Ευρωκοινοβούλιο: Ευρωπαϊκό έτος νεολαίας - Erasmus+
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη

Στηρίζοντας τη γενιά που έκανε τις μεγαλύτερες θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην ονομασία της φετινής χρονιάς σε «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022», προσφέροντας περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον των νέων. Σειρά δράσεων, προγραμμάτων, εκδηλώσεων, θέσεων εργασίας και πολλά άλλα, που καλούν τους νέους να κερδίσουν το δικό τους αύριο, για το καλό όλων μας.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας στοχεύει να συμβαδίσει με το «Next Generation EU», το οποίο άνοιξε ξανά προοπτικές για τους νέους, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Ευρώπη του μέλλοντος. Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία.
Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη νεολαία
Η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής όλων των νέων στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος - πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού και πιο ψηφιακού. Για τον λόγο αυτό έχει εφαρμόσει πληθώρα προγραμμάτων και σχετικών πρωτοβουλιών, όπως είναι το δημοφιλές πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus, που ξεκίνησε το 1987, και η πρόσφατη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα πολιτών είναι κάτω των 25 ετών.
Τo ανανεωμένο πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτεί έργα μαθησιακής κινητικότητας και διασυνοριακής συνεργασίας για 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους όλων των ηλικιών και κάθε υποβάθρου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο χρόνο, το νέο πρόγραμμα Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027. Το Erasmus+ είναι ένα εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ που δημιουργεί ευκαιρίες για τη νεολαία και βοηθάει ανθρώπους κάθε ηλικίας και από κάθε υπόβαθρο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ζωής και εργασίας.
Οι ευρωβουλευτές κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα, συμβάλλοντας στον διπλασιασμό, σχεδόν, της χρηματοδότησής του για την περίοδο 2021-2027. Το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα σε 10 εκατομμύρια Ευρωπαίους να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, καθηγητών και εκπαιδευτικών.
Τα κέντρα επαγγελματικής αριστείας, που προτάθηκαν από τους ευρωβουλευτές, αποτελούν τώρα μέρος του νέου Erasmus+. Τα διεθνή αυτά κέντρα θα παρέχουν ποιοτική επαγγελματική κατάρτιση και θα δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες σε τομείς κλειδιά.
Ως προτεραιότητα του Κοινοβουλίου, το πρόγραμμα είναι πλέον πιο προσβάσιμο και συμπεριληπτικό, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε ανθρώπους που έχουν παραδοσιακά λιγότερες ευκαιρίες να πάρουν μέρος. Για παράδειγμα, άτομα που ζουν με αναπηρίες, σε συνθήκες φτώχιας, σε απομακρυσμένες περιοχές ή άτομα που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και άλλες ευάλωτες κατηγορίες.
Το Erasmus+ θα εστιάσει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και θα προωθήσει έναν υγιεινό τρόπος ζωής και διά βίου μάθηση για τους ενήλικες, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Πώς υποβάλλεις αίτηση;
Η περίοδος των αιτήσεων και της προετοιμασίας διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στον πιο κάτω σύνδεσμο:https://erasmus-plus.ec.europa.eu/el/resources-and-tools/how-to-apply.
Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας
Φέτος, η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των νέων. Στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής τους σε διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών και στη διοργάνωση δραστηριοτήτων με επίκεντρο τη νεολαία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Με δεδομένο ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 15 έως 29 ετών και 1 στους 3 Ευρωπαίους δηλώνει ότι έχει περάσει δυο ή περισσότερες εβδομάδες στο εξωτερικό για δουλειά, εκπαίδευση ή σπουδές το 2019 και επίσης το 75 % έχει θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατία, το European-Year-of-Youth-SEO, δηλαδή Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, είναι ό,τι καλύτερο!
Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται σε νέα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες ή με ζητήματα ψυχικής υγείας. Εφαρμόζεται επίσης η νέα πρωτοβουλία «ALMA», η οποία προωθεί τη διασυνοριακή μετακίνηση των μειονεκτούντων νέων.
Κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας του περασμένου Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο καταδίκασε την πρακτική της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης και ζήτησε να καταστεί η ψυχική υγεία αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τον καλύτερο συντονισμό των προγραμμάτων για τη νεολαία και την αποτελεσματικότερη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια «γενιά του εγκλεισμού».
Οι επιπτώσεις της κρίσης COVID-19 στη νεολαία
Η πανδημία COVID-19 έπληξε σημαντικά τη νεολαία, καθώς χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας και επηρεάστηκε σημαντικά η ψυχική και σωματική τους κατάσταση. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν την ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα τα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις προοπτικές της για το μέλλον.
Νεολαία και COVID-19
Ένας στους τρεις νέους αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής στα μέτρα του COVID-19.Η ανεργία αυξήθηκε από 11,9% το 2019 σε 13,3% το 2020.Το 40% των νέων ανησυχούν για την υγεία τους και το 66% ανησυχούν για την υγεία των μελών της οικογένειάς τους και των φίλων τους.
Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει λύσεις
Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία (ΕΥΕ) αποτελεί πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου, που δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθουν μαζί, για ν’ ανταλλάξουν ιδέες για θέματα που αφορούν τη νεολαία και να αναζητήσουν λύσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον τους.
Οι νέοι μπορούν να επισκεφθούν ένα από τα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να λάβουν μέρος σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την ΕΕ.
Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει στόχο την αναβάθμιση της γνώσης των νέων, που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα, γύρω από την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τον ρόλο της ΕΕ.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που διαχειρίζονται νέοι και τα οποία προωθούν την κατανόηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και καλλιεργούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Καθώς και η Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη για τη Νεολαία παρέχει πληροφορίες στους νέους σχετικά με τις ευκαιρίες εντός και εκτός Ευρώπης οι οποίες αφορούν την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, την ενεργό τους συμμετοχή ως πολιτών της ΕΕ, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, την κοινωνική συνοχή, τα διεθνή ζητήματα και τα ταξίδια.
Youth Hub
Οι νέοι έχουν ευκαιρία να ασχοληθούν και να ενημερωθούν ακόμα και με τις πολιτικές της ΕΕ για τη νεολαία και την ευρωπαϊκή δημοκρατία, μέσω του Youth Hub, που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από διεθνείς εκδηλώσεις έως διαδικτυακές συζητήσεις, ο κόμβος Youth Hub είναι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεολαία, ένα ενιαίο σημείο επαφής για ευκαιρίες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, διαθέσιμες συνολικά σε 24 γλώσσες.
Μαθητές, καθηγητές, ακόμα και μέλη οργανώσεων νεολαιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Youth Hub για να μάθουν πώς να γίνουν μέλη της πανευρωπαϊκής κοινότητας Mazi.eu, να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέρονται, να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης για τη Νεολαία, ή εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τα γραφεία συνδέσμου του ΕΚ. Να μιλήσουν με εμπειρογνώμονες μέσω της συμμετοχής σου σε σεμινάρια και διαδικτυακές συζητήσεις, και να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το Euroscola και το πρόγραμμα «Σχολείο-Πρεσβευτής» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) και να βρουν θέσεις εργασίας στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης να μπουν στη θέση ενός ευρωβουλευτή μέσα από παιχνίδι ρόλων σε εικονική πραγματικότητα.

Λουκάς Φουρλάς: «Η νεολαία είναι το μέλλον μας»
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, ανέφερε πως η νεολαία είναι το μέλλον μας. «Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα πάψω να το επαναλαμβάνω, ότι πιστεύω στους νέους μας», τόνισε.
«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης απέδειξε ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι η νεολαία είναι ενεργή. Γνωρίζει τα προβλήματα, προβληματίζεται και έχει ιδέες και όραμα. Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια τους.
»Οι νέοι μας ζητούν ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας. Επενδύσεις στον τομέα της υγείας και μέτρα για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Προσδοκούν σε μια Ένωση Αρχών και Αξιών με δικαιώματα και ασφάλεια. Ανησυχούν για την αλόγιστη μετανάστευση από τρίτες χώρες, θέλουν να αντιμετωπιστούν συλλογικά τα καρτέλ των ναρκωτικών και παράλληλα προσαρμόζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και θεωρούν αναγκαία την τηλεργασία εκεί και όπου χρειάζεται».
Ποιος ο στόχος;
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους δεν είναι άλλος από το να ακουστεί ακόμη περισσότερο η φωνή των νέων, να προαχθεί η συμμετοχή τους και να προωθηθούν πραγματικές ευκαιρίες γι’ αυτούς. Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου οι νέοι και οι νέες δραστηριοποιούνται για να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.
«Είναι ήδη γνωστό ότι γίνονται σκέψεις για επέκταση του Ευρωπαϊκού Έτους και το 2023. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί στο σύνολό της, ότι η διαρκής εκπαίδευση των νέων και η επένδυση σε αυτούς θα φέρει τα αναμενόμενα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλά προγράμματα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Erasmus+.
»Ως σκιώδης εισηγητής της Γνωμοδότησης για την Αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 στην Επιτροπή Παιδείας προτείναμε την ομαλή συνέχιση αυτού του προγράμματος», είπε.
Πρόγραμμα Erasmus+ (2021-2027)
Ο Λουκάς Φουρλάς πρόσθεσε πως το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. «Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 26,2 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο της χρηματοδότησης που χορηγήθηκε στο προηγούμενο πρόγραμμα (2014-2020). Το πρόγραμμα 2021-2027 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο», κατέληξε.

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: «Το Erasmus+ αγκαλιάζει τους νέους»
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε πως το Erasmus+ είναι το πιο εμβληματικό πρόγραμμα που αγκαλιάζει και δίνει ευκαιρίες στους νέους εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Παρόλο που ξεκίνησε ως πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, σήμερα αγκαλιάζει μια σειρά ομάδων νέων, οι οποίοι μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα», είπε.
Εξήγησε, επίσης, ότι: «Στο νέο πρόγραμμα, που τέθηκε σε ισχύ το 2020, ως Κοινοβούλιο και ως Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, θέσαμε ως στόχο να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ πολύ περισσότερους νέους, ειδικά αυτούς με λιγότερες ευκαιρίες ή από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ξεκινήσει την αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι στιγμής, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ των ευθυνών της. Στόχος είναινα βελτιωθούν παραλείψεις, αλλά και να ενισχυθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες εκεί και όπου χρειάζεται, ώστε να καταστεί το ΕΡΑΣΜΟΥΣ+, πραγματικά πρόγραμμα για όλους.
»Ήδη από την εκλογή μου το 2019 έχω επανειλημμένα συζητήσει και θέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο πρόγραμμα. Πρέπει επιτέλους να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που τίθενται για συμμετοχή όλων των Κύπριων νέων σε προγράμματα της ΕΕ. Πόσω μάλλον όταν αυτά τα προγράμματα αποτελούν πλαίσια γνωριμίας των νέων και διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης της νεολαίας», πρόσθεσε.
«Κοινό μέλλον για τους νέους»
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 υπογράμμισε τη σημασία της νεολαίας για τη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος για τους νέους:
«Αν θα διαμορφώσουμε την Ένωση στα μέτρα της νεολαίας, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον τη Ευρώπης. Η Ένωσή μας χρειάζεται μια ψυχή και ένα όραμα, με το οποίο να μπορούν να νιώθουν μια σύνδεση. Ή όπως έθεσε το ερώτημα ο Ζακ Ντελόρ: Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη, αν οι νέοι δεν την βλέπουν σαν ένα κοινό εγχείρημα και ένα όραμα του δικού τους μέλλοντος;».
Τα λόγια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολούθησε η ανακήρυξη του 2022 ως Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.
«Δυστυχώς, όμως,» πρόσθεσε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, «διανύουμε τους τελευταίους μήνες του 2022 και η μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας δεν έχει καν ακούσει για το Έτος, πόσω μάλλον να συμμετάσχει σε κάποια δράση. Η πλειοψηφία των πολιτικών συζητήσεων, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στο πολιτικό γίγνεσθαι, δεν γίνονται από νέους, αλλά μάλλον από μεγαλύτερους που μιλούν εξ ονόματος των νέων.
