστεροειδή, σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του και να αποφευχθεί μελλοντική πρόσκρουσή του στη Γη, κάτι που θα είχε ολέθριες συνέπειες. Θυμίζουμε ότι πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι εξαλείφθηκαν εξαιτίας της πρόσκρουσης αστεροειδούς στον πλανήτη μας.

Οι αστεροειδείς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στο Σύμπαν και κανένας δεν ξέρει πού και πότε θα χτυπήσουν. Είναι κάτι σαν... τρομοκράτες του Διαστήματος. Σχεδόν 30.000 αστεροειδείς κάθε μεγέθους έχουν καταλογογραφηθεί σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη.

«Εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή, στην οποία έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από τη σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA, αναφερόμενη στην αποστολή του «σκάφους-καμικάζι» που χτύπησε τον αστεροειδή για να τον εκτρέψει από την πορεία του.

Και αυθόρμητα η σκέψη οδηγείται σε διάφορους συνειρμούς και συσχετισμούς. Από τη μια βλέπεις τις προσπάθειες των επιστημόνων να σώσουν τον πλανήτη από μελλοντικούς φοβερούς κινδύνους και από την άλλη βλέπεις αλαζόνες και ανισόρροπους ηγέτες μεγάλων δυνάμεων να σπρώχνουν, σε παρόντα χρόνο, την ανθρωπότητα στο χείλος ενός πυρηνικού αφανισμού, απλώς για να εκπληρώσουν τα άνομα σχέδιά τους.

Βλέπεις τη σταδιακή καταστροφή της Γης με την κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Βλέπεις τεράστιες εκτάσεις να καίγονται από πυρκαγιές σε πολλές χώρες, βλέπεις τους πάγους να λιώνουν στις αρκτικές περιοχές. Και τα μέτρα που παίρνουν διάφορα κράτη δεν φαίνονται ικανά να ανακόψουν αυτήν τη μοιραία πορεία.

Τελικά, ναι! Ο άνθρωπος είναι ικανός να καταστρέψει τον πλανήτη μας, πριν να προλάβει να το κάνει κάποιος αστεροειδής...

ΜΠΟΞΕΡ