Οι σκιές του… «αόρατου ελέφαντα» θρυμματίζουν το υαλοπωλείο ΔΗΣΥ

Ο Αβ. Νεοφύτου υπέχει βαρύτατες ευθύνες επειδή φαίνεται να απέκλεισε ή και αγνόησε πολλά στελέχη, έκτισε τον δικό του στενό κύκλο και προκάλεσε εσωστρέφεια και αγκυλώσεις όταν έπρεπε το κόμμα να εκτινάσσεται προς τα εμπρός. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η φερόμενη στροφή Αναστασιάδη και μελών της οικογένειάς του προς το άλογο που πιθανολογείται ότι θα κερδίσει τις Προεδρικές

Η προεκλογική εκστρατεία, μετά από μια πολύμηνη περίοδο ανοητολογίας, κενολογίας και αστειότητας, επικαλυμμένες με αρκετή λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη μέση, εισήλθε ενδόξως στον τομέα της… ζωολογίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και original υποψήφιος του κόμματος για τις Προεδρικές του 2023, εξερράγη! Την περ. Δευτέρα, 24/10/2022, σε προεκλογική συζήτηση στο ΣΙΓΜΑ, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ) και τον Χρήστο Χρήστου του ΕΛΑΜ, δεν άντεξε ψιθύρους, διαδόσεις, δηλώσεις, δημοσκοπήσεις και δήθεν διαψεύσεις περί αστεϊσμών.

Ο Αβ. Νεοφύτου επιτέθηκε ευθέως εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ξεσπάθωσε:

«Είτε αρέσω είτε δεν αρέσω, πάντα ειλικρινής είμαι. Δημιουργήθηκαν σκιές. Οι σκιές δεν δημιουργήθηκαν από οποιαδήποτε συζήτηση σε μια κλειστή συνεδρία ενός συλλογικού οργάνου. Οι σκιές δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις. Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώπιον και όσων ανέφερα για τον κεντρώο χώρο, έχει την ιστορική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την υστεροφημία του και για τον τόπο και την παράταξή του. Κανείς δεν θα ήταν εδώ που είναι χωρίς τον ΔΗΣΥ. Τον ανιδιοτελή κόσμο του ΔΗΣΥ.

»Για μένα», συνέχισε, «δεν μπορεί να συνεχίζει ένας να είναι συνεργάτης μου όταν είναι υποψήφιος ενός ενδιάμεσου χώρου που από το 1976 προσπαθεί να αλώσει τον ΔΗΣΥ και προσφέρεται να χτυπήσει την αξιοπρέπεια του συναγερμικού κόσμου με αυτούς που, επαναλαμβάνω, δεν είναι εμένα που έβριζαν ως τον Πρόεδρο με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση και δεν είναι εμένα που έβριζαν ως τον Πρόεδρο που, μαζί με την κυβέρνησή του, έφεραν το κυπριακό στη χειρότερη μορφή από την ύπαρξή του».

Υπάρχουν δύο είδη ελεφάντων, ο αφρικανικός και ο ασιατικός. Τώρα εμφανίστηκε και ο κυπριακός (όχι ο παλαιόθεν πυγμαίος), όστις είναι, κατά τον Αβ. Νεοφύτου, ο Ν. Αναστασιάδης! Όπως ο «Πολίτης» έγραψε (23/10/2022) και δεν διαψεύστηκε, σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ ο Αβ. Νεοφύτου φέρεται να είπε ότι η «υποψηφιότητά του έχει να αντιμετωπίσει έναν αόρατο ελέφαντα», δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ελέφας, πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που είχε εκπαραθυρώσει αθλίως τον Γιαννάκη Μάτση και συνέβαλε αχρείως στην αποτυχία του Γ. Κασουλίδη να εκλεγεί Πρόεδρος, ρίπτει βαριές και αφόρητες σκιές στο κόμμα, στον υποψήφιό του και σε μια παράταξη που τον ανέδειξε στην Προεδρία. Ήδη έριξε πολλαπλάσιες σκιές και επέσυρε βαρύτατες κατηγορίες στον τόπο.

Ο Κύπριος ελέφας, Αναστασιάδης, κάποτε είχε συγκρουστεί με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, για τα μέλη της Αρχής Εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, μετά το κούρεμα. Όπως ο Π. Δημητριάδης καταγράφει (στο βιβλίο του: A diary of the Euro crisis in Cyprus, Palgrave Macmillan, 2017, σελ. 167), ο Αναστασιάδης επέμενε ότι στα 16 μέλη της Αρχής, έπρεπε να περιληφθούν και έξι κουρεμένοι Ρώσοι. Μεταξύ αυτών και Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, πελάτης του δικηγορικού γραφείου του.

