Τουρισμός

Οξύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης στον τουριστικό τομέα

Η έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις προϋπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκε κατά την πανδημία, οπότε πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλες μόνιμες εργασίες

Ο τομέας του τουρισμού παραμένει ένα από τα πιο μεγάλα θύματα των επιπτώσεων της πανδημίας, τις οποίες βιώνουμε μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά την έξαρσή της. Ακυρώσεις πτήσεων παρέλυσαν την εύρυθμη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών και τη μείωση των τουριστικών εσόδων σε πολλές χώρες, όπως και στην Κύπρο, η οποία βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό. Ένας τομέας που χτυπήθηκε από την έλλειψη προσωπικού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και εξακολουθεί να τη βιώνει.

Όπως αναφέρει στη «Σημερινή» η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλυ Ψηλογένη, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα διεθνές πρόβλημα, καθώς καταγράφεται ανά το παγκόσμιο και όχι μόνο στη χώρα μας. «Υπολειτουργούσαμε εδώ και χρόνια, όμως το πρόβλημα οξύνθηκε κατά την πανδημία, γιατί πολλοί ξένοι επέστρεψαν στη χώρα τους, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και παρέμειναν εκεί, ενώ σε κάποιες χώρες άνοιξαν οι αγορές τους και απορρόφησαν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό».

«Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι, οι οποίοι εργάζονταν στον τουριστικό τομέα, βρήκαν αλλού δουλειά, όπως για παράδειγμα στη Λεμεσό όπου υπάρχουν αρκετές χιλιάδες θέσεις σε καζίνο, καθώς και σε ναυτιλιακές εταιρείας με δουλειές γραφείου, αλλά και σε ξένες εταιρείες με εργασία από το σπίτι», εξηγεί. «Όλα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση», τονίζει, λέγοντας ότι «το πρόβλημα προϋπήρχε και τώρα οξύνθηκε». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «ανά το παγκόσμιο συζητούν για το πώς θα προσελκύσουμε προσωπικό και νέους ανθρώπους, διότι δεν είναι εύκολο επάγγελμα, όχι λόγω του μισθού, αλλά κυρίως λόγω του ωραρίου». Άλλωστε, ο περισσότερος κόσμος προτιμά να έχει ένα σταθερό ωράριο και να εργάζεται λιγότερες μέρες την εβδομάδα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα τουριστικά επαγγέλματα, συμπληρώνει η κα Ψηλογένη.

Πιθανές λύσεις μέσω της νεολαίας

Μάλιστα, όπως αναφέρει, γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μαθητών σε επαγγέλματα του τουρισμού και αυτό το χαρακτηρίζει ως μια «πιθανή λύση» στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην τουριστική αγορά του τόπου μας. Συγκεκριμένα, ο ΣΤΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, σε μια προσπάθεια να συλλέξει τις απόψεις και εισηγήσεις της νέας γενιάς για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίησή τους γύρω από θέματα τουρισμού, απευθύνεται στους μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών καλώντας τους να τις αναπτύξουν υπό μορφή έκθεσης. Όπως σημειώνεται, η θεματική με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας το κυπριακό τουριστικό προϊόν», καλεί τους μαθητές να αναπτύξουν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς επηρεάζει ο τουρισμός την κοινωνία και την οικονομία της χώρας, ποια θεωρούν ότι είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και αν θα τους ενδιέφερε να εργαστούν στον τουριστικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων είναι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Αλυσίδα βιωσιμότητας η τουριστική εμπειρία

Σύμφωνα και με το Υφυπουργείο Τουρισμού, «ο αντίκτυπος του τουρισμού είναι πολυεπίπεδος» και αντανακλάται σε διάφορους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς στη χώρα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια αλυσίδα βιωσιμότητας στην Κύπρο, προσφέροντας έναν κύκλο εργασιών όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην ευρύτερη κυπριακή οικονομία του νησιού. Ο τουρισμός είναι μια υπηρεσία άυλη, η οποία όμως προσδιορίζεται και υλοποιείται μέσα από τη γενικότερη εμπειρία που εισπράττει ο επισκέπτης σε χώρους φιλοξενίας, εστίασης, διασκέδασης και εξυπηρέτησης. Από τους δρόμους, τα μεταφορικά μέσα, τις γεύσεις, τα αξιοθέατα, την καθαριότητα, την περιποίηση και την άνεση ολοκληρώνεται το τουριστικό προϊόν για να ικανοποιήσει τον πελάτη του και να προσφέρει κέρδος στον επιχειρηματία. Αφήνοντας μια γλυκιά γεύση στον τουρίστα για να γίνει πρεσβευτής του τόπου και να ξανάρθει.