Το κλάμα για τον αδύναμο κρίκο και οι γκουρού

Κασουλίδης

Προ ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), κύριος Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκανε μιαν ανάλυση της έντασης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα και αποκάλεσε την Κύπρο ως τον αδύναμο κρίκο. Η ανάλυση του Υπουργού Εξωτερικών σχολιάστηκε στον Τύπο, τα ΜΜΕ και συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνον. Ο γράφων σε πολλά άρθρα του, αλλά και αναλύσεις που έκαμε σε εμφανίσεις του σε κανάλια της τηλεόρασης, καθώς και ραδιοσταθμούς, επίσης αποκάλεσε εδώ και αρκετά χρόνια την Κύπρο ως τον αδύναμο κρίκο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραθέτοντας μάλιστα επαρκή και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση.

Το μεμπτόν, όμως, στον χαρακτηρισμό «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ», που έδωσε ο κος Κασουλίδης, οφείλεται στο ότι, ενώ ως Υπουργός μετείχε σε κυβερνήσεις του ΔΗΣΥ από το 1993, ήταν πρόεδρος της νεολαίας του ΔΗΣΥ (εθνικόφρονος νεολαίας που στήριζε τη δράση της στον αγώνα της ΕΟΚΑ και τα εθνικά ιδανικά, δήθεν) και αξιωματούχος του κόμματος για πολλά χρόνια, ουδέν έπραξε και ουδέποτε μίλησε υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας της Κύπρου. Δηλαδή η Κύπρος είναι ανοχύρωτη, αδύναμη στρατιωτικά και έρμαιο στην τουρκική επιθετική βουλιμία, με ευθύνη ποιων και για ποιους λόγους;

Ευθύνη φέρουν και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, των δε τριών μεγαλύτερων σίγουρα συμπεριλαμβανομένων που κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν αλλά και ανέχθηκαν τη δαπάνη - διασπάθιση του εξήντα τοις εκατόν του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης (πέραν των 4 δις) για σκοπούς παντελώς άσχετους με την άμυνα της ΚΔ. Μεγάλη ευθύνη, όμως, φέρουν οι εκάστοτε υπουργοί Άμυνας, που ωσάν μαριονέτες κινούνταν και χόρευαν σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε ΠτΔ, που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπηρέτησε σε κάποιο στρατό. Τέλος, οι τραγικότεροι όλων, διαχρονικά, είναι οι τεχνοκράτες της Άμυνας Στρατηγοί, που είναι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών, κάποτε μάλιστα και του εξωτερικού, ήτοι, Αρχηγός, Υπαρχηγός και λοιποί ανώτατοι αξιωματικοί, που ανέχτηκαν και επέτρεπαν διαχρονικά στους καθ΄ όλα άσχετους με τα θέματα της Άμυνας να διαχειρίζονται επικίνδυνα την Άμυνα της Κύπρου, υποκύπτοντας και εκτελώντας την κάθε αντεθνική και ανήθικη εντολή τους, όπως, μείωση της στρατιωτικής θητείας, κλείσιμο φυλακίων και στρατοπέδων, εγκατάλειψη ή υποβάθμιση ανάλογα της αμυντικής οργάνωσης, μιας γελοίας μορφής πρωτότυπη αναδιοργάνωση μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, μείωση των εξοπλισμών στο ελάχιστο δυνατό, ευνοϊκές μεταθέσεις ημετέρων, διευκολύνσεις ημετέρων με ευνοϊκές ρυθμίσεις σε χρόνους διοικήσεως και ευνοϊκές κατ’ επανάληψιν κάποτε μεταθέσεις στο εξωτερικό. Με τα προαναφερόμενα σαφέστατα δίνεται η εικόνα του αδύναμου κρίκου, οι λόγοι της αδυναμίας του και οι αίτιοι που την προκάλεσαν. Δυστυχώς, όμως, το τίμημα το πληρώνει από το υστέρημά του ο κυπριακός λαός, ο οποίος σε κάθε ελληνοτουρκική κρίση ανησυχεί και προβληματίζεται για την εξέλιξή της. Οι πολιτικοί πρωτίστως και οι στρατιωτικοί δευτερευόντως να πάψουν να κλαψουρίζουν ότι η Κύπρος είναι μικρή, είναι ο αδύναμος κρίκος και να πράξουν τα δέοντα, γιατί η ασφάλεια και η υγεία είναι τα πρώτα αγαθά που πρέπει να διασφαλίσει ο άνθρωπος. Αλησμόνητη θα μείνει η ατυχής ρήση του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι η αδυναμία της Κύπρου είναι το πλεονέκτημά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανά το παγκόσμιο έχουμε πολλά παραδείγματα μικρών κρατών που έχουν πολύ μεγαλύτερους και ισχυρότερους εχθρούς συγκριτικά και αναλογικά με την Τουρκία και επέτυχαν να κάμουν ισχυρές αμυντικές και στρατιωτικές συμμαχίες, να δημιουργήσουν στρατιωτικές δυνάμεις αποτροπής και να διασφαλίσουν την ειρήνη στη χώρα τους. Χωρίς ισχυρή δύναμη αποτροπής, η Κύπρος πάντα θα κινδυνεύει και οι δυστυχείς πολιτικοί μας θα κλαψουρίζουν προς εξιλέωση και αυτοαποενοχοποίησή των.