Ο Π. Δημητριάδης γράφει: «Ο Αναστασιάδης εξερράγη και μου είπε: ‘‘Είμαι η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής. Δεν θα με ξεγελάσεις εσύ, κανένας δεν τα κατάφερε. Δεν είμαι μόνο η μεγαλύτερη πουτάνα της πολιτικής, είμαι και η μεγαλύτερη πατρόνα’’». Με τέτοιες λαμπρές, ξεχωριστές περγαμηνές τι ανέμενε ο Αβ. Νεοφύτου από τον Αναστασιάδη, ο οποίος πλειστάκις εκφράστηκε σε βάρος του με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς; Και, όμως, ο Αβ. Νεοφύτου πολλές φορές «έβαλε πλάτες» για να στηρίξει κυβερνητικές αποφάσεις και να θωρακίσει και να εξυμνήσει τον Ν. Αναστασιάδη.

Στις 20 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε μια «ιστορική» συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία επικύρωσε την υποψηφιότητα του Αβ. Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ηγετική ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στο έργο που παρήγαγε η Κυβέρνηση, είπε: «Η σημερινή Σύνοδος είναι ιστορική γιατί ομόφωνα η παράταξη επέλεξε ο συνεχιστής αυτού του έργου να είναι ο ηγέτης αυτής της παράταξης, ο καταξιωμένος Αβέρωφ Νεοφύτου».

Ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε όλους να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διχόνοια στο κόμμα και να μην επιτραπεί, κατά την έκφρασή του, να επανέλθουν όσοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και διακήρυξε: «Κανένας που έχει υπηρετήσει και πιστέψει στις αρχές και αξίες αυτής της παράταξης δεν έχει το δικαίωμα να διασπάσει ή να παρασύρει ή να διχάσει το κόμμα για να χάσει ο Αβέρωφ ή ο τόπος», εξυπονοώντας ευθέως τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ο Αβ. Νεοφύτου, σε ομιλία του, αναφέρθηκε σε «Δούρειους Ίππους», εννοώντας και αυτός εμφανώς τον Ν. Χριστοδουλίδη και βροντοφώναξε: «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στυλοβάτης Δούρειων Ίππων δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!».

Οι μήνες παρήλθαν και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν συνεχές προβάδισμα Χριστοδουλίδη και δραματική στασιμότητα για τον Αβ. Νεοφύτου. Τα ποσοστά του δεν φαίνονται να ξεκολλούν από απαράδεκτα χαμηλά ποσοστά. Πώς θα γίνει αυτό όταν σημαντικός αριθμός αξιωματούχων και στελεχών του ΔΗΣΥ, ακόμα και υπουργοί, στράφηκαν προς τον Ν. Χριστοδουλίδη; Ο άλλοτε πανίσχυρος ΔΗΣΥ είναι ένα κατακερματισμένο, διασπασμένο κόμμα με έναν original υποψήφιο που κατηγορείται, ακόμα και από μέλη του κόμματος, πως, όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα τον βρεις από κάτω. Ο Αβέρωφ το διαψεύδει, αλλά οι αντιπάθειες και οι κατηγορίες προς το πρόσωπό του διαρκώς εντείνονται.

Με όσα ο Αβ. Νεοφύτου είπε την περ. Δευτέρα στο ΣΙΓΜΑ: Πρώτον, απαιτεί από τον Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει αν ισχύει ακόμα η δήλωσή του για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του. Άρα, ο Πρόεδρος υποχρεούται να δώσει εξηγήσεις. Δεύτερον, ο Αβέρωφ επιτέθηκε στον Χριστοδουλίδη και, δι’ αυτού, στο ανύπαρκτο Κέντρο, το οποίο κατηγορεί ότι από το 1976 προσπαθεί να διασπάσει τον ΔΗΣΥ, σήμερα με «Δούρειο Ίππο» τον Χριστοδουλίδη. Τρίτον, επιχειρείται συσπείρωση των μελών ενός κόμματος που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ίσως κρίση στην ιστορία του.

Ο Αβ. Νεοφύτου υπέχει βαρύτατες ευθύνες επειδή φαίνεται να απέκλεισε ή και αγνόησε πολλά στελέχη, έκτισε τον δικό του στενό κύκλο και προκάλεσε εσωστρέφεια και αγκυλώσεις όταν έπρεπε το κόμμα να εκτινάσσεται προς τα εμπρός. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η φερόμενη στροφή Αναστασιάδη και μελών της οικογένειάς του προς το άλογο που πιθανολογείται ότι θα κερδίσει τις Προεδρικές. Ο δήθεν αόρατος ελέφαντας, Αναστασιάδης, είναι ολοφάνερος και ήδη με τη στάση του διαλύει το εύθραυστο υαλοπωλείο της Πινδάρου. Όσο για την «ττενέκκα του παππού Κληρίδη», που επικαλείται ο Αβέρωφ, μάλλον πρόκειται για ευσεβείς πόθους...