Αναλύσεις

Δημοσκόπηση: Προκρίνουν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ οι πολίτες

Σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ τάσσονται η μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων, αφού θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα απόβαινε προς όφελος της χώρας μας σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε για τη «Σημερινή» της Κυριακής ο οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™, με φόντο την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την κλιμακούμενη αυξητική ένταση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναμενόμενα και εύλογα, η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους συμπολίτες μας, εκ των οποίων σχεδόν εννέα στους δέκα δηλώνουν πως ανησυχούν σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, οκτώ στους δέκα βλέπουν ως πολύ ή αρκετά πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το προσεχές διάστημα, την ίδια ώρα που περισσότεροι από επτά στους δέκα εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξελιχθεί σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη που θα εμπλέξει και την Κύπρο. Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, δεν πιστεύουν πως η ΚΔ είναι σε θέση από μόνη της ν’ αποκρούσει στρατιωτικά μια νέα τουρκική επίθεση, ενώ κρίνουν ως αναγκαία την αύξηση των δαπανών της Κύπρου για την αμυντική της θωράκιση.

Το κλίμα που διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων δημιουργεί στην πλειοψηφία (73%) μεγάλου ή αρκετού βαθμού ανασφάλεια για το μέλλον, με τις ελπίδες των Κυπρίων για απόκρουση μιας ενδεχόμενης νέας τουρκικής επίθεσης στο νησί να εναποτίθενται στην Ελλάδα, αφού οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ, ώστε να αντιπαραταχθεί επί ίσοις όροις με την Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.