Κυπριακό

Δείπνο εντάσεων μεταξύ Ερντογάν - Μητσοτάκη και η «λύση» του Κυπριακού

«Η λύση του κυπριακού είναι η αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’» - Οι νέες προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους ηγέτες της ΕΕ κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο στην Πράγα – Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα σε Ερντογάν και Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Απάντηση Μητσοτάκη - Νέες απειλές Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου.

Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Η λύση στο Κυπριακό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφιέρωσε μεγάλο μέρος επίσης στις δηλώσεις που έκανε και στο θέμα του Κυπριακού, ενώ ανέφερε και το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και την πρότασή του για έναρξη εκ νέου των διαπραγματεύσεων.

«Σήμερα, πολλές χώρες περίμεναν από εμάς να κάνουμε ένα βήμα προς την ανάπτυξη σχέσεων μαζί τους. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος το ίδιο. (Ο Αναστασιάδης μου είπε) ‘Να μιλήσουμε, να συναντηθούμε κλπ’. Να, μιλάμε στο όρθιο. Συναντηθήκαμε, μιλήσαμε. Αλλά εσείς πρέπει να πάρετε από κάπου άδεια. ‘Όχι’, είπε. ‘Εγώ δεν παίρνω άδεια’, είπε. Ε -είπα- μέχρι σήμερα όλο έτσι γινόταν η δουλειά. Αν δεν παίρνατε άδεια, δεν μιλούσατε. Μετά πέταξε εκεί ότι ‘2 μήνες μου έμειναν εξάλλου, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε να τελειώνουμε’. Είπαμε ότι ‘είναι γνωστοί οι συνομιλητές σας. Μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί τους. Εμείς προς το παρόν, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε το χρόνο κι ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Sigmalive.com