Υγεία

Ρεκόρ μετάδοσης HIV/AIDS

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 170 νέα περιστατικά, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι τα άτομα που είχαν εντοπιστεί με HIV/AIDS ήταν 128 - Υπάρχει δηλαδή αύξηση κατά 42 περιστατικά, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό που φτάνει το 33%

Την ώρα που στην Πολιτεία επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία γύρω από τον ιό HIV/AIDS, οι αριθμοί για πρώτη φορά στην ιστορία της καταγραφής τους στην Κύπρο έχουν πολλαπλασιαστεί και συνεχίζουν να αυξάνονται!

Δυστυχώς, μετά και τις καθημερινές και έντονες προσπάθειες που καταβάλλει το Κέντρο Υποστήριξης Φορέων HIV/AIDS (ΚΥΦΑ) για εξέταση, στήριξη και θεραπεία των ατόμων που εντοπίζονται ως οροθετικοί, διεφάνη πως συνεχίζει να επικρατεί άγνοια και ως προς τη μετάδοση, με αποτέλεσμα να προκαλείται πανικός όταν αναφερθούν στον HIV στην Κύπρο.

Δραματική αύξηση περιστατικών

Ο συνολικός νέος αριθμός περιστατικών που εντοπίστηκαν από την 1/1/2022 μέχρι σήμερα είναι 170, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι τα άτομα που είχαν εντοπιστεί με τον ιό HIV/AIDS ήταν 128 σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Οι αριθμοί και ο ταχύς ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας δεν είναι το μόνο ανησυχητικό φαινόμενο της κατάστασης αλλά και η μη έγκαιρη λήψη θεραπείας από τα άτομα αυτά, καθώς και γενικότερα τα κοινωνικο-ψυχο-οικονομικά προβλήματα που παρουσιάζονται στη συνέχεια με τις θέσεις εργασίας, την προκατάληψη που συνεχίζει να επικρατεί αλλά και τις ενδεχόμενες επιπλοκές σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία και ψυχολογική στήριξη.

Το ΚΥΦΑ προχωρεί σε Ημερίδα…

Συνεχίζοντας μεταξύ άλλων το διαφωτιστικό έργο του, το ΚΥΦΑ προχωρεί στη διοργάνωση Ημερίδας αύριο Δευτέρα, 14/11/22, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την αιγίδα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, κ. Χριστίνας Γιαννάκη, με στόχο την ενημέρωση, προβολή των εξελίξεων γύρω από τον ιό και τη νόσο του HIV/AIDS, καθώς και τα νέα δεδομένα μετάδοσης και νοσηλείας, όπου, δυστυχώς, οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί.

Στη διάρκεια της Ημερίδας θα ακουστούν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων, από επιστημονικής αλλά και ανθρώπινης πλευράς εκ μέρους ενός συνανθρώπου μας που ζει με τον ιό του HIV. Θα καταθέσει τη δική του μαρτυρία γύρω από την εμπειρία της ασθένειάς του καθώς και την αντιμετώπιση των γύρω του.

Στην Ημερίδα, που φέρει την ονομασία «Η ιατρική εξέλιξη του HIV/AIDS, Φαρμακευτικές αγωγές, έρευνα και ανθρώπινα δικαιώματα», θα παρουσιαστούν στοιχεία και νέες θεραπείες από τον Διευθυντή της Γρηγορείου Κλινικής, Δρα Γιώργο Σιακαλλή.

Επίσης, θα απαντηθούν ερωτήματα γύρω από την κυπροποίηση της ασθένειας και την επιστημονική εξήγηση της μετάδοσης και άλλα, από τον διακεκριμένο ερευνητή και επιστήμονα, Δρα Λεόντιο Κωστρίκη.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με HIV και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, θα μιλήσει η Νομικός και Υπεύθυνη του CHEQUE POINT, Χρύση Μιχαηλίδου.

Πού και πότε θα γίνει η Ημερίδα

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στο «Στέκκι B115» (ΣΙΑΚΟΛΕΙΟΝ), πίσω από Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αύριο Δευτέρα, 14/11/22, από η ώρα 8.30-13.30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, που μπορεί να υποβάλει ερωτήσεις.