»Στο Ευρωκοινοβούλιο θέλουμε οι νέοι να νιώσουν και να αναπτύξουν τη συμμετοχική δημοκρατία και να έχουν λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θέλουμε οι νέοι να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα, και αυτός θα έπρεπε να είναι ο στόχος του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.
»Είναι λυπηρό, ότι ελάχιστα βήματα γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είναι λυπηρό τόσο για την ΕΕ, αλλά και για το νησί μας. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κατάλληλο εργαλείο για ενθάρρυνση της επαφής και της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, με στόχο βεβαίως τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών και τελικά επίλυση του προβλήματος στη βάση της ΔΔΟ».
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην επίσημη επιστολή που είχε αποστείλει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, χωρίς, όμως, όπως είπε, να λάβει ανταπόκριση.
«Ένας από τους πρώτους που είχε κατανοήσει την ανάγκη της συμπερίληψης όλων - και κυρίως των νέων στη διαδικασία της ευρωπαϊκής κοινωνικής ενσωμάτωσης και ολοκλήρωσης ήταν ο πρώτος πολίτης της Ένωσης, ο Ζαν Μονέ. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που στις 8 Νοεμβρίου φιλοξενώ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο συζήτηση με θέμα οι ‘‘Οι νέοι συζητούν για το μέλλον της Κύπρου’’. Μια πρωτοβουλία που φέρνει κοντά νεολαίους και από τις δύο κοινότητες και αυτοί αναπτύσσουν το όραμά τους για την Κύπρο του μέλλοντος.
»Δεν είναι άλλος από τον ΓΓ του ΟΗΕ που δήλωσε ότι ‘‘για να τεθούν τα θεμέλια της ειρήνης στην Κύπρο, πρέπει οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, να έρθουν σε επαφή, να εμπλακούν σε διάλογο και να κτίσουν εμπιστοσύνη’’. Γιατί -και εδώ παραφράζω τον Ζακ Ντελόρ- πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην Κύπρο αν οι νέοι της δεν την βλέπουν σαν ένα κοινό εγχείρημα και ένα όραμα του δικού τους μέλλοντος;», κατέληξε.
Επίτροπος Πολίτη: Δράσεις για στήριξη των νέων
Από πλευράς του ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, έχει προχωρήσει σε διάφορες δράσεις στήριξης των νεών.
Όπως είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ορίσει το 2022 ως Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας (ΕΕΝ), έχοντας διαγνώσει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχει η πανδημία στους νέους ανθρώπους. Βασικός σκοπός της ΕΕ είναι να στρέψει την προσοχή στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που πρέπει να διασφαλιστούν για τη νέα γενιά, στη μετά-πανδημία περίοδο. Το ΕΕΝ στοχεύει, επίσης, στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατική και κοινωνική ζωή των κρατών μελών, στο πλαίσιο και της προσπάθειας για οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπης.
»Το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, ως ο Εθνικός Συντονιστής της Κύπρου για το Έτος, δημιούργησε την ιστοσελίδα https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=https%3a%2f%2fwww.yearofyouth.cy&c=E,1,GEaiXxsFcJIo5MuB08WDh7hNKMOSFb8fFrEg24K-jpuVMxTzAwtbBbpjIBldisvfp9H0tALXAYr5BxcnKXPpaDghvRwQZH475H1T8C-vCgwEVzF2&typo=1, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για το ΕΕΝ γενικότερα, καθώς και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Οι δράσεις αναρτώνται σε διαδραστικό χάρτη, μέσα από τον οποίο οι νέοι μπορούν να πληροφορηθούν για αυτές και να δηλώσουν συμμετοχή».
Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο σχέδιο δράσης για τη νεολαία στην εξωτερική δράση της Ε.Ε, με σκοπό να ενισχύσει τη συνεργασία με τους νέους και τις νέες σε όλον τον κόσμο.
Θα συμβάλει στην υλοποίηση διεθνών δεσμεύσεων, όπως το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2030 και η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ενισχύοντας την ουσιαστική συμμετοχή και την ενδυνάμωση των νέων στις πολιτικές εξωτερικής δράσης της ΕΕ.