Περιβάλλον

Εθνικό δίκτυο καταπολέμησης σπατάλης τροφίμων

Ημερίδα δικτύωσης με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου «LIFE FOODprint»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα δικτύωσης που έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της μείωσης της σπατάλης τροφίμων με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων, στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού έργου «LIFE FOODprint», την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό.

Η ολοήμερη ημερίδα οργανώθηκε από τους «Φίλους της Γης» Κύπρου και εταίρους στο έργο FOODprint, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

H ημερίδα εστίασε σε δράσεις σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εθνικοί εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέρη του έργου και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας, του τουρισμού, τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι ΜΚΟ και ακαδημαϊκοί φορείς.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία ενθαρρύνει τη δωρεά τροφίμων

Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τους στόχους της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων από την κα Cristina Lisetchi, Υπεύθυνη Πολιτικής στο Τμήμα Αποβλήτων Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίστηκε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εστιάσουν στη δωρεά τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στην ανθρώπινη χρήση έναντι των ζωοτροφών, καθώς και στην επανεπεξεργασία σε μη διατροφικά προϊόντα.

Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης η πλατφόρμα της ΕΕ για την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων, που περιέχει καλές πρακτικές ανάμεσα σε εμπλεκόμενους φορείς από κράτη μέλη της ΕΕ.

Κριτήρια δωρεάς τροφίμων

Παρουσιάστηκαν τα κριτήρια για τη δωρεά τροφίμων και οι απαιτήσεις για την ασφάλεια τροφίμων από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η Αγγελική Σταμέλου, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», παρουσίασε το έργο της που αφορά τη δωρεά τροφίμων από το 2012 στην Ελλάδα.

Ο Ηλίας Μουστάκας, διευθυντής στον τομέα τροφίμων και ποτών στην IKEA στην Κύπρο, παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας για τη σπατάλη τροφίμων καθώς και μια καινοτόμο μέθοδο για μείωση της σπατάλης τροφίμων με ηλεκτρονική καταγραφή των αποβλήτων, με την οποία πέτυχαν ήδη σχεδόν 50% μείωση των αποβλήτων.

Στην εκδήλωση οργανώθηκε ένα διαδραστικό εργαστήριο για την κομποστοποίηση από τον Τίμο Μισέρη, Ανώτατο Υγειονομικό Λειτουργό του Δήμου Γερμασόγειας. Ο κ. Μισέρης τόνισε γι’ ακόμα μια φορά τη σημαντικότητα της προσωπικής και συλλογικής προσπάθειας στη δημιουργία μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συζήτησαν τους περιορισμούς και τις προοπτικές σε ένα διαδραστικό εργαστήριο, του οποίου τα συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν σε έγγραφο πολιτικής και δράσης.

Με το σύνθημα «Τέρμα στη σπατάλη τροφίμων», οι Φίλοι της Γης Κύπρου μαζί με τους εταίρους του έργου FOODprint θα συνεχίσουν τη προσπάθεια για δημιουργία ενός τοπικού δικτύου, που θα έχει ως κοινό στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη στήριξη όσον αφορά τη δωρεά τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την οργάνωση «Φίλοι της Γης Κύπρου» και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο sara.mariza.vryonidi@foecyprus.org.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg