Τράπεζες

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας η αναστολή των εκποιήσεων

Ο Υπουργός Οικονομικών, φανερά ενοχλημένος από τη στάση των κομμάτων, σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε πως θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναπομπή

Μετά από ένα θρίλερ με οργιώδες παρασκήνιο, η Ολομέλεια ψήφισε τελικά την πρόταση νόμου για την αναστολή των εκποιήσεων. Αν και το πρωί της περασμένης Πέμπτης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων εξέδωσε ανακοίνωση, όπου κοινοποιούσε την πρόθεσή του να αναστείλει τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023, δεν έπεισε τα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου αφορά κύρια κατοικία, η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000 και αγροτεμάχιο, η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000.

«Πυρά» ΥΠΟΙΚ

Στη σκιά της ψήφισης της τρίμηνης αναστολής των εκποιήσεων, Κυβέρνηση και κόμματα συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για σκοπιμότητες και ατζέντες. Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, χαρακτήρισε ανεύθυνη και λάθος την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Σε ανακοίνωσή του, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν για τους κινδύνους που ενέχει ακόμα μία παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοπιστία της Κύπρου στους επενδυτές, στους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως ανέφερε, χτυπά καμπανάκι για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε, επίσης, πως «οι συνεχιζόμενες αναστολές των εκποιήσεων δεν λαμβάνουν υπόψη τους καταθέτες και συνετούς δανειολήπτες, οι οποίοι, στην ουσία, περιθωριοποιούνται και έμμεσα αδικούνται, προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών».

«Αναγκαίο κακό» η αναστολή

Η αντιπολίτευση υπεραμύνεται της απόφασής της και επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν συνεργάστηκε για να βρεθεί λύση στο ζήτημα. Όπως ανέφεραν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος, η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αντί να βρουν βοηθητικές λύσεις ή τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ευάλωτους δανειολήπτες, «προτίμησαν την απάθεια». Έγινε ιδιαίτερη μνεία στο σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης» αλλά και στο Ειδικό Δικαστήριο για ταχεία εκδίκαση χρηματοοικονομικών διαφορών, τα οποία νομοσχέδια η Βουλή αναμένει σχεδόν δύο χρόνια και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί. Συμφώνησαν όλοι ότι δεν είναι η λύση του προβλήματος μια ακόμα αναστολή εκποίησης, αλλά την ψήφισαν όλοι πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, διότι η Κυβέρνηση, όπως ισχυρίζονται, λάμπει διά της απουσίας της, ώστε να βρει λύσεις για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Εν αναμονή

Πλέον η ισχύς του νόμου θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι, «δυστυχώς, η ψήφιση της πρότασης για αναστολή των εκποιήσεων δεν αφήνει οποιαδήποτε περιθώρια στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα για αναπομπή της ψηφισθείσας πρότασης νόμου». Σημειώνεται ότι, τον περασμένο Ιούλιο, που η Βουλή ξαναψήφισε τρίμηνο πάγωμα των εκποιήσεων, ο Πρόεδρος δεν προχώρησε σε αναπομπή του νόμου ή αναφορά στο Ανώτατο, αλλά τον υπέγραψε. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά, που το έπραξε ο Πρόεδρος, το Ανώτατο δικαίωσε τη Βουλή με το επιχείρημα πως η τρίμηνη αναστολή δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην οικονομία, ούτε στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.