Η Ελβετία μέσα στη θύελλα του Covid-19 και του πολέμου της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναστάτωσε και αναστατώνει τον κόσμο -όχι μόνον τους πρωταγωνιστές- συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας. Οι επιδράσεις του είναι διαφορετικές από αυτές του Covid-19 και εθελοντές αποφάσισαν να βοηθήσουν στα προβλήματα που επέφερε και επιφέρει.

Η επίδραση του πολέμου επηρέασε και την Ελβετία και την Ευρώπη γενικά (βλ. Pierre Veya, “Nous allons vers une baisse (nécessaire) de notre niveau de vie”, Le Matin, 16 Octobre, 2022). O Veya λέει ότι ο πόλεμος θα στοιχίσει πολύ στην Ελβετία και θα φθάσει μέχρι την προσωρινή πτώση του επιπέδου ζωής των πολιτών (ενθ.).

Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύθηκαν στα ύψη, το ίδιο και ο πληθωρισμός. Και η κρίση συνεχίζεται.

Μέσα στον ταραχώδη αυτό κόσμο και στο κέντρο της Ευρώπης βρίσκεται πάντα η Ελβετία, μια αναπτυγμένη χώρα, της οποίας η ουδετερότητα είναι η εθνική της πολιτική. Από χρόνια, ένα από τα κύρια προβλήματα της εξωτερικής της πολιτικής είναι η εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή όχι. Παρ’ όλη την ουδετερότητά της, η Ελβετία είναι μέλος του ΟΗΕ, όπως ήταν και της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ).

Για την ΕΕ, το τελευταίο δημοψήφισμα πριν από μερικά χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα άρνηση εισόδου στην ΕΕ με οριακή πλειοψηφία. Οι αντίθετοι στην εισδοχή της

Ελβετίας στην ΕΕ επικαλούνται τη γραφειοκρατία και παντοδυναμία των Βρυξελλών, ότι δεν θέλουν να κυβερνώνται από ξένους δικαστές, των οποίων οι αποφάσεις δεσμεύουν όλα τα Κράτη-Μέλη, την ηγεμονία των Μεγάλων Δυνάμεων, όπως π.χ. τον Γαλλο-Γερμανικό άξονα και άλλα πολλά.

Το κέντρο της αντίστασης είναι η Γερμανόφωνη Ελβετία, που είναι και το πλειοψηφούν μέρος της χώρας.

Υπάρχουν πολλά κινήματα εναντίον της ΕΕ στη χώρα. Στις 15 Οκτωβρίου 2022, τρία κινήματα εναντίον της ΕΕ ενώθηκαν στη Βέρνη και δημιούργησαν το κίνημα «Pro Suisse», το οποίο διαδέχεται το κίνημα «L’ action pour une Suisse independante et neutre (ASIN)» («Η ενέργεια για μιαν ανεξάρτητη και ουδέτερη Ελβετία»). Πρόεδρος του κινήματος είναι ο Stephan Rietker, υπάρχουν δε επίσης παλιοί Ελβετοί εθνικιστές, όπως ο πρώην Ομοσπονδιακός Σύμβουλος (υπουργός) Christophe Blocher του κόμματος της δεξιάς UDC, καθώς και άλλα σημαντικά μέλη αυτού του κόμματος, εθνικοί σύμβουλοι.

Η Ελβετία, όπως είναι γνωστό, είναι μια από τις περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου. Όπως και η Νορβηγία, διστάζει να εισέλθει στην ΕΕ, παρ’ όλο που είναι στο κέντρο της Ευρώπης και περιστοιχίζεται από Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Η κυβέρνησή της, όμως, επιθυμεί πάντα την είσοδο της χώρας στην Ένωση. Θα δούμε πού θα καταλήξει αυτό το θέμα.