Κόστος Ζωής

Σημάδια κόπωσης πληθωρισμού - Χαραμάδα ελπίδας για νοικοκυριά

Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η στατιστική υπηρεσία αναφορικά με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, δείχνουν πως επιτέλους «μπαίνει φρένο» στην ανοδική τάση του πληθωρισμού – Οι τιμές ωστόσο παραμένουν αρκετά ψηλές και για να πέσουν σε «υποφερτά» επίπεδα χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος

Τον δείκτη τιμών καταναλωτή δημοσίευσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, όπου φαίνεται πως η τάση του πληθωρισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) καταγράφει πτωτική πορεία.

Από τα στοιχεία, το πρώτο συμπέρασμα (το οποίο νιώθουν εξάλλου από πρώτο χέρι οι καταναλωτές στις τσέπες τους) είναι οι ψηλές τιμές των προϊόντων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ράλι ανόδου που ξεκίνησε από την περίοδο της πανδημίας και επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω των αλυσιδωτών επιπτώσεων στις αυξήσεις τιμών καυσίμων και τους κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο τα στοιχεία, μετά από αρκετούς μήνες, δείχνουν πως μπαίνει κάποιο φρένο στην ανοδική τάση των τιμών, γεγονός που αφήνει μια «χαραμάδα ελπίδας» για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα πιο κάτω, και ενώ από την αρχή του χρόνου ο πληθωρισμός κάλπαζε φτάνοντας τον Ιούλιο στην κορύφωσή του με 10.9%, άρχισε να υποχωρεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Γεγονός που αφενός είναι θετικό και ελπιδοφόρο, αφού μπαίνει φρένο στην ανοδική τάση, αφετέρου όμως τα επίπεδα των τιμών και του πληθωρισμού παραμένουν, παρά το φρένο ανόδου, σε ψηλά επίπεδα.

πληθ.2022.PNG

Η πτωτική τάση που καταγράφεται τους τελευταίους δύο μήνες αποδίδεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, στην παγκόσμια μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Μάλιστα ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε στη «Σημερινή» πως, αν καταγραφόταν πτώση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά βρίσκεται σε τόσο μεγάλη διαφορά συγκριτικά με την βενζίνη, τότε οι τιμές των προϊόντων θα κατέγραφαν μεγαλύτερη μείωση. Αυτό θα συνέβαινε επειδή σχεδόν αποκλειστικά οι μεταφορές προϊόντων από τις εταιρείες στους χώρους λιανικής πώλησης, γίνονται με πετρέλαιο κίνησης.

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία με τις αυξήσεις του 2022

Πάντως, παρά τα θετικά μηνύματα από τη δεύτερη μηνιαία πτώση των πληθωριστικών τάσεων, η εικόνα για την άνοδο των τιμών από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβρη, είναι… αποκαρδιωτική.

Στον πίνακα με τα τιμαριθμικά δεδομένα, λαμβάνεται ως έτος βάσης το 2015 και οι 100 μονάδες.

Όπως φαίνεται, σε κρίσιμα προϊόντα και αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, από την αρχή του 2022 που ήδη οι τιμές ήταν ψηλές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, μέσα σε 9 μήνες καταγράφηκε τρομερή αύξηση.

Ενδεικτικά το ηλεκτρικό ρεύμα από 133,29 μονάδες τον Γενάρη του 2022, έφτασε στις 192,27 μονάδες τον Σεπτέμβρη.

Τα βασικά προϊόντα καταγράφουν για στο ίδιο διάστημα αυξήσεις από 10 μέχρι 40 μονάδες, ενώ τα καύσιμα πάνω από 48 μονάδες.

Αναλυτικά όλα τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή 2022:

δ1.PNG

δ2.PNG

δ3.PNG

δ4.PNG

δ5.PNG

δ6.PNG

δ7.PNG

δ8.PNG

δ9.PNG

δ10.PNG

δ11.PNG