Ένας Ινδός Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.)

Την 25ην Οκτωβρίου 2022, ο Rishi Sunak έγινε Πρωθυπουργός του Η.Β. Ήταν ο πρώτος Βρετανός ασιατικής καταγωγής και Ινδός που γινόταν Πρωθυπουργός της χώρας. Ο Sunak ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα και ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο προηγουμένως καθώς και στην ιεραρχία των Τόρηδων.

Γεννήθηκε στο Η.Β. το 1980, είναι 42 ετών, εγγονός μεταναστών από το Παντζάμπ, που ήλθαν στην Βρετανία όταν η Ινδία ήταν ακόμη βρετανική αποικία.

Είναι αλήθεια ότι στο Η.Β. πολλοί μετανάστες από τις αποικίες ανήλθαν και ανέρχονται σε υψηλά αξιώματα στη χώρα. Ο Sunak, όμως, είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας με τέτοιαν καταγωγή. Είχε αξιόλογες σπουδές. P.P.E από το Lincoln College και μεταπτυχιακό από το Stanford. Εργάστηκε μετά στο Goldman Sachs. Μετά μπήκε στην πολιτική σε νεαρότατη ηλικία, πρώτα ως βουλευτής και μετά ως Υπουργός και Πρωθυπουργός.

Δεν είναι μόνον, όμως, ο Σούνακ που κατέχει υψηλή θέση στο Η.Β. και είναι απόγονος μεταναστών. Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, ο Εργατικός Sadiq Khan, είναι απόγονος Πακιστανών μεταναστών, ενώ οι τέσσερεις τελευταίοι υπουργοί των Οικονομικών ήταν απόγονοι μεταναστών (βλ. Andres Allemand, “Un hindou Gouverne le Royaume – Uni”, La Tribune de Geneve, 25 Οκτωβρίου 2022).

Η κατάσταση αυτή είναι ενθαρρυντική στο Η.Β. και πρέπει να λεχθεί ότι δεν υπάρχει σε πολλές άλλες Δυτικές χώρες. Βεβαίως, οι σκεπτικιστές θα έλεγαν ότι άφησαν τον Sunak να δοκιμάσει εκεί που η κατάσταση ήταν σχεδόν αδύνατη, αφού προηγουμένως προτίμησαν τη Λιζ Τρας! (ενθ). Ό,τι κι αν είναι ο άνθρωπος, είναι εκεί. Παρεμπιπτόντως, με μισό εκατομμύριο Κυπρίους στο Η.Β. είναι καιρός να δούμε έναν συμπατριώτη μας στην 10 Downing Street.