Επιχειρείν

Το ΙδΕΚ βράβευσε ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου

Αναγνώριση του σπουδαίου έργου των επιστημόνων και της σημαντικής τους διάκρισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στο πλαίσιο του φετινού European Researchers’ Night, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Ελευθερίας, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) βράβευσε άριστους ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου που κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του Πυλώνα “Excellent Science” του Ορίζοντα 2020 (Πρόγραμμα Πλαίσιο της EE για Έρευνα και Καινοτομία 2014-2020).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC) είναι ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για την υποστήριξη της άριστης έρευνας αιχμής. Ειδικότερα, ενθαρρύνει έρευνα της υψηλότερης ποιότητας στην Ευρώπη, παρέχοντας μακροχρόνια, ανταγωνιστική χρηματοδότηση, στη βάση αποκλειστικά της επιστημονικής αριστείας, και υποστηρίζοντας επιστήμονες προκειμένου να υλοποιήσουν πρωτοποριακά ερευνητικά έργα, υψηλού ρίσκου και ωφέλειας. Η εξασφάλιση των ιδιαίτερα ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων του ERC αποτελεί κάτι παραπάνω από απλή χρηματική στήριξη και αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως διάκριση.

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ως ο εθνικός φορέας για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, υποστηρίζει τους ερευνητές και τις ερευνήτριες της Κύπρου προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ERC. Η εξασφάλισή τους, αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της Κύπρου ενώ η επιβράβευση των επιστημόνων από το ΙδΕΚ, πέραν από την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελούν, συμβάλλει στον στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος για καλλιέργεια κουλτούρας Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στη χώρα, μέσα από τη δημιουργία προτύπων για τη νέα γενιά.

Στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής βραβεύθηκαν εννέα ερευνητές/τριες οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Η βράβευσή τους, που έγινε στο πλαίσιο του European Researchers’ Night - της μεγαλύτερης γιορτής της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη - ήταν συμβολική αφού ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον τίτλο της εκδήλωσης “Mission: Inspire” και λειτούργησε ως έμπνευση για τη νέα γενιά επιστημόνων, προάγοντας την αριστεία.

Τα βραβεία απένειμε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος. Οι ερευνητές και ερευνήτριες που βραβεύθηκαν ήταν οι εξής:

Καθ. Μάριος Πολυκάρπου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Παν. Κύπρου και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος»).

Ø Έλαβε δύο ERC Proof of Concept Grants το 2014 και το 2016 με τίτλους “Real-Time Monitoring System for Water Quality” και “Intelligent Building Automation Diagnostics”, καθώς και το πρώτο ERC Synergy Grant για την Κύπρο, στην πρόσκληση του 2020 με τίτλο “Futures: designing the next generation of urban drinking water systems”.

Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος (Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Παν. Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου).

Ø Έλαβε ERC Proof of Concept Grant το 2018 με τίτλο “Identification of nano-mechanical fingerprints as a biomarker for cancer treatment prognosis” και ERC Consolidator Grant το 2019 με τίτλο “Mechanical Biomarkers for Prediction of Cancer Immunotherapy”.

Καθ. Στυλιανός Χούλης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, ιδρυτής και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Μοριακής Ηλεκτρονικής και Φωτονικής).

Ø Έλαβε ERC Consolidator Grant 2014 με τίτλο “Solution Processed Next Generation Photovoltaics”.

Δρ Ιωάννης Κρικίδης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Παν. Κύπρου και Διευθύνων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τεχνολογιών Επικοινωνίας ΙΡΙΔΑ).

Ø Έλαβε ERC Consolidator Grant 2018 με τίτλο “Advanced Signal Processing Technologies for Wireless Powered Communications”.

Δρ Άννα Παπαέτη (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Ø Έλαβε ERC Consolidator Grant 2020 με τίτλο “Soundscapes of Trauma: Music, Sound and the Ethics of Witnessing”.

Δρ Άρτεμης Γεωργίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Ø Εξασφάλισε ERC Starting Grant 2020 με τίτλο “Commercial Patterns Across the Sea: The interdisciplinary study of Maritime Transport Containers from Cyprus and the elucidation of Mediterranean connectivity during the Late Bronze Age-Early Iron Age”.

Καθ. Φίλιππος Πατσαλής (Ιδρυτής και CEO της NIPD Genetics - τώρα Medicover Public Company - και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν. Λευκωσίας).

Ø Έλαβε ERC Proof of Concept Grants το 2014 και το 2020 με τίτλους “Proof of Concept study for ERC NIPD discovered biomarkers” και “Proof of Concept study for the development of methylation based NIPT for trisomy 21 using droplet digital PCR”.

Καθ. Έλενα Ανδρέου (Τμήμα Οικονομικών και Διευθύντρια του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Παν. Κύπρου).

Ø Έλαβε ERC Proof of Concept 2014 με τίτλο “Forecasting and Monitoring Economic Indicators”.

Καθ. Μάριος Αβρααμίδης (Τμήμα Ψυχολογίας του Παν. Κύπρου, CYENS Centre of Excellence και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας).

Ø Εξασφάλισε ERC Proof of Concept Grant 2014 με τίτλο “Virtual Environments for Social Training”.